Στο νέο προσφυγικό δράμα που εκτυλίχθηκε σε νησίδα του Έβρου και στον θάνατο της μικρής προσφυγοπούλας Μαρίας από τσίμπημα σκορπιού, αναφέρεται σχόλιο στην εφημερίδα ΤΑΖ του Βερολίνου. «Μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ρέει ένα ποτάμι, ο Έβρος. Δημιουργεί ένα φυσικό σύνορο αλλά και τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ads

Τον φυλάσσουν η ελληνική συνοριοφυλακή και η Frontex. Γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό. Γνωρίζουμε τη βαναυσότητα, ακόμη κι όταν στρέφουμε αλλού το βλέμμα ή παραβλέπουμε επειδή γνωρίζουμε την αγριότητα» σημειώνει η σχολιογράφος,  η οποία καταθέτει τις σκέψεις της για όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες με τους σχεδόν 40 πρόσφυγες. 

«Όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει στον Έβρο»

«Το βράδυ της Δευτέρας, οι διασωθέντες έφτασαν στην Ελλάδα. Το όνομα του νεκρού κοριτσιού ήταν Μαρία. Πριν από επτά χρόνια, όταν η φωτογραφία του Αλάν Κούρντι έκανε τον γύρο του κόσμου, δόθηκαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα χρήματα για τους πρόσφυγες από τη Συρία. Ο θάνατός του άγγιξε πολλούς. Αλλά από πολιτική άποψη δεν άλλαξαν πολλά επειδή μάθαμε το όνομα του Αλάν Κούρντι. Άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν στον δρόμο προς την Ευρώπη. 

Ads

»Και διερωτώμαι, εάν μια υπ. Εξωτερικών (σσ. η Αναλένα Μπέρμποκ) που διατείνεται ότι ‘αν παραβλέψουμε όσα συμβαίνουν (στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ), θα χαθούν οι αξίες μας στον βυθό της Μεσογείου,ντρέπεται διότι γνωρίζει ότι η πρόταση αυτή δεν περιγράφει ένα υποθετικό σενάριο αλλά μια πραγματική κατάσταση, την οποία σκόπιμα και η Γερμανία διαιωνίζει. Διερωτώμαι αν όντως θέλει να εφαρμόσει αυτό που γράφει η κυβερνητική συμφωνία: να σταματήσουν τα δεινά στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και πότε θα έρθει αυτή η ‘φεμινιστική πολιτική’ που προσβεύει».

Πηγή: Deutsche Welle