Τη δαπάνη περίπου 180.000 ευρώ μέσα στο 2016 για τη συντήρηση της σορού του Λένιν στο μαυσωλείο του στο Κρεμλίνο ανακοίνωσε η ρωσική κυβέρνηση.

Ads

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι το ποσό αυτό απαιτείται για τη διατήρηση του κομμουνιστή ηγέτη σε «κατάσταση που μοιάζει ως να είναι εν ζωή» και παρότι η Μόσχα διευκρινίζει ότι τα χρήματα δεν θα τα πληρώσουν οι Ρώσοι φορολογούμενοι, αρνείται ωστόσο να αποκαλύψει την «άλλη πηγή» που θα τα καταβάλει.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα 13 εκατ. ρούβλια θα δοθούν σε εργασία «βιοϊατρικής φύσης» από το ρωσικό Κέντρο Βιοϊατρικής, Τεχνολογίας, Έρευνας και Κατάρτισης, το οποίο άλλωστε πραγματοποιεί τις δέουσες εργασίες στο πτώμα του Λένιν από το 1924, από τότε δηλαδή που τέθηκε σε δημόσια θέα στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Στη μετα-Σοβιετική εποχή υπήρξαν πολλοί που υποστήριξαν ότι είναι προτιμότερη η ταφή του ηγέτη της Επανάστασης του 1917, παρά η έκθεση του στο γυάλινο «φέρετρο», ωστόσο, έως και σήμερα παραμένει στο μαυσωλείο.

Ads

image

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε online, το 62% των περίπου 8.000 ερωτηθέτων Ρώσων θεωρούν ότι θα ήταν καλύτερα να γίνει μία κανονική ταφή, αν και η ιδέα είχε απορριφθεί από το Κρεμλίνο.

Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Komsomolskaya Pravda ορισμένοι αποδοκιμάζουν το κόστος για τη διατήρηση της «μούμιας», ενώ άλλοι παραπονιούνται ότι ο ίδιος ο Λένιν θα ήταν αντίθετος με την αντιμετώπιση του ως «είδωλο».

Ένας χρήστης μάλιστα, με αρκετά σαρδόνιο ύφος, όπως γράφει το BBC, υπονόησε ότι οι κομμουνιστές ελπίζουν να κλωνοποιήσουν τον ηγέτη των Μπολσεβίκων αν ποτέ επιστρέψουν στην εξουσία…