Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου επιχείρησε να σαμποτάρει τις προσπάθειες επιβράδυνσης της εξάπλωσης της covid-19 στη χώρα του και ακολούθησε πολιτικές που υπονομεύουν τα δικαιώματα των Βραζιλιάνων, ανακοίνωσε σήμερα η μκο Human Rights Watch (HRW).

Ads

Άλλοι θεσμοί, όπως το Ανώτατο Δικαστήριο και το Κογκρέσο, παρενέβησαν για να προστατεύσουν τους Βραζιλιάνους και εμπόδισαν κάποιες από τις πιο καταστροφικές πολιτικές του Μπολσονάρου, ανακοίνωσε η οργάνωση στο κεφάλαιο που αφορά την Βραζιλία και περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεσή της.

Ο Μπολσονάρου ήθελε να αφαιρέσει την εξουσία από τις πολιτείες για τον περιορισμό των κινήσεων των πολιτών καθώς επιχειρούσαν να αναχαιτίσουν την δεύτερη φονικότερη εστία της πανδημίας παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε κατά του προέδρου.

Επίσης το Ανώτατο Δικαστήριο παρενέβη ώστε να σταματήσει η κυβέρνηση Μπολσονάρου να κρατάει μυστικά τα δεδομένα για την πανδημία από τους πολίτες και έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να καταρτίσει ένα σχέδιο για την προστασία των ευάλωτων αυτοχθόνων της Βραζιλίας από την πανδημία, ενώ το Κογκρέσο ψήφισε έναν νόμο με τον οποίο υποχρεώνεται η κυβέρνηση να παράσχει επείγουσα υγειονομική φροντίδα στις κοινότητες των αυτοχθόνων.

Ads

Ο Μπολσονάρου έχει συστηματικά υποβαθμίσει την σοβαρότητα της COVID-19, αποκαλώντας την “γριπούλα” και ασκώντας κριτική εναντίον των lockdowns και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η HRW υποστηρίζει ότι ο βραζιλιάνος πρόεδρος έχει διασπείρει παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τον κορονοϊό.

Το γραφείο του προέδρου δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα να σχολιάσει.

Ο Μπολσονάρου έχει υποστηρίξει ότι τα lockdowns πλήττουν σφόδρα την οικονομία της χώρας και οδηγούν πολλούς πολίτες στην ανεργία.

Πέραν όμως των χειρισμών του αναφορικά με την πανδημία, ο Μπολσονάρου έχει υπονομεύσει τα δικαιώματα των γυναικών, έχει επιτεθεί σε δημοσιογράφους και σε ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και έχει εκφοβίσει τα ανεξάρτητα μέσα της χώρας του, αναφέρει η HRW.

“Το Ανώτατο Δικαστήριο και άλλοι θεσμοί έχουν συμβάλει στην προστασία των Βραζιλιάνων και έχουν εμποδίσει πολλές, αν όχι όλες, από τις πολιτικές του Μπολσονάρου που αντιβαίνουν στα πολιτικά δικαιώματα. Θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση”, λέει η Άννα Λίβια Αρίντα, η υποδιευθύντρια του παραρτήματος Βραζιλίας της οργάνωσης.

Η αποδυναμωμένη επιβολή του περιβαλλοντικού νόμου εξάλλου έχει επιτρέψει την αύξηση της παράνομης χρήση φωτιάς για την αποψίλωση στην περιοχή της Αμαζονίας. Η αποψίλωση των δασών έφθασε σε υψηλό 12ετίας το 2020, όταν μια δασική περιοχή επτά φορές το μέγεθος του Λονδίνου αποψιλώθηκε, σύμφωνα με την εθνική διαστημική υπηρεσία της Βραζιλίας (Inpe).

“Οι πολιτικές του προέδρου Μπολσονάρου υπήρξαν καταστροφικές για τα δάση του Αμαζονίου και για τους ανθρώπους που τα υπερασπίζονται. Επιρρίπτει ευθύνες στους αυτόχθονες, στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και στους ντόπιους για την περιβαλλοντική καταστροφή, αντί να ενεργεί εναντίον των εγκληματικών δικτύων που είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από την ανομία στην Αμαζονία”, τονίζει η Αρίντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ