«Η Κομισιόν επί του παρόντος έχει την τάση να περιμένει την έγκριση από το Βερολίνο και το Παρίσι πριν υποβάλλει κάποια πρόταση» τονίζει μιλώντας στο tvxs.gr, ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν με τη «Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη», Γκι Φερχόφστατ. Υποστηρίζει ότι τα μεγαλύτερα κράτη μέλη θα έχουν πάντα ρόλο κλειδί στη λήψη αποφάσεων, ωστόσο, σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να παίρνει περισσότερες πρωτοβουλίες.

Ads

 
Στις δικές του προτεραιότητες σε περίπτωση που εκλεγεί περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επανόρθωση της οικονομίας μέσω της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών και των υπηρεσιών ενέργειας και τη διευκόλυνση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού. Αναφερόμενος στην Ελλάδα υποστηρίζει ότι μετά την δημοπρασία των ομολόγων φαίνεται να υπάρχει κάποιο φως στο τέλος του τούνελ, τονίζει, ωστόσο, ότι αυτό δεν πρέπει να φέρει αυταρέσκεια, εφησυχασμό ή χαλάρωση του ρυθμού μεταρρυθμίσεων καθώς η χώρα δεν έχει αφήσει πίσω της την κρίση.
 
Αν εκλεγείτε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;
 
Η επανόρθωση της οικονομίας μέσω της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος που αυτή τη στιγμή παρακρατά τις πιστώσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η διασφάλιση ότι οι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί ποτέ να επωμιστούν το βάρος των μελλοντικών διασώσεων. Η άρση των διασυνοριακών περιορισμών που απομένουν για τις αγορές κεφαλαίου προκειμένου να αυξηθεί η ρευστότητα και να μειωθούν τα επιτόκια. Η προώθηση της ιδέας των Future Bonds (σ.σ. Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης με υποκείμενο τίτλο τα ομόλογα), με την υποστήριξη της ΕΚΤ, της ΕΤΕπ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη χρηματοδότηση των υποδομών και της καινοτομίας που με τη σειρά τους θα επιταχύνουν την οικονομική μας ανάκαμψη. Η δημιουργία ενός νέου προωθητικού σχεδίου για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών και των υπηρεσιών ενέργειας που θα δώσει ώθηση στην οικονομία της ΕΕ, όπως έκανε η ενιαία αγορά στις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90. Η διευκόλυνση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού, ώστε οι νέοι, ειδικευμένοι εργαζόμενοι, να καλύπτουν κενές θέσεις εργασίας για τις οποίες είναι κατάλληλοι σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
 
Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να μειωθεί η ανεργία στην ΕΕ;
 
Η μόνη βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της ανεργίας είναι μια υγιής, αναπτυσσόμενη οικονομία εντός της οποίας οι επιχειρήσεις θα επενδύουν και θα προσλαμβάνουν. Το κράτος μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί ένα θετικό περιβάλλον για το σκοπό αυτό μειώνοντας τα διοικητικά και οικονομικά βάρη για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, δεν μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας αυτές καθ’ αυτές χωρίς αυτή η πρακτική να συνεπάγεται υπερβολικό βάρος για την οικονομία του δημόσιου τομέα, όπως έγινε στο παρελθόν. Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δεσμευτεί για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος για την στήριξη των νέων που θα προσφέρει 6 δισ. ευρώ για όλους τους νέους που δεν φοιτούν, ή δεν εργάζονται ή δεν εκπαιδεύονται.
 
Θα μπορούσε η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση να συνεχιστεί επιτυχώς όταν οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται στο Βερολίνο αντί για τις Βρυξέλλες;
 
Τα μεγαλύτερα κράτη μέλη θα έχουν πάντα έναν ρόλο κλειδί στην λήψη αποφάσεων εντός της ΕΕ αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να διεκδικήσει το δικαίωμα της πρωτοβουλίας, περισσότερο απ’ ότι έχει κάνει στο παρελθόν, προτείνοντας ιδέες και λύσεις που να είναι περισσότερο αποδεκτές από όλα τα κράτη μέλη κι όχι μόνο από τα μεγάλα κράτη. Επί του παρόντος η Επιτροπή έχει την τάση να περιμένει την έγκριση από το Βερολίνο και το Παρίσι πριν υποβάλλει κάποια πρόταση.
 
Κατά την άποψή σας, ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι της ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη; Έχετε κάποιο σχέδιο για να τη σταματήσετε;
 
Σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην οικονομική κρίση που πλήττει τους ανθρώπους και την πραγματική οικονομία, πράγματα για τα οποία έχουν γενικά κατηγορηθεί τα κυβερνητικά κόμματα. Είναι φυσικό πολλοί άνθρωποι να στραφούν σε λαϊκιστικά κόμματα που υπόσχονται «γρήγορη λύση» και που φαίνεται να προσφέρουν μια εναλλακτική πορεία προς τα εμπρός. Το να αρνηθούμε το πρόβλημα δεν είναι δυνατόν. Ούτε όμως η αντιγραφή της ρητορικής των λαϊκιστών είναι δυνατή. Αντ’ αυτού είναι απαραίτητο να είμαστε ειλικρινείς εκ των προτέρων με τους ψηφοφόρους, να εξηγήσουμε με σαφήνεια και ξεκάθαρα πως φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση και το πως σκοπεύουμε να βγούμε από αυτή. Η λιτότητα δεν είναι η απάντηση. Η δημοσιονομική πειθαρχεία δεν μπορεί να αποφευχθεί γιατί πρέπει στο μέλλον τα χρέη του δημόσιου τομέα να σταματήσουν να είναι θηλιά γύρω από το λαιμό μας. Αλλά πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο επενδύσεων που θα οδηγήσει στην μελλοντική ανάπτυξη. Η ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη αυτή, όπως ακριβώς έκανε και το 1990 με τη θέσπιση της ενιαίας αγοράς.
 
Πρέπει η Ευρώπη να κλείσει τις πόρτες της παράνομης μετανάστευσης;
 
Φυσικά θα πρέπει να παταχθεί η παράνομη μετανάστευση. Αλλά πρέπει επίσης να υιοθετηθεί μια θετική μεταναστευτική πολιτική όπως έχει γίνει στις ΗΠΑ, τον Καναδά ή την Αυστραλία που εντοπίζουν τις ελλείψεις τους σε δεξιότητες και επιτρέπουν σε ετήσια βάση τη μετανάστευση για να συμπληρώνουν την εγχώρια αγορά εργασίας. Πρέπει επίσης να διατηρούμε πάντα τις πόρτες μας ανοιχτές για τους πραγματικά αιτούντες άσυλο ή τους πρόσφυγες για λόγους φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών. Ωστόσο, τα κράτη μέλη πρέπει να μοιραστούν την ευθύνη με πιο δίκαιο τρόπο απ’ ότι μέχρι σήμερα.
 
Είναι η Ευρώπη στη σωστή πλευρά της ιστορίας όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία;
 
Αναμφίβολα έχουμε δίκιο να υποστηρίζουμε την ενότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας ενάντια στη γυμνή επιθετικότητα της Ρωσίας στα ανατολικά σύνορα της χώρας. Η προσάρτηση της Κριμαίας ήταν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Η ΕΕ θα έπρεπε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσει τη διάλυση και την αποσταθεροποίηση της υπόλοιπης χώρας.
 
Συμμερίζεστε την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από την κρίση;
 
Η Ελλάδα πραγματοποίησε μια επιτυχημένη δημοπρασία ομολόγων που είναι ένα καλό σημάδι ότι υπάρχει κάποιο φως στο τέλος του τούνελ. Ωστόσο, δεν πρέπει να ληφθεί ως ένα μήνυμα που θα φέρει αυταρέσκεια ή εφησυχασμό ή χαλάρωση του ρυθμού των μεταρρυθμίσεων. Οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι απρόθυμες να δανείσουν και οι μισοί από τους νέους της χώρας εξακολουθούν να είναι άνεργοι. Μέχρι να διορθωθεί αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αφήσει την κρίση πίσω μας.