Στο φως της δημοσιότητας ήρθε διαφωνία του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ και του υπουργείου Άμυνας, καθώς, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της ισραηλινής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια των κυβερνητικών προγραμματισμών για το χειρισμό της κατάστασης που είχε προκύψει την ώρα που ο «Στόλος της Ελευθερίας» προσέγγιζε τη Γάζα, το υπουργείο Εξωτερικών συμβούλευσε τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας να περιμένουν τα πλοία να φτάσουν στα χωρικά ύδατα της Λωρίδας της Γάζας – σε απόσταση δηλαδή περίπου 20 μιλίων από τις ακτές – πριν δώσουν εντολή κατάληψής τους.
Η αντιπαράθεση των δύο υπουργείων, τα οποία ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του Ισραήλ, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη θέση της χώρας απέναντι στη διεθνή κατακραυγή, αλλά και τις πιέσεις που δέχεται για διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με την επέμβαση.
Εν τω μεταξύ, κάθε άλλο παρά θερμή ήταν η υποδοχή του Ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες στη Νότια Κορέα. Περίπου 50 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την ισραηλινή πρεσβεία την ώρα που ο Πέρες βρισκόταν εντός, φωνάζοντας «δολοφόνε» και κρατώντας ισραηλινές σημαίες με κηλίδες στο χρώμα του αίματος. Παράλληλα, υπό την πίεση της κατακραυγής για την ισραηλινή επέμβαση στον Στόλο, η Σεούλ υποβάθμισε την επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου από «επίσημη» σε «επαγγελματική».
Από την πλευρά τους, οι Ισραηλινοί πολίτες στρέφονται κατά της Τουρκίας, πρώην στρατηγικού συμμάχου του Ισραήλ, την οποία το 78% των Ισραηλινών εβραίων θεωρεί «εχθρικό κράτος» μετά την κρίση που ξέσπασε μεταξύ των δύο χωρών από την αιματηρή επιδρομή που προκάλεσε το θάνατο 9 ακτιβιστών.
Η δημοσκόπηση, που δημοσιεύεται από τη δεξιά εφημερίδα «Ισραέλ Χαγιόμ», δεν λαμβάνει υπόψη τη μειοψηφία των Αράβων πολιτών του Ισραήλ, μια κοινότητα που απαρτίζεται από 1,3 εκατομμύριο ανθρώπους και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% του συνολικού πληθυσμού.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια σφυγμομέτρηση, μόνον το 13% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της σύστασης μιας διεθνούς επιτροπής έρευνας για το αιματηρό επεισόδιο, ενώ η πλειοψηφία, το 71% των Ισραηλινών εβραίων υποστηρίζει τη διεξαγωγή μιας εσωτερικής έρευνας.
Επίσης, το 91% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της αναχαίτισης στο μέλλον των στολίσκων που θα προσπαθήσουν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας. Τέλος, το 73% των Ισραηλινών εβραίων κρίνει ότι δεν θα πρέπει να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας.
Εβραίοι της Γερμανίας στέλνουν πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα
Την πρόθεσή τους να στείλουν πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, το οποίο αναμένεται να αναχωρήσει στα τέλη Ιουλίου, εξέφρασαν Εβραίοι της Γερμανίας.
Η αποστολή προετοιμάζεται από τη γερμανική πτέρυγα του δικτύου «Ευρωπαίοι εβραίοι για μια δίκαιη ειρήνη» στη Μέση Ανατολή (JEP). Όπως δήλωσε η Έντιτ Λουτς, μια εκ των διοργανωτών της αποστολής, «ο κατάλογος των επιβατών δεν έχει ακόμη συνταχθεί, αλλά μεταξύ των ενδιαφερομένων βρίσκονται πολλοί Ισραηλινοί, όπως και πολιτικοί αξιωματούχοι και μη εβραίοι, όμως οι τελευταίοι θα γίνουν δεκτοί αφού τηρηθεί μια σειρά προτεραιότητας, καθώς «οι αιτήσεις των εβραίων γι’ αυτό το εβραϊκό πλοίο έχουν βεβαίως μεγαλύτερη βαρύτητα».
Το σχέδιο αυτό έλαβε σύμφωνα με την ίδια και «πολλά μηνύματα υποστήριξης από το Ισραήλ». «Θα πάμε εκεί και θα προσπαθήσουμε να πείσουμε το Ισραήλ ότι το πλοίο μας είναι ειρηνικό και ότι μπορούν να υπάρξουν και άλλα όπως αυτό. Αν το Ισραήλ μας κλείσει το δρόμο, θα κάνουμε μεταβολή. Όμως θα επιστρέψουμε στη συνέχεια» υπογράμμισε.
Δ. Δρούτσας: «Αυτή η ιστορία δεν λήγει εδώ»
Την ευθύνη του Ισραήλ να επιστρέψει στους Έλληνες πολίτες που συμμετείχαν στον «Στόλο της Ελευθερίας» τα προσωπικά τους αντικείμενα που κατασχέθηκαν μετά την επίθεση του ισραηλινού στρατού στα πλοία της ανθρωπιστικής αποστολής υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Σύμφωνα με τον Δ. Δρούτσα, το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε επαφή με τον κάθε ένα από τους επαναπατρισθέντες, ώστε να «χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία αυτά, έναντι των ισραηλινών αρχών».
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσου Κουράκη, ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι «προφανώς αυτή η ιστορία δεν λήγει εδώ». Πρόσθεσε επίσης ότι το Ισραήλ πρέπει ακόμη να επιστρέψει τα δύο πλοία ελληνικών συμφερόντων, κάτι που, σύμφωνα με τον κ. Δρούτσα, επισημάνθηκε στον εδώ Ισραηλινό πρέσβη και την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε παράλληλα την ανάγκη να διερευνηθούν πλήρως οι συνθήκες υπό τις οποίες εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα, συμπληρώνοντας ότι αυτή είναι απαίτηση της διεθνούς κοινής γνώμης και δική μας και για το θέμα αυτό βρισκόμαστε σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και εργαζόμαστε ώστε να γίνει και από την ΕΕ αυτό το διάβημα.
Μεταξύ των ερωτημάτων που έθεσε ο κ. Κουράκης ήταν και το αν η Ελλάδα θα ζητήσει τη διερεύνηση της «εγκληματικής αυτής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον αθώων στα διεθνή ύδατα» από μια Ανεξάρτητη Επιτροπή ή θα συνταχθεί με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ «ώστε ο δολοφόνος να συγκροτήσει τη δική του επιτροπή για να εξετάσει δήθεν τα δικά του εγκλήματα». «Η πλήρης διαφάνεια είναι αυτονόητη για μας. Κι ό,τι χρειαστεί να γίνει για την πλήρη διαλεύκανση αυτό και η ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίξει για να υπάρξει απόλυτο φως για το τι συνέβη εκείνες τις ημέρες» απάντησε ο κ. Δρούτσας και κατέληξε, λέγοντας ότι η από κοινού προσπάθεια με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι να αμβλυνθεί η όξυνση και να μη δώσουμε την δυνατότητα να εκμεταλλευτεί κανείς την οποιαδήποτε όξυνση μπορεί να δημιουργηθεί.
Άσκηση του τουρκικού στρατού στο σημείο της αιματηρής επίθεσης
Άσκηση έρευνας και διάσωσης θα πραγματοποιήσουν προσεχώς οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην περιοχή όπου σημειώθηκε η αιματηρή επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων κατά του Στόλου της Ελευθερίας.
Η άσκηση με την επωνυμία «Caner Gonyeli», του αξιωματικού που έχασε τη ζωή του στο ρεσάλτο των Ισραηλινών, θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 17 Ιουνίου. Θα συμμετέχουν μια φρεγάτα, μια κορβέτα και ένα πλοίο της Ακτοφυλακής των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και μια ομάδα από άνδρες των δυνάμεων υποθαλάσσιων καταδρομών.
Η άσκηση αυτή γίνεται κάθε χρόνο και συνήθως σχεδιάζεται στη θαλάσσια περιοχή των τουρκικών ακτών και βόρεια της Κύπρου, αλλά φέτος μεταφέρθηκε νοτιότερα, προς στο χώρο όπου σημειώθηκε η ισραηλινή επίθεση στο πλοίο «Mavi Marmara».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >