Υποκλοπή τηλεφωνικής συνομιλίας στην οποία ο Σαουδάραβας διάδοχος Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν φέρεται να δίνει την εντολή να «σιγήσει ο Τζαμάλ Κασόγκι το συντομότερο δυνατόν», έχει στη διάθεσή της η CIA, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Hurriyet Daily News.

Ads

Σύμφωνα με τον συνεργάτη του μέσου, Αμπντουλκαντίρ Σέλβι, η διευθύντρια της CIA, Τζίνα Χάσπελ, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στην Άγκυρα τον περασμένο μήνα, ενημέρωσε για την ύπαρξη υποκλοπής τηλεφωνήματος μεταξύ του πρίγκηπα και του αδελφού του Καλίντ Μπίν Σάλμαν, ο οποίος είναι πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει, ότι οι δύο ανώτατοι Σαουδάραβες αξιωματούχοι ακούγονται στην ηχογράφηση της CIA να συζητούν επίσης για την «δυσφορία» που δημιούργησε η δημόσια κριτική του Κασόγκι στη διοίκηση του βασιλείου.

Είναι προφανές, πως αν επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα θα προκαλέσει καταλυτικές εξελίξεις, πολύ περισσότερο που προσθέτει πως η CIA έχει και άλλες εντυπωσιακές υποκλοπές στα χέρια της.

Ads

Το δημοσίευμα έρχεται 48 ώρες μετά την δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ πως ακόμη και αν ο Σαουδάραβας πρίγκηπας γνώριζε για την δολοφονία του Κασόγκι, αυτό δεν θα εμπόδιζε τις ΗΠΑ «να παραμείνουν ακλόνητος εταίρος της Σαουδικής Αραβίας».

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι δεν έχει καμία πρόθεση ακύρωσης στρατιωτικών συμβολαίων με το Ριάντ, υπογραμμίζοντας: «Αν βλακωδώς ακυρώσουμε αυτά τα συμβόλαια, η Ρωσία και η Κίνα θα επωφεληθούν τεράστια».