Σε άνθηση της αεροδιαστημικής και της οπλοβιομηχανίας προσβλέπουν η Morgan Stanley και η TD Bank μετά την αύξηση της αξίας της μετοχής τους κατά 7%, από την έναρξη της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, όπως γράφει ο Guardian.

Ads

H εφημερίδα υπογραμμίζει πως μπορεί τα Ηνωμένα Έθνη να έχουν προειδοποιήσει ότι υπάρχουν «σαφείς αποδείξεις» πως έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου στο Ισραήλ και τη Γάζα, όμως η Wall Street «βλέπει» άμεσο όφελος.

Ο απολογισμός των νεκρών – ο οποίος μέχρι στιγμής περιλαμβάνει περισσότερους από 8.000 Παλαιστίνιους και πάνω από 1.400 Ισραηλινούς – δεν ήταν στο μυαλό και την ατζέντα των εκπροσώπων και των μετόχων των εταιριών πολεμικής βιομηχανίας.

Ο Τζο Μπάιντεν, ζήτησε από το Κογκρέσο στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 106 δισ. δολαρίων για το Ισραήλ και την Ουκρανία και ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα. Τα χρήματα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ευλογία , γράφει ο Guardian, για τον κλάδο της αεροδιαστημικής και των όπλων ο οποίος σημείωσε άλμα 7 ποσοστιαίων μονάδων στην αξία του, αμέσως μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα.

Ads

«Η Χαμάς δημιούργησε πρόσθετη ζήτηση, έχουμε αυτό το αίτημα ύψους 106 δισ. δολαρίων από τον πρόεδρο», δήλωσε ο Cai von Rumohr της TD Cowen, διευθύνων σύμβουλος και αναλυτής ερευνών που ειδικεύεται στην αεροδιαστημική βιομηχανία, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τα κέρδη της General Dynamics, στις 25 Οκτωβρίου.

«Μπορείτε να μας δώσετε κάποια άποψη όσον αφορά τους τομείς στους οποίους πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να δείτε αυξητική επιτάχυνση της ζήτησης;»

«Ξέρετε, η κατάσταση στο Ισραήλ είναι προφανώς τρομερή, ειλικρινά, και εξελίσσεται καθώς μιλάμε», απάντησε ο Jason Aiken, αντιπρόεδρος τεχνολογιών και οικονομικός διευθυντής της εταιρείας. «Αλλά νομίζω ότι αν εξετάσουμε τη δυναμική της αυξημένης ζήτησης που προκύπτει από αυτό, η αύξηση που πρέπει να επισημάνουμε και που πραγματικά ξεχωρίζει είναι μάλλον από την πλευρά του πυροβολικού».

Η επικεφαλής της Morgan Stanley για την έρευνα μετοχών αεροδιαστημικής και αμυντικής βιομηχανίας, Kristine Liwag, είχε παρόμοια άποψη.

«Με το αίτημα του Λευκού Οίκου για χρηματοδότηση ύψους 106 δισ. δολαρίων, έχεις εξοπλισμό για την Ουκρανία, αεράμυνα και αντιπυραυλική άμυνα για το Ισραήλ και αναπλήρωση των αποθεμάτων και για τα δύο. Και αυτό φαίνεται να ταιριάζει αρκετά με το χαρτοφυλάκιο της Raytheon Defense», δήλωσε η Liwag, ο εργοδότης της οποίας κατέχει πάνω από 3 δισ. δολάρια σε μετοχές της εταιρίας όπλων Raytheon.

Ο Greg Hayes, πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της Raytheon, σε ερώτηση σχετική για το πόσο άμεσα θα επωφεληθούν οι εταιρείες από τον πόλεμο, απάντησε: «Νομίζω ότι πραγματικά σε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο της Raytheon, θα δείτε ένα όφελος … πάνω από αυτό που πιστεύουμε ότι θα ορίζει η αύξηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Άμυνας».

Τα παραπάνω σχόλια έρχονται φαινομενικά σε αντίθεση με τη «δήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα» κάθε εταιρείας και τη ρητή υποστήριξη της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Κατευθυντήριων Αρχών του ΟΗΕ για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.