Οι βελγικές υπηρεσίας ασφαλείας, αλλά και οι μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών της Ευρώπης είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων και με ακρίβεια για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ωστόσο φέρονται να μην ανταποκρίθηκαν στις προειδοποιήσεις.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες της ισραηλινής Haaretz, οι βελγικές υπηρεσίες ασφαλείας γνώριζαν με «υψηλό βαθμό βεβαιότητας» και έγκαιρα πως οι επιθέσεις των τζιχαντιστών θα σημειώνονταν στο αεροδρόμιο και στο μετρό των Βρυξελλών. Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η αντίδραση των βελγικών αρχών ήταν περιορισμένη για την σοβαρότητα και την αμεσότητα της προειδοποίησης.

Η Haaretz γράφει πως οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες οργανώθηκαν από τη Ράκα, την έδρα του Ισλαμικού Κράτους, ενώ ο πυρήνας των τζιχαντιστών που χτύπησε τις Βρυξέλλες είχε στενή σύνδεση με τον πυρήνα που εξαπέλυσε τις επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο. Μάλιστα φαίνεται πως και οι δύο ήταν μέρη της ίδιας τρομοκρατικής ομάδας με «εγκέφαλο» τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος προετοίμασε και συμμετείχε στην επίθεση στο Παρίσι.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ διέφυγε από το Παρίσι μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου και βρήκε κρησφύγετο στις Βρυξέλλες, όπου και συνελήφθη τελικά την περασμένη εβδομάδα από τις βελγικές αρχές. Η σύλληψη του Αμπντεσλάμ αποτέλεσε προφανώς το έναυσμα για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, καθώς κατά την ανάκριση θα μπορούσε να δώσει πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια των τζιχαντιστών. Μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ, σημειώνει η εφημερίδα, οι αρχές θα έπρεπε να είναι σε ετοιμότητα για κάποια επίθεση, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Ads