H Αλ Κάιντα παρέμεινε το 2010 «η κυρίαρχη τρομοκρατική απειλή» για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία. Συνολικά, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών απέδωσε σε τρομοκρατική δράση περισσότερες από 11.500 επιθέσεις σε όλη την υφήλιο, περίπου 13.200 νεκρούς.

Ads

Στην έκθεση σημειώνεται ότι ο αριθμός των επιθέσεων αυξήθηκε κατά 5% σε σχέση με το 2009, όμως ο αριθμός των νεκρών μειώθηκε για τρίτη διαδοχική χρονιά, κατά 12%. Περίπου τα 3/4 των επιθέσεων έγιναν στη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία. ΟΙ ΗΠΑ εξακολουθούν να θεωρούν ότι το Ιράν, το Σουδάν, η Συρία, αλλά και η Κούβα αποτελούν κράτη που υποβοηθούν την τρομοκρατία.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η αμερικανική κυβέρνηση κάνει λόγο για «σημαντική πρόκληση» στα αστικά κέντρα και εκατοντάδες «περιστατικά ασφαλείας». Αν και δεν τις αποκαλεί «τρομοκρατικές» επιθέσεις, κάνει εκτενή αναφορά σε επιθέσεις σε τράπεζες, αστυνομικά τμήματα, οικίες και γραφεία πολιτικών προσώπων και άλλους «ιμπεριαλιστικούς-καπιταλιστικούς» στόχους, με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και βόμβες μολότοφ. Καταλογίζει σε τρομοκρατική δράση έξι θανάτους- ανάμεσά τους και εκείνους από τον εμπρησμό σε υποκατάστημα της Marfin, στο κέντρο της Αθήνας.

Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στη δράση της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», στη βόμβα που σκότωσε πέρυσι τον Μάρτιο έναν 15χρονο Αφγανό και τύφλωσε την αδελφή του – κάνοντας λόγο για άγνωστους δράστες-, στο παγιδευμένο δέμα που σκότωσε τον συνεργάτη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργο Βασιλάκη, και στη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια.

Ads

Παράλληλα, αναφέρεται στη σύλληψη ατόμων που κατηγορήθηκαν για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» και στους «Πυρήνες». Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να περιλαμβάνουν τη 17 Νοέμβρη στον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων που διατηρούν.