Αφρικανικές κυβερνήσεις ζητούν απο την Ομάδα των 20 (G20), που εκπροσωπεί οκτώ ανεπτυγμένες και 12 αναπτυσσόμενες οικονομίες, με την ευκαιρία της προσεχούς συνόδου κορυφής, στις Κάνες, την 3η-4η Νοεμβρίου, να δεσμευθούν να επιστρέψουν τα κεφάλαια δικτατόρων, που είναι κατατεθειμένα σε τράπεζές τους.

Ads

«Αυτά τα κεφάλαια, που με τρόπο παράνομο διακινήθηκαν προς τα κράτη του G20, επιθυμούμε να επιστραφούν» στους δικαιούχους τους στην αφρικανική ήπειρο, υπογράμμισε σήμερα ο Μαμαντού Τσισόχο, ο επίτιμος πρόεδρος απο τη Σενεγάλη του «Δικτύου αγροτικών και παραγωγικών οργανώσεων της δυτικής Αφρικής», του Roppa. «Έχουμε κι εμείς ευθύνη, να επαναπατρίσουμε αυτά τα κεφάλαια, όμως και το G20 θα μπορούσε να συνεισφέρει, δηλώνοντας ότι στο εξής δε θα ξαναδεχθεί στις τράπεζες του κεφάλαια που δεν είναι διαφανές από πού προέρχονται». 

«Κάθε φορά που ένας δικτάτορας πέφτει, στις τράπεζες εντοπίζονται δισεκατομμύρια δολάρια», σημείωσε απο την πλευρά του παρεμβαίνοντας σε σύνοδο για την Ανάπτυξη στο Παρίσι ο γάλλος υπουργός Συνεργασίας, Ανρί ντε Ρενκούρ.