Ήμουν μηχανικός της Google. Αυτό συχνά μοιάζει με το καθοριστικό γεγονός για τη ζωή μου. Όταν μπήκα το 2015, μετά το κολέγιο, η εταιρεία ήταν στην κορυφή της λίστας των καλύτερων χώρων εργασίας του Forbes.

Ads

Ασπάστηκα πλήρως το όνειρο Google. Στο γυμνάσιο, δεν ήμουν με τους γονείς μου και συχνά αισθανόμουν απομονωμένη, επειδή είμαι «σπασίκλας». Λαχταρούσα το γόητρο μιας δουλειάς σε blue-chip εταιρία, την ασφάλεια που θα έφερνε και ένα συλλογικό περιβάλλον όπου θα εργαζόμουν δίπλα σε ανθρώπους αφοσιωμένους και φιλόδοξος όπως ήμουν εγώ.

Αυτό που βρήκα ήταν ένα υποκατάστατο οικογένειας. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, έτρωγα όλα τα γεύματά μου στο γραφείο. Πήγαινα στο γιατρό της Google και στο γυμναστήριο της Google. Οι συνάδελφοί μου και εγώ μέναμε μαζί στα Airbnb για επαγγελματικά ταξίδια, παίζαμε μαζί βόλεϊ μετά από ένα μεγάλο λανσάρισμα προϊόντων και περνούσαμε τα Σαββατοκύριακα μαζί, κάποτε πληρώνοντας 170 $ και οδηγώντας ώρες για να κάνουμε μια πορεία στο κρύο και τη βροχή.

Ο διευθυντής μου ήταν σαν τον πατέρα που ήθελα να έχω. Πίστευε στις δυνατότητές μου και νοιαζόταν για τα συναισθήματά μου. Το μόνο που ήθελα ήταν να συνεχίσω να λαμβάνω προαγωγές, έτσι ώστε καθώς το αστέρι και το ίδιου ανέβαινε, να μπορούσαμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε. Αυτό έδινε σκοπό σε κάθε εργασία, ανεξάρτητα από το πόσο εξαντλητική ή κουραστική ήταν.

Ads

image

Οι λίγοι άνθρωποι που είχαν εργαστεί σε άλλες εταιρείες μας υπενθύμιζαν ότι δεν υπήρχε πουθενά καλύτερα. Τους πίστευα, ακόμα και όταν ο τεχνικός μου προϊστάμενος – όχι ο διευθυντής μου, αλλά ο υπεύθυνος για την καθημερινή μου δουλειά – μου απευθυνόταν ως «όμορφη» και «πανέμορφη», ακόμη και αφού του ζήτησα να σταματήσει. (Τελικά, συμφώνησα ότι θα μπορούσε να με αποκαλεί «βασίλισσα μου»). Χρησιμοποίησε πολλές από τις συναντήσεις μας για να μου ζητήσει να του κανονίσω ραντεβού με φίλες και μετά είπε ότι ήθελε «Μια ξανθιά. Μια ψηλή ξανθιά. ” Κάποια που έμοιαζε με εμένα.

Το να λέμε οτιδήποτε για τη συμπεριφορά του, σήμαινε ότι αμφισβητούσαμε την ιστορία που λέγαμε στους εαυτούς μας για το ότι η Google είναι τόσο ξεχωριστή. Η εταιρεία προέβλεπε κάθε ανάγκη μας – χώρους ύπνου, καρέκλες μασάζ, Q-Tips στο μπάνιο, ένα σύστημα μεταφοράς με λεωφορείο για την αντιστάθμιση των δυσλειτουργικών μέσων μαζικής μεταφοράς του Bay Area του Σαν Φρανσίσκο – έως ότου ο εξωτερικός κόσμος άρχισε να φαίνεται εχθρικός. Η Google ήταν ο Κήπος της Εδέμ. Ζούσα με  το φόβο μήπως αποβληθώ.

Όταν μίλησα με τρίτους σχετικά με την παρενόχληση, δεν μπορούσαν να καταλάβουν: Είχα μια από τις πιο σέξι δουλειές στον κόσμο. Πόσο κακό μπορούσε να είναι; Και αναρωτήθηκα. Ανησυχούσα ότι έπαιρνα τα πράγματα προσωπικά και ότι  δεν ήμουν αρκετά σκληρή για να τα καταφέρω στο έντονο περιβάλλον μας.

Επομένως, δεν ανέφερα στον διευθυντή μου τη συμπεριφορά του προϊσταμένου μου για περισσότερο από ένα χρόνο. Το να το ανέχομαι έμοιαζε με το αντίτιμο του να ανήκω εκεί. Μίλησα μόνο όταν φαινόταν ότι θα γίνει επισήμως διευθυντής – ο τεχνικός διευθυντής μου – αντικαθιστώντας αυτόν που λάτρευα και θα ασκούσε ακόμη περισσότερη δύναμη πάνω μου. Τουλάχιστον τέσσερις άλλες γυναίκες δήλωσαν ότι τους έκανε να νιώθουν άβολα, πέρα από δύο ανώτερους μηχανικούς που κατέστησαν σαφές ότι δεν θα συνεργαστούν μαζί του.

Μόλις υποβλήθηκε το παράπονό μου στο ανθρώπινο δυναμικό, η Google μετατράπηκε από ένας εξαιρετικός χώρος εργασίας σε οποιαδήποτε άλλη εταιρεία: θα προστατευόταν η ίδια πρώτα. Είχα δομήσει τη ζωή μου γύρω από τη δουλειά μου – ακριβώς αυτό που ήθελαν να κάνω – αλλά αυτό έκανε το αποτέλεσμα χειρότερο καθώς κατάλαβα ότι ο χώρος εργασίας που αγαπούσα με θεωρούσε απλώς υπάλληλο, μια από τους πολλούς και μίας χρήσης.

Η διαδικασία τράβηξε για σχεδόν τρεις μήνες. Εν τω μεταξύ, έπρεπε να κάνω προσωπικές συναντήσεις με τον παρενοχλητή μου και να καθίσω δίπλα του. Κάθε φορά που ζητούσα μια ενημέρωση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και εξέφραζα ενόχληση που έπρεπε να συνεχίσω να εργάζομαι κοντά του, οι ερευνητές έλεγαν ότι θα μπορούσα να ζητήσω συμβουλευτική καθοδήγση, να εργαστώ από το σπίτι ή να αποχωρήσω. Αργότερα έμαθα ότι η Google έδινε παρόμοιες απαντήσεις σε άλλους υπαλλήλους που ανέφεραν ρατσισμό ή σεξισμό.

Η Claire Stapleton, μία από τους διοργανωτές της απεργίας του 2018, ενθαρρύνθηκε να πάρει άδεια και ο Timnit Gebru, επικεφαλής ερευνητής στην ομάδα Ηθικής Τεχνητής Νοημοσύνης της Google, ενθαρρύνθηκε να ζητήσει φροντίδα ψυχικής υγείας, πριν εξαναγκαστεί σε αποχώρηση.

Αντιστάθηκα. Πώς θα βοηθούσε να είμαι μόνη μου όλη μέρα, ξέχωρα από τους συναδέλφους μου, τους φίλους μου και το σύστημα υποστήριξής μου; Και φοβόμουν ότι αν αποχωρήσω, η εταιρεία δεν θα συνεχίσει την έρευνα.

Τελικά, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς μου και διαπίστωσαν ότι ο τεχνικός μου προϊστάμενος παραβίασε τον Κώδικα Συμπεριφοράς και την πολιτική κατά της παρενόχλησης. Ο παρενοχλητής μου καθόταν δίπλα μου. Ο διευθυντής μου μου είπε ότι το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού δεν θα τον υποχρεώνε να αλλάξει το γραφείο του, πόσο μάλλον να δουλέψει από το σπίτι ή να φύγει. Μου είπε επίσης ότι ο παρενοχλητής μου είχε μια αρνητική συνέπεια στην καριέρα του που ήταν σοβαρή .

Το επακόλουθο της καταγγελίας μου με είχε καταβάλει. Ξέθαψε τις προδοσίες του παρελθόντος μου που με οδήγησαν στην τεχνολογία προσπαθώντας να τις ξεπεράσω. Ήμουν πλέον ευάλωτη στον διευθυντή μου και στους ερευνητές, αλλά ένιωσα ότι δεν είχα τίποτα πρακτικό σε αντάλλαγμα. Συνέχιζα να βλέπω τον παρενοχλητή στους διαδρόμους και στα καφέ της εταιρείας. Όταν άνθρωποι έρχονταν πίσω από το γραφείο μου, τρόμαζα όλο και πιο εύκολα, η κραυγή μου έφτασε να αντηχεί σε όλο το γραφείο. Ανησυχούσα ότι θα έπαιρνα κακή αξιολόγηση για την απόδοση μου, καταστρέφοντας την ανοδική πορεία μου και θα πήγαινα την καριέρα μου ακόμη πιο πίσω.

Πέρασαν εβδομάδες χωρίς να μπορώ να κοιμηθώ όλη τη νύχτα.

Αποφάσισα να πάρω τρεις μήνες άδειας μετ ‘αποδοχών. Φοβόμουν ότι η άδεια θα με έκανε να χάσω προαγωγές, σε ένα μέρος όπου η πρόοδος σχεδόν όλων είναι δημόσια και θεωρείται μέτρο της αξίας και της τεχνογνωσίας ενός μηχανικού. Όπως οι περισσότεροι από τους συναδέλφους μου, έφτιαξα τη ζωή μου γύρω από την εταιρεία. Θα μπορούσε τόσο εύκολα να μου αφαιρεθεί. Οι άνθρωποι που ήταν σε άδεια δεν έπρεπε να μπουν στο γραφείο – αλλά πήγαινα στο γυμναστήριο και είχα όλη μου την κοινωνική ζωή.

Ευτυχώς, είχα ακόμα δουλειά όταν επέστρεψα. Αν μη τι άλλο, ήμουν πιο πρόθυμη από ποτέ να αριστεύσω, να αντισταθμίσω τον χαμένο χρόνο. Κατάφερα να κερδίσω πολύ υψηλή βαθμολογία απόδοσης – τη δεύτερη στη σειρά μου. Ηταν όμως σαφές ότι δεν θα ήμουν υποψήφια για προαγωγή. Μετά την άδεια μου, ο διευθυντής που εκτιμούσα άρχισε να με αντιμετωπίζει ως εύθραυστη. Προσπάθησε να με αναλύσει, υποδηλώνοντας ότι έπινα πάρα πολύ καφεΐνη, δεν κοιμόμουν αρκετά ή χρειάζομαι περισσότερη αερόβια άσκηση. Ηυπόθεση προξένησε ανεπανόρθωτη βλάβη σε μια από τις πιο πολύτιμες σχέσεις μου. Έξι μήνες μετά την επιστροφή μου, όταν ξεκίνησα να αναφέρω το θέμα της προαγωγής, μου είπε, «Οι άνθρωποι σε σπίτια από ξύλο δεν πρέπει να ανάβουν σπίρτα».

Όταν δεν έλαβα προαγωγή, μερικές από τις μετοχές που ήταν μέρος του μισθού μου έληξαν. Και έτσι ουσιαστικά είχα μεγάλη μείωση των αποδοχών μου. Ωστόσο, ήθελα να μείνω στην Google. Πίστευα, παρόλα αυτά, ότι η Google ήταν η καλύτερη εταιρεία στον κόσμο. Τώρα βλέπω ότι η κρίση μου ήταν εσφαλμένη, αλλά μετά από χρόνια ειδωλολατρίας του χώρου εργασίας μου, δεν μπορούσα να φανταστώ τη ζωή πέρα ​​από τα τείχη της.

Έτσι πήγα σε συνεντεύξεις και πήρα προσφορές από δύο άλλες κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας, ελπίζοντας ότι η Google θα προσαρμόσει το μισθό μου στις οικονομικές προσφορές που είχα. Σε απάντηση, η Google μου πρόσφερε ελαφρώς περισσότερα χρήματα από ό, τι λάμβανα, αλλά  σημαντικά λιγότερα από τις ανταγωνιστικές προσφορές μου. Μου είπαν ότι το γραφείο χρηματοδότησης της Google υπολόγισε τι άξιζα στην εταιρεία. Δεν θα μπορούσα να μη σκεφτώ ότι αυτός ο υπολογισμός περιλάμβανε την καταγγελία που είχα υποβάλει και τον χρόνο που είχα πάρει άδεια.

Ένιωσα ότι δεν είχα άλλη επιλογή από το να φύγω, αυτή τη φορά για πάντα. Η πενιχρή προσφορά της Google ήταν η τελική απόδειξη ότι αυτή η δουλειά ήταν απλώς μια δουλειά και ότι θα με εκτιμούσαν περισσότερο αν πήγαινα αλλού.

Αφού παραιτήθηκα, υποσχέθηκα στον εαυτό μου να μην αγαπήσω ξανά μια δουλειά. Όχι με τον τρόπο που μου άρεσε η Google. Όχι με την αφοσίωση που οι επιχειρήσεις επιθυμούν να εμπνεύσουν όταν παρέχουν και τις βασικές ανάγκες των εργαζομένων, όπως η διατροφή και η υγειονομική περίθαλψη. Καμία εταιρεία που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο δεν είναι οικογένεια. Πίστεψα τη φαντασίωση ότι θα μπορούσε να είναι.

Έτσι, δέχτηκα ένα ρόλο σε μια εταιρεία στην οποία δεν ένιωθα καμία συναισθηματική προσκόλληση. Μου αρέσουν οι συνάδελφοί μου, αλλά δεν τους γνώρισα ποτέ προσωπικά. Βρήκα τον δικό μου γιατρό. Μαγειρεύω το δικό μου φαγητό. Ο διευθυντής μου είναι 26 ετών – πολύ μικρός για να περιμένω κάποια γονική στοργή από αυτόν. Όταν οι άνθρωποι με ρωτούν πώς νιώθω για τη νέα μου θέση, απαντώ: Είναι απλώς μια δουλειά.

Η Emi Nietfeld είναι μηχανικός λογισμικού στη Νέα Υόρκη και γράφει ένα βιβλίο για το χρόνο της στην Google.

Πηγή: New York Times