Ο βασικός αντίπαλος του προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση ότι χειραγωγεί την δικαιοσύνη για να αλλάξει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 18ης Σεπτεμβρίου, που χαρακτηρίστηκαν, σύμφωνα με αναλυτές, από μια υποχώρηση του προεδρικού στρατοπέδου.

Ads

«Η κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει τις εκλογές και έχει κάνει ό,τι μπορεί για αυτό. Όμως απέτυχε και τώρα χρησιμοποιεί την εισαγγελία για να ασκήσει πίεση στις εκλογικές επιτροπές” και να αλλάξει τα αποτελέσματα», τόνισε ο Αμπντουλάχ. «Ο γενικός εισαγγελέας απέδειξε εδώ και ένα μήνα ότι δεν είναι ανεξάρτητος και ότι είναι πιστός στο προεδρικό μέγαρο», πρόσθεσε.

Χθες Πέμπτη, ο γενικός εισαγγελέας του Αφγανιστάν Μοχαμάντ Ισάκ Αλκο ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για τα κρούσματα νοθείας στην ψηφοφορία με στόχο τους αξιωματούχους της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής και της Εκλογικής Επιτροπής Παραπόνων.

Εκπρόσωπος της Εκλογικής Επιτροπής Παραπόνων στο Αφγανιστάν κατήγγειλε σήμερα ότι δέχεται πιέσεις από την δικαιοσύνη και από προσκείμενους στην κυβέρνηση για να μην προχωρήσει στον αποκλεισμό υποψηφίων που κατηγορούνται για νοθεία στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Ορισμένοι ισχυροί άντρες και κυβερνητικές ομάδες πίεσης χρησιμοποιούν την εισαγγελία για να μας πιέσουν. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα θέλει να πάρει πολιτική εκδίκηση», τόνισε ο εκπρόσωπος της επιτροπής Αχμαντ Ζία Ραφάτ.

Ads

«Υποσχεθήκαμε στο λαό ότι δεν θα υποκύψουμε ποτέ σε οποιαδήποτε πίεση. Τηρήσαμε την υπόσχεσή μας και αποκλείσαμε τους υποψήφιους που είχαν εμπλακεί σε κρούσματα νοθείας, ανάμεσά τους και ορισμένοι αξιωματούχοι με μεγάλη επιρροή. Αυτοί οι ισχυροί άνθρωποι, τα λόμπι τους, είναι έξαλλοι διότι δεν δεχτήκαμε ποτέ να υποκύψουμε στις πιέσεις τους», υπογράμμισε.

Το ένα τέταρτο των ψηφοδελτίων στις εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου ακυρώθηκαν από την επιτροπή, η οποία επίσης απέκλεισε 24 υποψήφιους, που σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα είχαν κερδίσει.

Στο μεταξύ, η αφγανική δικαιοσύνη κλήτευσε τέσσερις αξιωματούχους των εκλογικών επιτροπών οι οποίοι κατηγορούνται ότι ενεπλάκησαν σε απάτες κατά την διάρκεια των βουλευτικών εκλογών.