Πόλεις σε όλο τον κόσμο έκλεισαν τα φώτα για μια ώρα το Σάββατο συμμετέχοντας στην «Ώρα της Γης», την ετήσια παγκόσμια πρωτοβουλία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης για την προστασία της φύσης και καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Ads

Η αρχή έγινε στις μητροπόλεις της Ασίας και της Αυστραλίας και ακολούθησαν ευρωπαϊκά εμβληματικά μνημεία όπως η Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο, ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι και το Κολοσσαίο στη Ρώμη.

Φέτος, στη 15η Ώρα της Γης, οι διοργανωτές θέλησαν, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του WWF Μάρκο Λαμπερτίνι, να τονίσουν τη σύνδεση μεταξύ της καταστροφής της φύσης και της αυξανόμενης επιδημικής έξαρσης ασθενειών όπως η COVID-19.

Η Ακρόπολη, η Βουλή των Ελλήνων, το Καλλιμάρμαρο στην Αθήνα, το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, όπως και η Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα, τα ανάκτορα Σένμπρουν της Βιέννης, η Σαγράδα Φαμίλια της Βαρκελώνης βυθίστηκαν στο σκοτάδι από τις 8:30 τοπική ώρα και για 60 λεπτά.

Ads

Τελευταία έσβησαν τα φώτα στο δυτικό ημισφαίριου, με χαρακτηριστικά το Empire State Building της Νέας Υόρκης, τον Οβελίσκο του Μπουένος Άιρες και το Μουσείο του Αύριο στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

«Είτε πρόκειται για την μείωση του αριθμού των επικονιαστών, την πτώση του αριθμού ψαριών σε ωκεανούς και ποτάμια, την εξαφάνιση δασών ή τη γενικότερη απώλεια της βιοποικιλότητας, τα στοιχεία πληθαίνουν ότι η φύση βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση», δήλωσε ο Λαμπερτίνι.