Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 ετών άφησε στο Λος Άντζελες ο σκηνοθέτης Γουίλιαμ Φρίντκιν, γνωστός για τα βραβευμένα με Όσκαρ «Ο άνθρωπος από τη Γαλλία» και «Ο Εξορκιστής».

Ads

Η τελευταία του ταινία, «The Caine Mutiny Court-Martial», με πρωταγωνιστή τον Κίφερ Σάδερλαντ πρόκειται να κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Ο Γουίλιαμ Φρίντκιν θεωρήθηκε ως ένα από τα πιο τολμηρά και επιδραστικά ταλέντα της γενιάς του, κέρδισε Όσκαρ σκηνοθεσίας για την ταινία «Ο άνθρωπος από τη Γαλλία» το 1972 ενώ ήταν και υποψήφιος για τον Εξορκιστή το 1974. Και οι δύο ταινίες ήταν υποψήφιες για καλύτερη ταινία.

Μετά την δόξα της ταινίας «Ο άνθρωπος από τη Γαλλία» ήρθε «Ο Εξορκιστής» το 1973. Η ταινία έκανε 500 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και, μαζί με τον «Νονό», ξεκίνησε την εποχή των υπερπαραγωγών.

Ads

Ο Φρίντκιν ξεκίνησε από το ταχυδρομείο του τηλεοπτικού σταθμού WGN του Σικάγο, όπου γρήγορα έφτασε στη σκηνοθεσία τηλεοπτικών εκπομπών και ντοκιμαντέρ.

Σκηνοθέτησε περίπου 2.000 τηλεοπτικές εκπομπές κατά τη διάρκεια εκείνων των πρώτων χρόνων, συμπεριλαμβανομένου του ντοκιμαντέρ του 1962 «The People vs. Paul Crump», για την αποκατάσταση ενός θανατοποινίτη, που του χάρισε ένα βραβείο Golden Gate στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο και τον οδήγησε στην θέση του επικεφαλής του τμήματος ντοκιμαντέρ στο WBKB.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, άφησε πίσω του τα ντοκιμαντέρ, ελπίζοντας να εισχωρήσει στη δημιουργία ταινιών μεγάλου μήκους. Σκηνοθέτησε ένα επεισόδιο του «Alfred Hitchcock Presents» όταν ο παραγωγός Steve Broidy τον προσέλαβε για να σκηνοθετήσει το «Good Times», με πρωταγωνιστές τους Σον και Σερ, το 1967.

Ο «Εξορκιστής» θεωρείται η τελευταία του μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.

Μεταξύ άλλων, σκηνοθέτησε ένα ριμέικ του «Twelve Angry Men» για την καλωδιακή τηλεόραση που έτυχε θετικής υποδοχής, καθώς και το ντοκιμαντέρ «Howard Hawks: American Artist». Η επανέκδοση του Εξορκιστή με συμπληρωματικό υλικό απέφερε έσοδα 40 εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, ο Φρίντκιν κυκλοφόρησε το «The Hunted» του 2003 με τους Τόμι Λι Κέρτις και Μπενίσιο ντελ Τόρο και το «Bug» του 2007.

Το 2011 ολοκλήρωσε το «Killer Joe», το οποίο ο Letts διασκεύασε από το δικό του έργο, με τον Μάθιου Μακόναχι. Η ταινία, που εκτιμάται ότι είχε προϋπολογισμό 11 εκατομμυρίων δολαρίων, απέφερε μόλις 4 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Ο Φρίντκιν σκηνοθέτησε επίσης δύο επεισόδια του «CSI».