Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε πως οι επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ δεν δικαιολογούν τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων.

Ads

«Δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται τα φρικτά πράγματα που έκανε η Χαμάς ως αιτία για συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο Γκουτέρες σε συνέντευξη στο CNN, προσθέτοντας πως 101 μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στον πόλεμο που ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Ο Γκουτέρες απάντησε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου που δήλωσε ότι ως Γ.Γ. του ΟΗΕ αντί να επιρρίπτει ευθύνες στο Ισραήλ θα έπρεπε να απαιτήσει από τη Χαμάς να υπακούσει στο διεθνές δίκαιο, υπογραμμίζοντας ότι έχει καταδικάσει τη Χαμάς «από την αρχή».

«Υπάρχει όμως μια βασική αρχή για μένα, και αυτή είναι ότι η Χαμάς δεν είναι ο παλαιστινιακός λαός», σημείωσε.

Ads

Συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχουν παλαιστινιακά παράπονα που «σχετίζονται με 56 χρόνια κατοχής», αν και «κανένα από αυτά τα παράπονα δεν δικαιολογεί τη βάρβαρη επίθεση της Χαμάς».

Μιλώντας για τον πιθανό ρόλο του ΟΗΕ στη διαμεσολάβηση όταν τελειώσει ο πόλεμος, ο Γκουτέρες είπε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενωθεί και ο ΟΗΕ μπορεί να «παίξει ρόλο» σε αυτό.

Θα πρέπει να υπάρξει μια μετάβαση «που θα είναι αποδεκτή από το Ισραήλ από την άποψη της εγγύησης της ασφάλειας του Ισραήλ», είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει «ταυτόχρονα να επιτρέψει τη μετάβαση σε μια αποτελεσματική Παλαιστινιακή Αρχή».

Η ακριβής σύνθεση αυτής «δεν είναι προφανής αυτή τη στιγμή», είπε.

Ο Γκουτέρες είπε ότι είναι σημαντικό να «επωφεληθούμε» από την κατάσταση και «να διερωτηθούμε επιτέλους για τη δυνατότητα μιας λύσης δύο κρατών».

«Η λύση των δύο κρατών είναι, κατά τη γνώμη μου, η μόνη διέξοδος», πρόσθεσε.