Την πιο καυτή εβδομάδα που έχει καταγραφεί ποτέ μεταξύ 3 και 10 Ιουλίου έζησε ο κόσμος φέτος, ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι τα χειρότερα έρχονται.

Ads

Σύμφωνα με ανάλυση του Guardian, τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και μια ασυνήθιστη ζώνη ισχυρών ανέμων που αιωρούνται ψηλά πάνω από τον Ατλαντικό έχουν ήδη προκαλέσει καύσωνα στο Τέξας, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και μια σειρά από άλλες χώρες.

Οι πυρκαγιές μαίνονται στην Κροατία, στις ακτές της Αδριατικής και στη Ναβάρα στην Ισπανία. ενώ τουριστικοί στόχοι όπως η Ακρόπολη έχουν κλείσει καθώς οι θερμοκρασίες έχουν εκτοξευτεί στους 40 βαθμούς.

Η Γη δεν έχει βιώσει κάτι παρόμοιο από τότε που ξεκίνησαν οι οργανικές μετρήσεις της θερμοκρασίας του αέρα τη δεκαετία του 1850, αποκάλυψε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός την περασμένη εβδομάδα, όπως αναφέρει ο Guardian.

Ads

«Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή και αυτό είναι ανησυχητικό νέο για τον πλανήτη», δήλωσε ο καθηγητής Κρίστοφερ Χιούι, διευθυντής κλιματικών υπηρεσιών του WMO.

Το ίδιο υποστηρίζει και ο Καρστεν Χόσταϊν, ερευνητής ατμοσφαιρικής ακτινοβολίας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας.

«Οι πιθανότητες είναι ότι ο μήνας Ιούλιος θα είναι ο πιο ζεστός μήνας που έχει υπάρξει ποτέ δηλαδή είναι εδώ και 120.000 χρόνια πριν» τόνισε.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Ελ Νίνιο είναι ένα περιοδικό κλιματικό φαινόμενο που συμβαίνει όταν η κυκλοφορία του ισημερινού επιπέδου του Ειρηνικού Ωκεανού μετατοπίζεται και η θερμοκρασία του αυξάνεται, προκαλώντας κρουστικές επιπτώσεις θερμότητας σε όλο τον κόσμο.

«Ένα τυπικό Ελ Νίνιο προσθέτει προσωρινά περίπου 0,2 βαθμούς Κελσίου στη μέση παγκόσμια θερμοκρασία», δήλωσε ο Τζεφ Νάιτ, διευθυντής μοντελοποίησης μεταβλητότητας του κλίματος, για το Met Office.

«Αυτή η αύξηση μειώνεται από τους 1,2 βαθμούς Κελσίου που έχουμε δει από την κλιματική αλλαγή από τη Βιομηχανική Επανάσταση, αλλά στην ανθρωπογενή θέρμανση, είναι πιθανό να σημειωθεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας πριν από το τέλος του επόμενου έτους» προσθέτει.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι φέτος ή το επόμενο έτος οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το όριο των 1,5 βαθμών Κελισίου που είχε τεθεί από την IPCC ως το ανώτατο όριο για την αύξηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι συνέπειες ενός νέου ρεκόρ καύσωνα που θα συμβεί πολύ σύντομα θα είναι βαθιές και επικίνδυνες, προσθέτουν οι επιστήμονες. Περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι υπολογίζεται  ότι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των ραγδαίων θερμοκρασιών που έπληξαν την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι.

Δεδομένης της πιθανότητας να καταρριφθεί αυτό το ρεκόρ φέτος – ή το αργότερο τον επόμενο χρόνο – υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο ζοφερός αριθμός των θανάτων του 2022 να ξεπεραστεί πολύ σύντομα στις μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία που θα υποστούν τις χειρότερες συνέπειες.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «η κλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου». Προειδοποίησε ότι εάν ο κόσμος επιμείνει να καθυστερεί τα βασικά μέτρα που απαιτούνται για τον περιορισμό των εκπομπών ορυκτών καυσίμων, θα μεταφερθούμε «σε μια καταστροφική κατάσταση».

«Δεν πρέπει να εκπλαγούμε καθόλου με τις υψηλές παγκόσμιες θερμοκρασίες», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Ρίτσαρντ Μπετς, κλιματολόγος στο Met Office και στο Πανεπιστήμιο του Exeter.

«Όλο αυτό είναι μια έντονη υπενθύμιση αυτού που γνωρίζαμε εδώ και πολύ καιρό και θα δούμε ολοένα και περισσότερα ακραία έως ότου σταματήσουμε να παράγουμε περισσότερα αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα» πρόσθεσε.