Ο επικεφαλής της Toyota Ακίο Τογιόντα αναμένεται να αναγνωρίσει ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ότι η εταιρεία του, η οποία αναγκάστηκε να ανακαλέσει σχεδόν 9 εκατομμύρια οχήματα, αναπτύχθηκε «πολύ γρήγορα», σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που δόθηκε στον Τύπο.

Ads

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η Toyota αναπτύχθηκε ταχύτατα. Ειλικρινά, φοβάμαι ότι ο ρυθμός με τον οποίο έχουμε αναπτυχθεί θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πολύ γρήγορος», θα δηλώσει ο κ. Τογιόντα, σύμφωνα με το κείμενο.

Σήμερα, το αμερικανικό Κογκρέσο ξεκίνησε τις ακροάσεις για το ζήτημα των μαζικών ανακλήσεων αυτοκινήτων της Toyota και ενώπιον του αναμένεται να παραστεί αρχικά ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Ρέι Λα Χουντ και στη συνέχεια ο πρόεδρος της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας στις ΗΠΑ Τζιμ Λεντζ.

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Επιτροπής ερευνών για την Ενέργεια και το Εμπόριο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο δημοκρατικός Μπαρτ Στούπακ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών συστημάτων των οχημάτων της Toyota, τα οποία μπορεί να έχουν προκαλέσει τα προβλήματα της απότομης επιτάχυνσης.

Ads

Ο κ. Στούπακ εξέφρασε ακόμη τις αμφιβολίες του για τον οργανισμό οδικής ασφάλειας των ΗΠΑ (NHTSA) στο ζήτημα της υπόθεσης της Toyota.

Επιπλέον, ο αμερικανός βουλευτής κατηγόρησε την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία ότι «παραπλάνησε τους Αμερικανούς» με τις δηλώσεις της σχετικά με τα προβλήματα των απότομων επιταχύνσεων καθώς και ότι βασίστηκε σε εσφαλμένα στοιχεία για να αποκλείσει την πιθανότητα εμφάνισης ελαττωμάτων στα ηλεκτρονικά συστήματα ως πιθανές αιτίες αυτών των απότομων επιταχύνσεων.