«Η ΕΚΤ δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Μέρκελ, αλλά αντίθετα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» τονίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt επικαλούμενη ανώτατη κυβερνητική πηγή. Πιο συγκεκριμένα, σημειώνεται πως παρά το γεγονός ότι σε πρόσφατες εμπιστευτικές συνομιλίες που  είχε με την Καγκελάριο, ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, δήλωσε πρόθυμος να αναλάβει καθήκοντα, στην περίπτωση που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τον προτείνει για την Προεδρία της ΕΚΤ, είναι αμφίβολο εάν η κυρία Μέρκελ θα δώσει μάχη για το συγκεκριμένο πόστο.

Ads

Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνεται, ο στόχος της Καγκελαρίου έχει αλλάξει. Ειδικότερα, η Handelsblatt υπενθυμίζει ότι το επόμενο έτος θα πληρωθούν πολλές ευρωπαϊκές θέσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η θέση αυτή έχει μεγαλύτερο πολιτικό βάρος σε σχέση με εκείνη του επικεφαλής της ΕΚΤ, η οποία δίνει κυρίως κύρος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που επικρατούν στο Βερολίνο.

Επιπλέον, σύμφωνα με την εφημερία, θεωρείται πως θα είχε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας η υποψηφιότητα για τη θέση στις Βρυξέλλες, παρά το να προταθεί ο Βάιντμαν για την ΕΚΤ, καθώς ο τελευταίος θεωρείται «γεράκι» της νομισματικής πολιτικής και είναι αμφιλεγόμενη προσωπικότητα για τις χώρες της νότιας Ευρώπης.

Εξαιτίας μάλιστα των εν λόγω αντιδράσεων, δεν υπάρχει εναλλακτική να προταθεί άλλος υποψήφιος, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε την εντύπωση ότι η Μέρκελ επιτρέπει να της υπαγορεύουν ποια πρόσωπα θα επιλέξει, κάτι που φέρεται να επεσήμανε και ίδιος ο Βάιντμαν στη συζήτηση με την Καγκελάριο.

Ads

Αντίθετα, σε ό,τι αφορά τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήδη κυκλοφορούν πολλά ονόματα, όπως του υπουργού Οικονομίας Πέτερ Αλτμάγερ (CDU) και του επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ (CSU), καταλήγει το δημοσίευμα.