Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ και συγκεκριμένα για τον κεντρώο αρχηγό της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ. Ο ηγέτης του «Κόμματος του Μέλλοντος» (Yesh Atid) έχει διορία μέχρι αύριο Τετάρτη και ώρα 23.59 για να αποσπάσει την υποστήριξη 61 βουλευτών, ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση εκτοπίζοντας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου από τον πρωθυπουργικό θώκο, ύστερα από 12 χρόνια συνεχούς διακυβέρνησης. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ίσως βγει λευκός καπνός.

Ads

Λίγο πριν την εκπνοή της της εντολής από τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρούβεν Ρουβλίν, για να σχηματίσει ο Λαπίντ νέα κυβέρνηση συνασπισμού, συνέβη αυτό που ο Νετανιάχου φοβόταν. Το βράδυ της 31 Μαϊου, ο Ναφτάλι Μπένετ, ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Jamina ανακοίνωσε ότι θα κάνει ό, τι περνά από το χέρι του για να συνασπιστεί με τον Λάπιντ.

Πράγματι, ο Μπένετ ανακοίνωσε στην τηλεόραση ότι η Jamina θα ενταχθεί σε μια κυβέρνηση ενότητας με τον Λάπιντ. 

Συμμαχώντας με έναν ακραίο

Έτσι, ο Λάπιντ υπολογίζει επί του παρόντος στη στήριξη 57 βουλευτών: εκτός από τους παραδοσιακούς συμμάχους του της αριστεράς και του κέντρου (51 ψήφοι), έκλεισε συμφωνία την Κυριακή και με τον Μπένετ.

Ads

Σημειώνεται ότι, προκειμένου να δεχτεί ο Μπένετ να συγκυβερνήσει με τον Λαπίντ κατάφερε να τον πείσει να αναλάβει πρώτα ο ίδιος πρωθυπουργός και μετά να τον διαδεχθεί ο Λάπιντ, παρόλο που το «Κόμμα του Μέλλοντος» (Yesh Atid) του τελευταίου αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη στις κάλπες κερδίζοντας 17 έδρες και μάλιστα 11 περισσότερες από το κόμμα του Μπένετ.

Ο Νάφταλι Μπένετ, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «θρησκευτικός εθνικιστής» ενσαρκώνει την πλέον σκληρή γραμμή έναντι των Παλαιστινίων στο Ισραήλ­. Είναι εναντίον στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, που, όπως ισχυρίζεται, «θα καταστεί μακροπρόθεσμα τρομοκρατικό κράτος όπως Γάζα».

Παράλληλα, υποστηρίζει την επέκταση των παράνομων εβραϊκών οικισμών της Δυτικής Όχθης, όπου και εδράζεται μεγάλο κομμάτι της εκλογικής του βάσης. Αυτοπροσδιορίζεται ως «θρησκευτικός εθνικιστής» τοποθετώντας τον εαυτό του πιο δεξιά από τον Νετανιάχου.

Τι προηγήθηκε

Στις 5 Απριλίου ο Πρόεδρος του Ισραήλ Reuven Rivlin είχε συναντηθεί με τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων και ανέθεσε στον Νετανιάχου -τον επικεφαλής του πρώτου σε ψήφους κόμματος- να σχηματίσει κυβέρνηση, δίνοντας προθεσμία μέχρι 4η Μαΐου. Ωστόσο, ο Νετανιάχου απέτυχε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μέχρι την προθεσμία.

Έτσι, στις 5 Μαϊου, ο Rivlin ανέθεσε στον Λάπιντ -το δεύτερο σε ψήφους κόμμα- εντολή για σχηματισμό κυβέρνησς. Στις 9 Μαΐου φάνηκε ότι ο Λάπιντ ίσως τα έβρισκε με τον ακροδεξιό Μπένετ ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Και ενώ φαινόταν ότι θα συμμετείχε στον συνασπισμό και το αραβικό Ισλαμικό Κόμμα Ρααμ (Ra’am), το τελευταίο πάγωσε τις συνομιλίες με τον Λάπιντ και τον Μπενέτ λόγω του βομβαρδισμού της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό.

Ωστόσο, στα τέλη Μαΐου, ο Λάπιντ εξασφάλισε την υποστήριξη των Blue and White,  Εργατικού Κόμματος, Yisrael Beiteinu, New Hope και Meretz ενώ το Ra’am δείχνει να επιστρέφει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δίνοντας πολλές πιθανότητες σχηματισμού της “αλλαγής κυβέρνησης”. Ο Λάπιντ χρειάζεται πλέον τέσσερις ψήφους, πιθανόν στα αραβικά ισραηλινά κόμματα, τα οποία ωστόσο δεν έχουν τοποθετηθεί σαφώς.

Για να βγουν τα κουκιά

Πρόκειται, συνεπώς, για έναν συνασπισμό που συμμετέχουν φιλελεύθεροι, ακροδεξιοί, αριστεροί και ένα εκ των κομμάτων που εκπροσωπούν τους Αραβοϊσραηλινούς. Για να βγούν τα κουκιά -61 έδρες- στον Λάπιντ χρειάζεται: 

Yesh Atid – 17 έδρες
σύμμαχοι του Yesh Atid – 34 έδρες
Yamina – 6 έδρες
United Arab List – 4 έδρες 

Όπως γίνεται κατανοητό, εάν τελικά σχηματιστεί κυβέρνηση, οι πιθανότητες να κάνει βήματα στον δρόμο για πολιτική επίλυση του Παλαιστινιακού διαγράφονται ισχνές, αν όχι ανύπαρκτες, λόγω των ριζικά διαφορετικών θέσεων των δύο πρωταγωνιστών.

Πάντως αν η προσπάθεια αποβεί τελικά άγονη, το Κοινοβούλιο θα κληθεί να αναζητήσει την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης κοινής αποδοχής, ειδάλλως η χώρα θα οδηγηθεί στις πέμπτες βουλευτικές εκλογές σε διάστημα δύο ετών.