H οργάνωση Human Rights Watch, με έκθεση 213 σελίδων που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, κατηγόρησε Ισραηλινούς αξιωματούχους πως «έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, απαρτχάιντ και διώξεις σε βάρος των Παλαιστίνιων», καλώντας παράλληλα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ερευνήσει πρακτικές συστηματικών διακρίσεων από το Ισραήλ.

Ads

«Η κυβέρνηση του Ισραήλ συστηματικά δίνει προνόμια στους Εβραίους κατοίκους, ενώ καταπιέζει τους Παλαιστίνιους, ιδιαίτερα στα κατειλημμένα εδάφη, για να διατηρήσει την κυριαρχία των Εβραίων. Παράλληλα η νομοθεσία του 2018 που προβλέπει ότι μόνο οι Εβραίοι στο Ισραήλ έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, προσφέρει τη νομική βάση για να ακολουθηθούν πολιτικές υπέρ των Εβραίων Ισραηλινών και εις βάρος του 21% του πληθυσμού της χώρας που είναι Άραβες», αναφέρει παράλληλα η οργάνωση στην έκθεση της, η οποία προέκυψε από καταγραφή γεγονότων, ανάλυση νόμων, δηλώσεων αξιωματούχων και κυβερνητικών εγγράφων.

«Αυτά είναι τα πιο σκοτεινά συμπεράσματα στα οποία έχει φτάσει η Human Rights Watch έπειτα από μελέτη τριάντα ετών της συμπεριφοράς των ισραηλινών αρχών», τόνισε ο Ομάρ Σακίρ, επικεφαλής της HRW για θέματα Ισραήλ-Παλαιστίνης.

Σημειώνεται επίσης ότι, η απόφαση της HRW να χρησιμοποιήσει τον όρο «απαρτχάιντ» αλλά και να χαρακτηρίσει «διώξεις» την ισραηλινή πολιτική απέναντι στην αραβική μειονότητα και τους Παλαιστίνιους λαμβάνεται μερικές εβδομάδες αφότου, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο άνοιξε έρευνα για τα εγκλήματα που φέρεται να διαπράττει το Ισραήλ από το 2014 στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ads

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, από την πλευρά του, είχε χαρακτηρίσει την απόφαση του ΔΠΔ, ως «αντισημιτική».

«Εγχειρίδιο προπαγάνδας οι ισχυρισμοί της Human Rights Watch»

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, με τη σειρά του, έκανε λόγο για «μια μακροχρόνια αντιισραηλινή ατζέντα» από την Οργάνωση, χαρακτηρίζοντας την έκθεση ως «εγχειρίδιο προπαγάνδας που δεν έχει καμία σύνδεση με γεγονότα ή την πραγματικότητα». 

«Οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί της HRW είναι και ψευδείς και απαράδεκτοι» προσθέτει.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η HRW, είναι η πρώτη μεγάλη οργάνωση που προβαίνει σε τόσο βαριές κατηγορίες κατά του Ισραήλ, επισημαίνοντας «ότι μετά από δεκαετίες προειδοποιήσεων, τα όρια έχουν, πλέον ξεπεραστεί».