Η τακτική αντιρετροϊκή θεραπεία σε συνδυασμό με μια έγκαιρη και βελτιωμένη διάγνωση βοηθά στο να μειωθεί ο αριθμός των βρεφών που γεννιούνται με τον ιό HIV στην Αιθιοπία. Επιμέλεια: Τόνια Γκόρου

Ads

Σε πολλές κλινικές της Αντίς Αμπέμπα πραγματοποιείται ένα πρόγραμμα με σκοπό να αποτραπεί η μετάδοση του ιού από την μητέρα στο παιδί, με την χορήγηση φαρμάκων τόσο στη μητέρα όσο και στο βρέφος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Παρά τις παγκόσμιες προσπάθειες για την δημιουργία μιας γενιάς ελεύθερης από το AIDS, στην Αιθιοπία μόνο το 24% των εγκύων γυναικών επιλέγονται για να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ένα στα τρία παιδιά που γεννήθηκε από οροθετική μητέρα έχει μολυνθεί με τον ιό.

Ο χρόνος αναμονής για τα άτομα που λαμβάνουν την φαρμακευτική αγωγή μειώνεται χάρις σε μία εξέταση που υπολογίζει τον αριθμό των CD4 κυττάρων ή αλλιώς Τ4 λεμφοκύτταρα (πρόκειται για μια ομάδα λευκών αιμοσφαιρίων). Ο αριθμός αυτός καθορίζει πότε θα πρέπει να ξεκινήσει ένας ασθενής την θεραπεία.

Ads

Μια νέα συσκευή που παρέχει την ίδια μέρα τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τα CD4, βοήθησε επίσης σημαντικά στη μείωση του χρόνου αναμονής. Οι συσκευές αυτές αναλύουν το αίμα και εκτυπώνουν τα αποτελέσματα σε 20 λεπτά. Εάν τα αποτελέσματα δείξουν ότι ο ασθενής χρειάζεται την θεραπεία αυτό γίνεται άμεσα.

Οι συσκευές χρηματοδοτήθηκαν από την παγκόσμια οργάνωση UNITAID ενώ η κυβέρνηση της Αιθιοπίας έχει αναλάβει την επέκταση του προγράμματος και σε άλλες κλινικές.