Καθημερινά, οι γυναίκες εργάζονται περισσότερο από τους άνδρες διεθνώς. Αλλά η πλειονότητα του χρόνου που αφιερώνουν στην εργασία, δεν ανταμείβεται οικονομικά, καταδεικνύει έρευνα του Statista.

Ads

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ για όλες τις χώρες, οι γυναίκες αναφέρουν ότι εργάζονται κατά μέσο όρο 481 λεπτά την ημέρα, έξι τοις εκατό περισσότερα από τα 454 λεπτά των ανδρών. Όπως δείχνει το γράφημα που ακολουθεί, τα 263 από τα λεπτά εργασίας των γυναικών είναι απλήρωτη εργασία. Αποτελούνται κυρίως από τη δουλειά των φροντιστριών, οικιακή εργασία και εθελοντική κοινωνική εργασία.

Ενώ παρέχουν τεράστια υπηρεσία για τις οικογένειες και την κοινωνία, η απλήρωτη εργασία των γυναικών που παρέχουν φροντίδα ή είναι οικιακές βοηθοί, δεν έχει συνέπειες μόνο κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου των γυναικών, αλλά και στο συνταξιοδοτικό τους εισόδημα.

Ads

Παρά το γεγονός ότι εργάζονται περισσότερο από τους άνδρες, οι γυναίκες λαμβάνουν κατά μέσο όρο 26% λιγότερο εισόδημα από τους άνδρες από το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Όπως γράφει ο ΟΟΣΑ: «Ακόμη και αν οι νεότερες γυναίκες σήμερα κερδίζουν περισσότερα από τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, η επίτευξη της ισότητας των φύλων στις συντάξεις θα παραμείνει πρόκληση λόγω του επίμονου χάσματος αποδοχών και της διαφορετικής κατανομής των καθηκόντων φροντίδας μεταξύ των γονέων».

H έρευνα επίσης διαπιστώνει οι μαύρες γυναίκες και οι ασιάτισσες είναι αυτές που έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας στη γέννα.

Η Ρουάντα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό γυναικών βουλευτών παγκοσμίως, σύμφωνα με κατάλογο που καταρτίστηκε από τη Διακοινοβουλευτική Ένωση. Το ποσοστό των γυναικών εκπροσώπων στην κάτω βουλή της Ρουάντα ήταν 61,3% τον Ιανουάριο του 2022. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η βάναυση γενοκτονία της χώρας το 1994 άφησε έναν πληθυσμό που ήταν 60-70% γυναίκες. Ακολουθούν η Κούβα, η Νικαράγουα και το Μεξικό.