Η αντιπολίτευση του Κιργιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι αναλαμβάνει την εξουσία στο φτωχό αυτό κράτος της κεντρικής Ασίας, μετά τη φυγή του προέδρου Kurmanbek Bakiyev από την πρωτεύουσα Bishkek από το φόβο των διαδηλώσεων. Στο μεταξύ, εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί από τις συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και κυβερνητικών δυνάμεων θα ξεπεράσουν τους 100, ενώ ακούγονται συνεχώς πυροβολισμοί στην πρωτεύουσα χωρίς να έχει εντοπιστεί από που προέρχονται και από ποιους. Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, στην ταραγμένη χώρα θα φτάσει αύριο ως ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, Jan Kubis.

Ads

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Roza Otunbayeva δήλωσε σήμερα ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες του προέδρου και της κυβέρνησης και ότι θα επιστρέψει στο κράτος ένας αριθμός περιουσιακών στοιχείων που είχαν «παράνομα ιδιωτικοποιηθεί». Ακόμα, απαίτησε την παραίτηση του προέδρου Bakiyev, στην αναρρίχηση του οποίου στην εξουσία είχε συμβάλλει και η ίδια πριν απο 5 χρόνια, κατά την Επανάσταση της Τουλίπας, ενώ υποσχέθηκε την οργάνωση προεδρικών εκλογών εντός των επόμενων έξι μηνών. Σύμφωνα με την Otunbayeva, ο πρόεδρος Bakiyev επιχειρεί να συγκεντρώσει υποστηρικτές του στη βάση του, στο Νότιο Κιργιστάν.

Ο Bakiyev επιβεβαίωσε σήμερα ότι βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Κιργιστάν και δεν έχει “καμία πρόθεση να φύγει”, σύμφωνα με το ραδιοσταθμό “Ηχώ της Μόσχας”. Νωρίτερα, δήλωσε ότι το Κιργιστάν βρίσκεται «στα πρόθυρα μίας ανθρωπιστικής καταστροφής», και απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, ενώ αναγνωρίζει ότι ο στρατός και οι δυνάμεις της τάξης πέρασαν στον έλεγχο της προσωρινής κυβέρνησης που σχηματίστηκε από την αντιπολίτευση. Παράλληλα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα σε τοπική ιστοσελίδα (www.24.Kg), ο Bakiyev αναφέρει ότι η αντιπολίτευση πρέπει να είναι υπεύθυνη για τα βίαια επεισόδια που συγκλόνισαν τις τελευταίες ημέρες την χώρα της Κεντρικής Ασίας.

«Ο λαός του Κιργιστάν επιθυμεί να θεμελιώσει τη δημοκρατία. Αυτό που κάναμε χθες δεν ήταν παρά η απάντηση στην καταπίεση και την τυραννία του καθεστώτος Bakiyev εις βάρος του λαού», δήλωσε η Otunbayeva, άλλοτε υπουργός Εξωτερικών υπό τον Bakiyev. «Μπορείτε να το ονομάσετε αυτό επανάσταση. Μπορείτε να το ονομάσετε εξέγερση του λαού. Όπως και να’χει, είναι ο τρόπος μας για να πούμε ότι θέλουμε δημοκρατία και δικαιοσύνη», υπογράμμισε η κα. Otunbayeva.

Ads

Στο μεταξύ, ο από χθες νέος υπουργός Εσωτερικών του Κιργιστάν έδωσε σήμερα εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας να πυροβολούν τους πλιατσικολόγους και τους ταραξίες στην πρωτεύουσα, μετά από την εμφάνιση σε όλους τους δρόμους της πόλης ισχυρών ένοπλων αστυνομικών που επιχειρούν να επιβάλουν την τάξη μετά από τις έντονες χθεσινές αναταραχές.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου πρωθυπουργού Vladimir Putin δήλωσε ότι η κα Otunbayeva επικοινώνησε με τον Ρώσο ηγέτη και τον ενημέρωσε ότι έχει τον πλήρη έλεγχο της χώρας. Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού σημείωσε ότι ο Putin την θεωρεί πλέον ως τη νέα «επικεφαλής της κυβέρνησης». Νωρίτερα, ο Vladimir Putin αρνήθηκε ότι η Μόσχα είχε οποιαδήποτε σχέση με τις ταραχές στο Κιργιστάν και η κα Otunbayeva δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα διατηρήσει τη συμφωνία που επιτρέπει τη λειτουργία της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη χώρα.

Obama και Medvedev που συναντήθηκαν στην Πράγα εξέτασαν μια κοινή δήλωση σχετικά με τα βίαια γεγονότα στο Κιργιστάν, αλλά καμία τέτοια δήλωση δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η αυτοανακηρυχθείσα κυβέρνηση του Κιργιστάν βλέπει τη Ρωσία σαν τον «πλέον σημαντικό στρατηγικό της εταίρο» και ήδη ζήτησε από τη Μόσχα στρατηγική και οικονομική βοήθεια, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Reuters ο νέος υπουργός Οικονομικών του Κιργιστάν.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν πάρει καμία απόφαση προς το παρόν σχετικά με την νομιμότητα της αυτοανακηρυχθείσας προσωρινής κυβέρνησης.

Η Κίνα εξέφρασε σήμερα, μέσω της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, τη «βαθιά ανησυχία» της για την κατάσταση στο Κιργιστάν, και διατύπωσε την ελπίδα ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί σύντομα και ότι παρόμοια θέματα θα επιλύονται με νόμιμο τρόπο.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Ban Ki-moon, ο οποίος είχε επισκεφθεί το Κιργιστάν λίγες μέρες πριν ξεσπάσουν οι ταραχές, ενημέρωσε σήμερα ότι θα φτάσει αύριο, Παρασκευή, ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού στην πρωτεύουσα Bishkek. Απεσταλμένο θα στείλει και ο ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την συνεργασία. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ καλεί για ηρεμία όλες τις πλευρές και τόνισε ότι «ανησυχώ βαθιά και είμαι ανήσυχος για όλη αυτή τη βία». Ο κ. Ki-moon σχολίασε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στo Κιργιστάν, «η ένταση γινόταν αντιληπτή στην ατμόσφαιρα. Η ένταση συσσωρευόταν εδώ και μήνες». Ο ΟΗΕ όπως και ο ΟΑΣΕ πρόκειται να αποστείλουν ειδικούς εκπροσώπους τους στη χώρα αυτή για να μελετήσουν την κατάσταση.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε σήμερα πως το Κιργιστάν «εισέρχεται σε μία νέα φάση». Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Αστον κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και είπε ότι είναι σημαντικό να καταστεί σαφές με ποιο τρόπο μία γρήγορη επιστροφή στην δημοκρατική και συνταγματική τάξη θα επιτευχθεί όταν μία προσωρινή κυβέρνηση αναλάβει την εξουσία.

Χθες, δεύτερη μέρα των ταραχών, τουλάχιστον 68 πολίτες έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 400 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας. Παρόλα αυτά, εκφράζονται έντονοι φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα ανέβει κι άλλο, ξεπερνώντας τους 100, σύμφωνα την αντιπολίτευση.

Η δυσαρέσκεια στο Κιργιστάν είχε ενταθεί κυρίως λόγω της εκτόξευσης των τιμών του ηλεκτρισμού, του πετρελαίου και των δημοτικών φόρων, που οδήγησαν τον ήδη φτωχό πληθυσμό στην εξαθλίωση.

Καλά στην υγεία τους οι Έλληνες

«Και οι 124 Έλληνες, που διαμένουν στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ, είναι καλά στην υγεία τους», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων του Κιργιστάν, Όλγα Κουπριάνοβα.

Τουλάχιστον 75 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Υπουργείου Υγείας της χώρας, στις συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές, στο Μπισκέκ.

Στο μεταξύ, τα νοσοκομεία του Μπισκέκ έχουν τεράστιες ελλείψεις σε αίμα και φάρμακα, σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, που σήμερα έκανε λόγο για πάνω από χίλιους τραυματίες μετά από τα χθεσινά αιματηρά επεισόδια στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν. Η πρωτεύουσα του Κιργιστάν διαθέτει τρία μεγάλα νοσοκομεία που έχουν ήδη δεχτεί πάνω από 500 τραυματίες, όπως είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε σχετικά:
Έπεσε η κυβέρνηση στο Κιργιστάν, με τίμημα 65 νεκρούς