Ρώσοι και Ουκρανοί ολιγάρχες, που κατηγορούνται για διαφθορά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ αυτών οι οποίοι έχουν αποκτήσει διαβατήρια της Ε.Ε. μέσω του αμφιλεγόμενου προγράμματος της «χρυσής βίζας», υποστηρίζει σε δημοσίευμα του ο βρετανικός Guardian, επικαλούμενος έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του.

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο οποίο φιγουράρει η φωτογραφία του Ρώσου ολιγάρχη, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ «η Κύπρος έχει κερδίσει με αυτή την τακτική -«παροχής» υπηκοότητας άρα του δικαιώματος να ζουν και να εργάζονται στην Ε.Ε.- περισσότερα από 4 δισ. από το 2013, με αντάλλαγμα επενδύσεις σε μετρητά. Πάνω από 400 διαβατήρια εκτιμάται ότι έχουν εκδοθεί μόνο κατά τον περασμένο χρόνο».

Πριν από το 2013, η κυπριακή ιθαγένεια χορηγούνταν από τους υπουργούς, σε μια λιγότερο επίσημη εκδοχή της τρέχουσας ρύθμισης.

Η λίστα με τα ονόματα που έχει στην κατοχή του ο Guardian «περιλαμβάνει εξέχοντες επιχειρηματίες και άτομα με σημαντική πολιτική επιρροή». Είναι δε, η πρώτη φορά που η εν λόγω λίστα βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Ads

Μεταξύ αυτών είναι ένα πρώην μέλος του Ρωσικού κοινοβουλίου, οι ιδρυτές της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ουκρανίας και ένας δισεκατομμυριούχος τυχερών παιχνιδιών.

Ο κατάλογος αναδεικνύει τον ελάχιστα γνωστό αλλά εξαιρετικά κερδοφόρο αυτόν «κλάδο» και θέτει ερωτήματα σχετικά με τους ελέγχους ασφάλειας που διενεργούνται όσον αφορά τους αιτούντες βίζα από την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί παρακολουθούν το θέμα με ανησυχία, με ορισμένους να ισχυρίζονται ότι το ζήτημα υπονομεύει την έννοια της υπηκοότητας.

Το δημοσίευμα επικαλείται τη βουλευτή της Πορτογαλίας, Ana Gomes (Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), η οποία χαρακτηρίζει τις «χρυσές βίζες» ως «απολύτως ανήθικες και παράλογες», κατηγορεί την Κύπρο για μυστικοπάθεια και επισημαίνει ότι, υπάρχει διαφορά μεταξύ «χορήγησης και πώλησης». Η Gomes προσθέτει ότι έχει προσπαθήσει επανειλημμένως να βρει τα ονόματα όσων αγοράζουν «χρυσή βίζα» στην Πορτογαλία, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. «Γιατί τόση μυστικότητα; Είναι πολύ ύποπτο» υπογραμμίζει.

Το Ευρωκοινοβούλιο θα συζητήσει τροπολογία που κατέθεσε η Gomes, η οποία προβλέπει εμπεριστατωμένους ελέγχους στους αιτούντες «χρυσές βίζες», ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέταξε πρόσφατα έρευν για το κατά πόσον οι έλεγχοι διενεργούνται σωστά.

Το 2013 η κυβέρνηση της Κύπρου άρχισε να εφαρμόζει την εν λόγω πρακτική, σύμφωνα με την οποία απαιτείται από τους αιτούντες να επενδύσουν 2 εκατ. ευρώ σε ακίνητα ή 2,5 εκατ. ευρώ σε εταιρείες ή κρατικά ομόλογα. Η γλώσσα ή η κατοικία δεν θεωρούνται προαπαιτούμενα, εκτός από μια επίσκεψη μία φορά κάθε επτά χρόνια.

Ο Ράμι Μακλούφ, εξάδελφος του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ της Συρίας υπέστη πρώτη φορά αμερικανικές κυρώσεις το 2008 για διαφθορά. Η Κύπρος του έδωσε την υπηκοότητα το 2010 χωρίς να είναι σαφής ο τρόπος ή, αν ο έλεγχος ήταν πλήρης.

image

Ο δισεκατομμυριούχος Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας πέρυσι για επαφές με τον πρόεδρο Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Το 2005, ο Τραμπ πλήρωσε 41 εκατ. δολάρια για να αγοράσει το 515 N County Road, ένα αρχοντικό στο Palm Beach της Φλόριντα, το οποίο μετά από ανακαίνιση, πούλησε στον Ρώσο μεγιστάνα, τρία χρόνια αργότερα, για 95 εκ. δολάρια. Εκπρόσωπος του Ριμπολόβλεφ ο οποίος απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα το 2012 δήλωσε ότι ήταν «φυσικό [για αυτόν] να πάρει την υπηκοότητα από τη στιγμή που έγινε επενδυτής στην Τράπεζα Κύπρου».

Το Υπουργείο Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι το πρόγραμμα προοριζόταν για «γνήσιους επενδυτές που αποκτούν επιχειρηματική βάση και μόνιμη κατοικία στην Κύπρο», σημειώνοντας επίσης, ότι έχουν γίνει αυστηροί έλεγχοι σε όλες τις περιπτώσεις, όπως και έλεγχοι νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Παρατήρησαν επίσης, ότι η Κύπρος δεν ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που έχει δώσει  υπηκοότητα σε πλούσιους Ρώσους.