Τέσσερα αεροπλάνα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων βομβάρδισαν χθες Τρίτη «στόχους της τρομοκρατικής οργάνωσης» Τζαμπάτ αλ-Νόσρα στη συριακή επαρχία του Ιντλίμπ που ελέγχεται από τους αντάρτες, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Ads

Στις 4 Σεπτεμβρίου, «τέσσερα αεροπλάνα του ρωσικού στρατού προχώρησαν από τη βάση του Χμέιμιμ σε πλήγματα εναντίον στόχων της τρομοκρατικής οργάνωσης Τζαμπάτ αλ-Νόσρα» (Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, αποτελείται από μέλη του πρώην κλάδου της Αλ-Κάιντα στη Συρία), ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως αυτά τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν «σε ώρες της ημέρας που επικρατεί σκοτάδι», χωρίς να διευκρινίσει αν ήταν πολύ νωρίς το πρωί ή αφού έπεσε η νύκτα.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Κονασένκοφ, τα πλήγματα «είχαν στόχο αποθήκες έξω από κατοικημένες ζώνες όπου ήταν αποθηκευμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς και οι ζώνες εκτόξευσης αυτών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τις επιθέσεις τους εναντίον της βάσης του Χμέιμιμ και τοποθεσιών στις επαρχίες του Χαλεπιού και της Χάμα».

Ads

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ένα αεροπλάνο στοχοθέτησε μια αποθήκη στην οποία ήταν αποθηκευμένοι πύραυλοι εδάφους-αέρος.

Ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν είχε δηλώσει χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο πως τουλάχιστον 13 άμαχοι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, σκοτώθηκαν κατά τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην επαρχία του Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, η οποία αποτελεί το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών.

Ο Τραμπ προειδοποίησε για το Ιντλίμπ

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τη Δευτέρα τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και τους συμμάχους του, τη Ρωσία και το Ιράν, να μην εξαπολύσουν «ριψοκίνδυνα» μια «επίθεση» στην επαρχία Ιντλίμπ, που ελέγχουν τζιχαντιστές και αντάρτες, τονίζοντας πως «εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι» διατρέχουν κίνδυνο «να σκοτωθούν».

«Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας δεν πρέπει (ενεργώντας) ριψοκίνδυνα να επιτεθεί στην Επαρχία Ιντλίμπ. Οι Ρώσοι και οι Ιρανοί θα έκαναν ένα σοβαρό λάθος από ανθρωπιστική άποψη αν έπαιρναν μέρος σε αυτή τη δυνητική ανθρώπινη τραγωδία. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να σκοτωθούν. Μην επιτρέψετε να γίνει αυτό!», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, το Ιράν ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές και οι αντάρτες πρέπει να «εκκαθαριστούν» από την Ιντλίμπ, καθώς η Τεχεράνη, η Δαμασκός και η Μόσχα συζητούν το πώς θα ανακτήσουν τον τελευταίο εναπομείναντα μεγάλο θύλακα υπό τον έλεγχο οργανώσεων τζιχαντιστών και ανταρτών.

Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις σχεδιάζουν να διεξαγάγουν μια επιχείρηση κατά φάσεις και ήδη περικυκλώνουν τις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί.

Πρόσφατα, η Μόσχα και η Δαμασκός κατήγγειλαν ότι οι αντικαθεστωτικοί σχεδιάζουν να διαπράξουν επίθεση με χημικά όπλα στην Ιντλίμπ και να επιρρίψουν την ευθύνη για αυτή στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, προκειμένου να πυροδοτήσουν μια δυναμική αντίδραση της Δύσης.

Ερντογάν: Θα καταλήξει σε «μεγάλη σφαγή»

Μια ενδεχόμενη επιχείρηση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, την οποία ελέγχουν τζιχαντιστές και ένοπλοι κατά της κυβέρνησης, θα οδηγούσε σε «μεγάλη σφαγή», υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του που αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Χουριέτ». Ο ίδιος εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι η επικείμενη σύνοδος κορυφής στην Τεχεράνη, με τη συμμετοχή του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας, θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής στην Τουρκία μετά την επίσημη επίσκεψή του στο Κιργιστάν, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι ο οδικός χάρτης για την περιοχή Μάνμπιτζ που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στην Άγκυρα και τις ΗΠΑ δεν ακολουθείται όπως προβλεπόταν, συμπλήρωσε η Χουριέτ.

Δέκα χώρες του ΣΑ ζητούν να προστατευθούν οι άμαχοι 

Τα δέκα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν σήμερα να εξευρεθεί μια «ειρηνική λύση» για το Ιντλίμπ της Συρίας και κάλεσαν όλες τις πλευρές να λάβουν «όλα τα δυνατά μέτρα» για να προστατευθούν οι άμαχοι.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, οι δέκα χώρες τονίζουν ότι «ανησυχούν βαθιά για τον κίνδυνο μιας ανθρωπιστικής καταστροφής» στην περίπτωση μιας ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης στην επαρχία αυτή. Ζητούν επίσης από όλες τις πλευρές να εφαρμόσουν κάθε δυνατό μέτρο «για να προστατευτούν οι άμαχοι, η ελευθερία κινήσεων και οι πολιτικές υποδομές».

Σε δική της, ξεχωριστή ανακοίνωση, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι υπογράμμισε ότι «το βάναυσο καθεστώς (σ.σ. του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ) που στηρίζεται από τη Ρωσία και το Ιράν δεν μπορεί να συνεχίσει να επιτίθεται και να τρομοκρατεί τους Σύρους πολίτες».

«Το καθεστώς και οι υποστηρικτές του πρέπει να σταματήσουν τη στρατιωτική επιχείρησή τους, σε κάθε της μορφή, ώστε να δοθεί μια ευκαιρία στην πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», πρόσθεσε.