Η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε τις κοινοβουλευτικές προτάσεις για σκληρότερους νέους νόμους για να εξαλειφθεί η συμμετοχή της Αγγλίας στις απαγωγές και παράνομες μεταφορές υπόπτων σε τρίτες χώρες, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα The Independent.

Ads

Ο Βρετανός υπουργός Δικαιοσύνης, Jack Straw, έγραψε στον πρόεδρο μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής (APPG) με επιρροή, αρνούμενος να αποδεχθεί προτάσεις που θα καθιστούν παράνομες τις μεταφορές κρατουμένων.

Το σχέδιο μέτρων που πρότεινε η κοινοβουλευτική επιτροπή όλων των κομμάτων για τις μεταφορές και παραδόσεις κρατουμένων επικεντρωνόταν στην βιομηχανία των αεροπορικών εταιρειών, αλλά ο κ. Straw δήλωσε ότι τέτοιες προτάσεις θα ήταν πολύ «επιβαρυντικές» και θα επέβαλλαν δυσανάλογες υποχρεώσεις στις ιδιωτικές εταιρείες.

Στην επιστολή του κ. Straw που έφτασε στα χέρια της εφημερίδας, ο υπουργός λέει στην Επιτροπή ότι η κυβέρνηση κατέληξε ότι οι νέοι νόμοι «δεν θα επέφεραν καμία αλλαγή στην αποτελεσματικότητα του νόμου» για να αποτρέψουν τις μεταφορές κρατουμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ads

Οι υπουργοί αναγκάστηκαν να απαντήσουν στις αυξανόμενες αποδείξεις για συμμετοχή του Ηνωμένου Βασίλειου σε απαγωγές και μεταφορές κρατουμένων αλλά και σε βασανισμό τους, από την έναρξη του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» των ΗΠΑ. Οι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης παραδέχτηκαν δυο φορές ότι η βρετανία αναμίχθηκε στη μεταφορά δυο Ιρακινών στο Αφγανιστάν και δυο ξένων υπηκόων σε βρετανικά εδάφη.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή ανακίνησε το θέμα ύστερα από έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης που παρουσίαζε το αεροδρόμιο Prestwick στη Σκωτία ως «Κατηγορίας Α» στάση στις πτήσεις μεταφοράς κρατουμένων, όπου λαμβάνουν καύσιμα και υποστηρικτές υπηρεσίες. Η Scotland Yard ερευνά επίσης ισχυρισμούς ότι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ΜΙ5 και ΜΙ6 υπήρξαν συνεργοί στο βασανισμό Βρετανών υπηκόων που βρέθηκαν κρατούμενοι των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της επιτροπής Andrew Tyrie περιγράφει την απάντηση της κυβέρνησης ως «εφησυχασμένη» και δήλωσε στον Independent: «Η απόρριψη του Jack Straw αυτών των προτάσεων καθρεφτίζει αυτό που βλέπαμε στον ίδιο και τους άλλους υπουργούς εξ αρχής: Υπεκφυγή και καθυστέρηση στην αποκάλυψη της αλήθειας όπου είναι δυνατόν, με ισχυρή δόση εφησυχασμού για τη σοβαρότητα των καταγγελιών για απαγωγές και βασανισμούς».

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής, η χρήση βρετανικών αεροδρομίων για την παράνομη μεταφορά κρατουμένων θα αποτελούσε αδίκημα, όπως αδίκημα θα αποτελούσε και η αποτυχία εκ μέρους των «ελεγκτών των μεταφορικών εγκαταστάσεων» στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποτρέψουν τη χρήση τους για τέτοιους σκοπούς.

Ο 28χρονος πρώην κρατούμενος στη Βάση του Γκουαντάναμο Mohammed Saad Iqbal Madni, υποστηρίζει ότι η Βρετανία συνωμότησε με τις ΗΠΑ για την παράνομη μεταφορά του, μέσω των βρετανικών εδαφών του Diego Garcia. Ο κ. Madni υποστηρίζει ότι συνελήφθη στην Ινδονησία στις 09/01/2002 και εστάλη στην Αίγυπτο, όπου βασανίστηκε για τρεις μήνες, με ξυλοδαρμούς, ηλεκτροσόκ, κρέμασμα από γάντζους, ενώ δεν του προσφέρθηκε ιατρική αρωγή. Οι συνήγοροί του, μέλη ανθρωπιστικής οργάνωσης, υποστηρίζουν ότι το αεροπλάνο που μετέφερε τον κ. Madni από την Ινδονησία στην Αίγυπτο πέρασε μέσα από τη βρετανική επικράτεια της νήσου Diego Garcia στον Ινδικό Ωκεανό.

Ύστερα από τη δήλωση των ΗΠΑ ότι χρησιμοποιήθηκε η νήσος Diego Garcia για τις μεταφορές κρατουμένων, η κυβέρνηση αναγκάστηκε αν προχωρήσει στην παραδοχή του γεγονότος. Ο κ. Madni έχει φέρει την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο, όπου έκανε αίτηση για να επανεξεταστεί η άρνηση της κυβέρνησης να παραχωρήσει έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεσή του.