Με το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου οι μεγάλης έκτασης ένοπλες συγκρούσεις στο κόσμο έγιναν 28.

Ads

Σύμφωνα με τον οδηγό Global Conflict Tracker, το 2022 στον κόσμο υπήρχαν 27 μεγάλες πολεμικές συρράξεις.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι τρεις κατηγορίες των συγκρούσεων είναι εκείνες που επιδεινώνονται, εκείνες που έχουν «παγώσει» και εκείνες που δείχνουν να βελτιώνονται.

Αυτή τη στιγμή καμία από τις 28 μεγάλες συρράξεις δεν χαρακτηρίζεται ως εκείνη που δείχνει να βελτιώνεται.

Ads

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου το ένα τέταρτο από τους 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους της Γης άμεσα ή έμμεσα επηρεάζεται από τις ένοπλες συγκρούσεις.

Επειδή οι περισσότερες συρράξεις διεξάγονται μακριά από τις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης (κάποιες συνεχίζονται για δεκαετίες), ο μέσος άνθρωπος της δυτικής χώρας δεν τις αντιλαμβάνεται και θεωρεί ότι τα πράγματα στον κόσμο βελτιώνονται.

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι έτσι καθώς το 2021, 84 εκατομμύρια άνθρωποι έπεσαν θύματα βίαιου εκτοπισμού, εξαιτίας τοπικών πολέμων στις φτωχές χώρες, ενώ το έτος 2022, 274 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάστηκαν έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι δέκα πιο χτυπημένες από τους πολέμους χώρες, κατά μέσο όρο, έχουν χάσει το 41% του ΑΕΠ τους.

Ένας υπολογισμός που έγινε πριν από λίγα χρόνια έδειξε ότι η συνολική ζημιά για την παγκόσμια οικονομία από τις πολεμικές συρράξεις ανήλθε στα 14 τρισεκατομμύρια δολάρια. Με αυτό το ποσό το πρόβλημα της πείνας στον κόσμο θα μπορούσε να λυθεί 42 φορές.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των δαπανών για εξοπλισμούς.

Έτσι, το 2019 οι συνολικές δαπάνες χωρών για τα όπλα έφτασαν 1,92 τρισεκατομμύρια δολάρια ή 2,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, που αντιστοιχεί στα 249 δολάρια για κάθε κάτοικο της Γης. Συγκριτικά με το 2010, το 2019 τα εξοπλιστικά προγράμματα αυξήθηκαν 7,2%, αναφέρει το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Το 2022 οι ΗΠΑ δαπάνησαν για εξοπλισμούς 877 δισεκατομμύρια δολάρια, η Κίνα 292 δισεκατομμύρια, η Ρωσία 86,4 δισ., η Ινδία 81,4 δισ. και η Σαουδική Αραβία 75 δισ. δολάρια.