Η οργάνωση αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχημένη απόπειρα πυροδότησης εκρηκτικών που έγινε από έναν Νιγηριανό σε μια πτήση Άμστερνταμ-Ντιτρόιτ, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE.

Ads

Στην ανακοίνωση της, η αλ Κάιντα διευκρινίζει ότι ο Ούμαρ Φαρούκ Αμπντούλμουταλάμπ, ο δράστης της αποτυχημένης προσπάθειας πυροδότησης των εκρηκτικών, «ο νιγηριανός αδελφός, πέρασε μέσα από όλα τα συστήματα ασφαλείας για την επιχείρησή του, σπάζοντας τον μεγάλο μύθο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών», αναφέρεται στην ανακοίνωση που «φορτώθηκε» στην ισλαμιστική ιστοσελίδα.

«Χρησιμοποίησε μια τεχνική των εκρηκτικών που έχει αναπτυχθεί από τους μουτζαχεντίν στα εργαστήρια της αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο», που εδρεύει στην Υεμένη, προστίθεται στο κείμενο.

Στο μεταξύ, «περιορισμένο» χαρακτηρίζουν τον αντίκτυπο στην εναέρια κυκλοφορία διεθνώς, της απόπειρας βομβιστικής, αναλυτές της αεροπορικής βιομηχανίας.

Ads

Οι αεροπορικές εταιρίες λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψουν άλλες τέτοιες απόπειρες, αλλά «σε μεμονωμένα περιστατικά, όπως αυτό, σπανίως υπάρχει αντίκτυπος, ακόμα και αν γίνονται αυστηρότερα τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία συμβάλλουν στην επιβράδυνση της κίνησης», όπως δήλωσε ο Ρισάρ Αμπουλαφία, αναλυτής της εταιρίας «Teal Group».

Πάντως ο Στιβ Λοτ, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), εκτίμησε ότι «είναι ακόμα νωρίς» για να αξιολογήσει την επίδραση της απόπειρας που έγινε στην πτήση 253.

Η γερμανική αεροπορική εταιρία Lufthansa, ενημερώνει πάντως ήδη τους πελάτες της στη Γερμανία, να φροντίσουν να φθάνουν νωρίτερα στα αεροδρόμια, όταν έχουν κλείσει θέση σε πτήση προς τις ΗΠΑ, καθώς τα μέτρα ελέγχου πριν από την πτήση είναι πολύ αυστηρά. Εκπρόσωπος της Lufthansa δήλωσε ότι ζητείται από τους επιβάτες να έχουν περισσότερο χρόνο για τον έλεγχο και να μεταφέρουν μικρότερες χειραποσκευές.

Ωστόσο αξιωματούχοι του διεθνούς αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για καθυστερήσεις στους ελέγχους εισιτηρίων και στις απογειώσεις αεροσκαφών που εκτελούν πτήσεις προς τις ΗΠΑ.