Λίγες είναι οι φωτογραφίες από το Γκουαντάναμο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Εδώ και είκοσι χρόνια, ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών ελέγχει αυστηρά τι βγαίνει προς τα έξω από τη ζωή των κρατουμένων στις περιβόητες φυλακές.

Ads

Εικόνες κρατουμένων να παλεύουν με δεσμοφύλακες ή απεργών πείνας που τους δένουν και τους ταΐζουν με το ζόρι δεν υπάρχουν. Ελάχιστα από τα πρόσωπα των αμερικανών στρατιωτών που συνοδεύουν τους φυλακισμένους είναι αναγνωρίσιμα. Με τον καιρό ακόμα και οι λιγοστές φωτογραφίες που υπήρχαν εξαφανίστηκαν εντελώς.

Το 2011, το WikiLeaks έδωσε στη δημοσιότητα απόρρητες φωτογραφίες κρατουμένων που απέκτησε από διαρροές των μυστικών υπηρεσιών. Επίσης, κάποιοι δικηγόροι έδωσαν πορτρέτα των πελατών τους που είχαν τραβηχτεί από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Οι εικόνες των κρατουμένων, από τότε που άρχισαν να φτάνουν στο Γκουαντάναμο λίγους μήνες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, και οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας είναι ελάχιστες.

Αξιοποιώντας τον νόμο περί ελευθερίας της πληροφόρησης, οι New York Times κατάφεραν να αποσπάσουν από τα Εθνικά Αρχεία φωτογραφίες των πρώτων κρατουμένων που μεταφέρθηκαν από το Αφγανιστάν στη βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Ads

Οι φωτογραφίες αυτές, που δόθηκαν στη δημοσιότητα φέτος, τραβήχτηκαν από φωτογράφους του αμερικανικού στρατού για να δείξουν σε ανώτερα στελέχη και κυρίως στον τότε υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ μια εικόνα της υπεράκτιας αυτής επιχείρησης κράτησης και ανάκρισης στα πρώτα της στάδια.

Διαβάστε: Από το Guantanamo στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο / Έκθεση έργων τέχνης των φυλακισμένων

Οι πρώτοι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στο Γκουαντάναμο, με φορτηγό αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Αλυσοδεμένοι, σχεδόν ακινητοποιημένοι, φιμωμένοι και με τα μάτια και τα αυτιά καλυμμένα στερούνται κάθε πληροφορία που θα μπορούσαν να πάρουν από τον έξω κόσμο με τις αισθήσεις τους.
Σύμφωνα με τον φωτογράφο, στη διάρκεια της πτήσης από την Τουρκία, μέλος του πληρώματος της πτήσης τοποθέτησε μια αμερικανική σημαία στο χέρι του κρατούμενου και τράβηξε μια αναμνηστική φωτογραφία.
Ο δεύτερος στη σειρά κρατούμενος δέθηκε με μονωτική ταινία επειδή προσπάθησε να δει μέσα από το κάλυπτρο των ματιών, είπε ο φωτογράφος.
Όταν το απαρχαιωμένο φορτηγό αεροπλάνο C-141 πήρε ύψος και έκανε υπερβολικό κρύο, δόθηκαν τα μπλε μπουφάν και τα πορτοκαλί σκουφάκια του αμερικανικού στρατού στους κρατούμενους.
11 Ιανουαρίου 2002 PHOTOGRAPH BY STAFF SGT. JEREMY LOCK, AIR FORCE
Ο Ντέιβιντ Χικς, αυστραλός πολίτης που συνελήφθη να πολεμά για λογαριασμό των Ταλιμπάν, κατεβαίνει τη ράμπα του αεροπλάνου την πρώτη ημέρα λειτουργίας των φυλακών στο Γκουαντάναμο.
Για να διασφαλιστεί ότι ο κρατούμενος δεν μπορούσε να δει ή να αντιληφθεί τίποτε από τον περιβάλλοντα χώρο, αντί της συνηθισμένης μαύρης κουκούλας χρησιμοποιούνται γυαλιά καλυμμένα με κολλητική ταινία και ωτοασπίδες όπως αυτές στα σκοπευτήρια.
Οι κρατούμενοι που έφτασαν στο Γκουαντάναμο φορούσαν ιατρικές μάσκες, επειδή οι στρατιωτικοί ιατροί υποψιάζονταν ότι κάποιοι από αυτούς είχαν φυματίωση.
Ένας πρώην φρουρός αναγνώρισε τον Χικς από το τατουάζ στο χέρι του. Ο τελευταίος ομολόγησε την ενοχή του για εγκλήματα πολέμου και επαναπατρίστηκε το 2007.
11 Ιανουαρίου 2002 PHOTOGRAPH BY STAFF SGT. JEREMY LOCK, AIR FORCE
«Με τις αλυσίδες, ήταν ευκολότερο να τους μεταφέρουμε κουβαλώντας τους», δήλωσε στους New York Times, ο Μάικλ Πέντεργκρας, φωτογράφος του Πολεμικού Ναυτικού εκείνη την εποχή, ο οποίος τράβηξε τη φωτογραφία κρατούμενου που μεταφερόταν σε χώρο στο στρατόπεδο X-Ray. Ο Πέντεργκρας τράβηξε και τη γνωστή φωτογραφία με τη γιγαντιαία αμερικανική σημαία να ξεδιπλώνεται πάνω από το Πεντάγωνο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Oι δύο στρατιώτες της φωτογραφίας ανήκαν στο 115ο Τάγμα Στρατιωτικής Αστυνομίας που αργότερα τοποθετήθηκε στη φυλακή του Abu Ghraib στο Ιράκ.
Σύμφωνα με μαρτυρίες των στρατιωτών ήταν εύκολο να μεταφερθούν οι πρώτοι κρατούμενοι με αυτόν τον τρόπο επειδή ήταν αδύνατοι, κάτι που υποδηλώνει ότι υποσιτίζονταν.
Μια δύναμη ταχείας καταστολής, με τις σχετικές ασπίδες, βρισκόταν σε ετοιμότητα σε κάθε άφιξη.
21 Ιανουαρίου 2002, PHOTOGRAPH BY PETTY OFFICER FIRST CLASS MICHAEL W. PENDERGRASS

Η διαχείριση του οπτικού υλικού ξεκίνησε από την πρώτη κιόλας μέρα άφιξης των κρατουμένων στη βάση, στις 11 Ιανουαρίου 2002. Ο στρατός απαγόρευσε σε δύο φωτορεπόρτερ, από το CNN και την Miami Herald, να αποτυπώσουν εικόνες από εκείνη τη μέρα. Τους επιτράπηκε να παρακολουθήσουν την άφιξη των πρώτων κρατουμένων, αλλά έπρεπε να αφήσουν τις κάμερές τους πίσω.

Αντ’ αυτού, περίπου μια εβδομάδα αργότερα, το υπουργείο Άμυνας διένειμε μια φωτογραφία των πρώτων 20 κρατουμένων γονατιστών στο στρατόπεδο X-Ray, το αυτοσχέδιο στρατόπεδο – φυλακή όπου κρατούνταν οι αιχμάλωτοι τους πρώτους μήνες της επιχείρησης. Την είχε τραβήξει φωτογράφος του Πολεμικού Ναυτικού. Αρχικά προοριζόταν για τα μάτια μόνο της ηγεσίας του Πενταγώνου.

Οι Συμβάσεις της Γενεύης υποχρεώνουν τις χώρες που κρατούν αιχμαλώτους πολέμου να τους προστατεύουν από τη δημοσιότητα. Μια ερμηνεία της κυβέρνησης Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου επέτρεψε στο Πεντάγωνο να δημοσιοποιήσει την εικόνα των 20 ανδρών με χειροπέδες και γονατιστούς, επειδή τα πρόσωπά τους δεν ήταν αναγνωρίσιμα.

Ωστόσο, η φωτογραφία ενίσχυσε το μήνυμα που επιδίωκε να περάσει το Πεντάγωνο, ότι δηλαδή, οι περίπου 780 άνδρες και τα αγόρια που μεταφέρθηκαν στο Γκουαντάναμο, όλοι κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τζορτζ Μπους ήταν «οι χειρότεροι των χειρότερων», επειδή ακριβώς είχαν καταλήξει εκεί.

Με τα χρόνια αποδείχτηκε ότι αυτό ήταν αναληθές. Μόνο σε 18 κρατούμενους απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Από αυτούς μόνο πέντε καταδικάστηκαν από το στρατιωτικό δικαστήριο. Δέκα κρατούμενοι βρίσκονται ακόμη σε προδικαστικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών που κατηγορούνται για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε να κλείσει τη φυλακή, κάτι που μπλόκαραν οι Ρεπουμπλικάνοι ε η αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων στο Καπιτώλιο. Στη συνέχεια, διαδοχικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να μειώσουν τον αριθμό των ανδρών που κρατούνται εκεί. Οι περισσότεροι κρατούμενοι έχουν ήδη φύγει. Στο Γκουαντάναμο παραμένουν 37 άτομα. Κάποιοι από αυτούς απελευθερώθηκαν ως εσφαλμένα συλληφθέντες σε επιχειρήσεις σκούπα του αμερικανικού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών. Άλλοι θεωρήθηκαν μαχητές της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν που θα μπορούσαν να σταλούν με ασφάλεια στις χώρες τους για να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη εκεί.

Δύο πεζοναύτες συνόδευαν κάθε ένα από τους 20 πρώτους κρατούμενους που μεταφέρθηκαν στον κόλπο του Γκουαντάναμο από το Αφγανιστάν μέσω του Ιντσιρλίκ της Τουρκίας.
Παρών κατά την άφιξή ήταν ο συνταγματάρχης Τέρι Καρρίκο του αμερικανικού στρατού, και ουσιαστικά ο πρώτος διευθυντής του φυλακής στη βάση του Γκουαντάναμο. Κλιμάκια της στρατιωτικής αστυνομίας περίμεναν στο στρατόπεδο X-Ray για να παραλάβουν τους κρατούμενους.
Δύο φωτογράφοι του Πολεμικού Ναυτικού καταγράφουν τη σκηνή από τις θέσεις τους.
Από το λεωφορείο που τους μετέφερε είχαν αφαιρεθεί τα καθίσματα. Μία μεταλλική ράβδος τοποθετήθηκε στο πάτωμα, ώστε οι κρατούμενοι να παραμένουν δεμένοι με αλυσίδες κατά τη μεταφορά τους.
Το λευκό φορτηγάκι που φαίνεται στο λόφο μετέφερε δημοσιογράφους για να παρακολουθήσουν, αλλά όχι να φωτογραφίσουν, την άφιξη των πρώτων κρατουμένων.
11 Ιανουαρίου 2002 PHOTOGRAPH BY STAFF SGT. JEREMY LOCK, AIR FORCE
Οι στρατιώτες που ανέλαβαν την συνοδεία των πρώτων 20 κρατουμένων στον Κόλπο του Γκουαντάναμο ακολούθησαν συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Δύο άνδρες αντιστοιχούσαν ανά κρατούμενο, ο οποίος ήταν αλυσοδεμένος, με δεμένα τα μάτια και άκουγε μόνο φωνές. Πριν οδηγηθούν στο τροποποιημένο σχολικό λεωφορείο οι κρατούμενοι υποβαλλόταν σε εξονυχιστική έρευνα. «Όλα γίνονταν με επαγγελματικό τρόπο», θυμάται ο φωτογράφος Τζέρεμι Λοκ.
Γαντοφορεμένος, ο ένας από τους δύο πεζοναύτες, οδηγούσε τον κρατούμενο στον έλεγχο και στο λεωφορείο.
Οι πεζοναύτες φορούσαν στολή μάχης, μέχρι και το κράνος που έφερε τον αετό, την υδρόγειο και την άγκυρα, διακριτικά άγκυρας του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ.
Αρχικά ήταν στολές για μάχη σε ζούγκλα. Αργότερα ένας διοικητής άλλαξε την στολή σε μία παραλλαγή για έρημο.
11 Ιανουαρίου 2002 PHOTOGRAPH BY STAFF SGT. JEREMY LOCK, AIR FORCE
Σε αντίθεση με τη στρατιωτική αστυνομία που υποδέχονταν τους κρατούμενους στο στρατόπεδο X-Ray, οι πεζοναύτες στον αεροδιάδρομο του Γκουαντάναμο έφεραν πλήρη πολεμικό εξοπλισμό και κρατούσαν όπλα. Παρόλο που οι κρατούμενοι ήταν αλυσοδεμένοι, οι πεζοναύτες έφεραν εύκαμπτες χειροπέδες και γκλομπ. Ο υπολοχαγός με το κράνος των μονάδων καταστολής κρατάει ένα κορδόνι συνδεδεμένο με πιστόλι. Ο πεζοναύτης φέρει περιβραχιόνιο στρατιωτικής αστυνομίας και καραμπίνα. 11 Ιανουαρίου 2002 PHOTOGRAPH BY STAFF SGT. JEREMY LOCK, AIR FORCE
Πεζοναύτες πασχίζουν να βάλουν στο λεωφορείο έναν κρατούμενο με δεμένα τα χέρια την ημέρα που ξεκίνησε η όλη επιχείρηση. Ο φωτογράφος που τράβηξε τη φωτογραφία συνταξιοδοτήθηκε από την Πολεμική Αεροπορία το 2013 ως αρχιλοχίας. Aπό τη χρονιά που τραβήχτηκαν αυτές οι φωτογραφίες, το 2002, επτά φορές ανακηρύχθηκε στρατιωτικός φωτογράφος της χρονιάς από το Υπουργείο Άμυνας.
Ο κρατούμενος είχε προσθετικό μέλος από το γόνατο και κάτω. Στη διάρκεια της πτήσης ήταν δεμένο στον άλλο αστράγαλό του ανέφερε ο φωτογράφος στους New York Times.
Μουσαμάδες είχαν τοποθετηθεί στα παράθυρα του λεωφορείου για να αποτραπεί η θέα στο εσωτερικό του καθώς περνούσε μέσα από τη βάση.
Μαρτυρίες του προσωπικού των φυλακών, αλλά και έγγραφα αναφέρουν ότι πρόκειται για τον για τον Ταλιμπάν Μουλά Φαζέλ Μοχάμαντ Μαζλούμ, ο οποίος πέρασε 13 χρόνια στο Γκουαντάναμο.
11 Ιανουαρίου 2002 PHOTOGRAPH BY STAFF SGT. JEREMY LOCK, AIR FORCE

Αν οι φωτογραφίες αυτές είχαν τραβηχτεί από φωτορεπόρτερ σήμερα, καμία δεν θα είχε γλιτώσει από τη λογοκρισία του στρατού στον Κόλπο του Γκουαντάναμο.

Δείχνουν το βλέμμα του νεαρού πεζοναύτη την ώρα που ζυγίζει το πρόσωπο του πρώτου «εχθρού» που θα συναντούσε στον πόλεμο. Δείχνουν τα μέτρα ασφαλείας και περιορισμού που η στρατιωτική λογοκρισία απαγόρευσε αργότερα στις ειδησεογραφικές φωτογραφίες. Δείχνουν πόσο εύθραυστοι και υποσιτισμένοι ήταν πολλοί από τους κρατούμενους και ότι ήταν αλυσοδεμένοι στους καρπούς και τους αστραγάλους τους ακόμα και μέσα σε μια σκηνή στρατιωτικού νοσοκομείου.

Σε μία από τις πιο τραγικές φωτογραφίες φαίνεται πως αυτοσχεδίασαν οι άνδρες του αμερικανικού στρατού κατά την πρώτη πτήση που μετέφερε κρατούμενους στον Κόλπο του Γκουαντάναμο. Σύμφωνα με τον Τζέρεμι Λοκ, τον στρατιωτικό φωτογράφο στο αεροπλάνο, ένας κρατούμενος είχε προσπαθήσει να απεγκλωβιστεί από ένα αυτοσχέδιο κάλυμμα για τα μάτια. Έτσι τον έδεσαν με μονωτική ταινία.

Κάποιος από τις δυνάμεις ασφαλείας τοποθέτησε μια αμερικανική σημαία στα δεμένα και γαντοφορεμένα χέρια του άνδρα που καθόταν δίπλα στον κρατούμενο με τη μονωτική ταινία και τράβηξε μια αναμνηστική φωτογραφία. Ο Λοκ απαθανάτισε και αυτή την εικόνα, προς ενημέρωση της στρατιωτικής ηγεσίας.

Ο δεμένος με μονωτική ταινία κρατούμενος είναι ο ίδιος άνδρας που οι πεζοναύτες προσπαθούν να επιβιβάσουν στο σχολικό λεωφορείο που θα τον μετέφερε από τον κόλπο του Γκουαντάναμο στις εγκαταστάσεις όπου θα κρατούνταν, το στρατόπεδο X-Ray.

Οι πεζοναύτες που υπηρετούσαν εκείνη την εποχή θυμούνται ότι μόνο ένας άνδρας έφτασε εκείνη την ημέρα με προσθετικό πόδι, και τα έγγραφα της φυλακής δείχνουν ότι ήταν ο Μουλά Φαζέλ Μοχάμεντ Μαζλούμ, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και διοικητής των δυνάμεων των Ταλιμπάν στο βόρειο Αφγανιστάν την εποχή των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Απελευθερώθηκε με παρέμβαση του Κατάρ 13 χρόνια αργότερα σε μία ανταλλαγή αιχμαλώτων με τον λοχία Μπόου Μπέργκνταλ του αμερικανικού στρατού. Μετά την πτώση της αφγανικής κυβέρνησης πέρυσι, έγινε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Ξένοι κρατούμενοι που εικάζεται ότι είναι αιχμάλωτοι από το πεδίο της μάχης νοσηλεύονται μέσα σε μια ιατρική σκηνή. Εκείνη την εποχή οι κρατούμενοι αριθμούσαν τους 158. Μέχρι τότε, το ιατρικό προσωπικό διέθετε πατερίτσες και εξοπλισμό φυσικοθεραπείας στο χώρο. Ο Σέιν Τ. ΜακΚόι, που σήμερα είναι πλέον πολίτης, τράβηξε επίσης τη φωτογραφία των είκοσι πρώτων κρατουμένων με τα πρόσωπα και τα χαρακτηριστικά τους καλυμμένα, σε χώρο κράτησης στον κόλπο του Γκουαντάναμο.
Ακόμη και στο ιατρείο οι κρατούμενοι ήταν αλυσοδεμένοι στους καρπούς και τους αστραγάλους. Ο άνδρας που βρίσκεται πιο κοντά στην κάμερα έχει έναν ενδοφλέβιο ορό που κρέμεται από τη ράβδο που συγκρατεί τα φώτα. Παρόντες ήταν μέλη του Ναυτικού, του Στρατού και των Πεζοναυτών.
20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2002, PHOTOGRAPH BY PETTY OFFICER FIRST CLASS SHANE T. MCCOY, NAVY
Ένας στρατιωτικός γιατρός εξετάζει έναν κρατούμενο. Κατά την άφιξή τους οι κρατούμενοι ζυγίζονταν, μετρούνταν και υποβάλλονταν σε προληπτικές εξετάσεις. Ο αριθμός κρατουμένου στο βραχιολάκι δεν αντιστοιχεί σε κανέναν τρόφιμο της φυλακής στις 17 Ιανουαρίου. Στη φωτογραφία φαίνεται ότι ο γιατρός είναι ο υπολοχαγός Έντουιν Λέβιτ του αμερικανικού στρατού. Από τη δεξιά πλευρά του κρατούμενου φαίνεται ένας στρατιώτης. Ήταν πάγια πρακτική να παραβρίσκονται φρουροί και στις ιατρικές διαδικασίες. 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2002, PHOTOGRAPH BY PETTY OFFICER FIRST CLASS SHANE T. MCCOY, NAVY
Ο στρατός είχε δηλώσει ότι παρείχε κατάλληλα γεύματα στους κρατούμενους. Την ημέρα της φωτογραφίας το μενού αποτελούνταν από ρύζι, φασόλια, καρότα, φρέσκα φρούτα και ψωμί στο X-Ray. Αργότερα, ο στρατός ξεκίνησε την παροχή γευμάτων χαλάλ για τους κρατούμενους. Κατά τη διανομή των γευμάτων στο στρατόπεδο X-Ray, ο κάθε κρατούμενος έπρεπε να γονατίσει με την πλάτη αντίθετα από την πόρτα του κελιού του.
Αρχικά δόθηκε σε κάθε κρατούμενο ένα στρώμα ISO του αμερικανικού στρατού, πάχους περίπου όσο ένα στρώμα της γιόγκα, το οποίο οι κρατούμενοι χρησιμοποιούσαν ως στρώμα, αλλά και ως χαλάκι προσευχής.
17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2002, PHOTOGRAPH BY PETTY OFFICER FIRST CLASS SHANE T. MCCOY, NAVY
Ώρα προσευχής κατά την 43η ημέρα των επιχειρήσεων κράτησης στο στρατόπεδο X-Ray. Οι αιχμάλωτοι γιόρταζαν το Έιντ αλ-Άντχα, τη γιορτή της θυσίας. Φαίνεται ότι τότε είχαν αποκτήσει περισσότερες «ανέσεις». Έναν μήνα νωρίτερα είχαν μοιράσει αντίγραφα του Κορανίου.
Κάθε κρατούμενος είχε δύο κουβάδες, έναν για να πλένεται και έναν για να αφοδεύει. Διανέμονταν παγούρια για πόσιμο νερό.
Οι κρατούμενοι μπορούν να αγγίξουν τους γοφούς τους μέσα από τον αλυσιδωτό φράχτη, κάτι που κατέστη αδύνατο λόγω του τρόπου κατασκευής των μεμονωμένων κελιών στο στρατόπεδο Δέλτα.
23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2002, PHOTOGRAPH BY PETTY OFFICER FIRST CLASS SHANE T. MCCOY, NAVY
Ένα σπάνιο κοντινό πλάνο κρατούμενου που προσεύχεται μέσα στο κελί του στο στρατόπεδο X-Ray δείχνει τον Γιασέρ Εσάμ Χαμντί. Στο Γκουαντάναμο, λίγο πριν μεταφερθεί σε φυλακή του Πολεμικού Ναυτικού στο Νόρφολκ αποκαλύφθηκε ότι ήταν αμερικανικής καταγωγής Σαουδάραβας πολίτης. Ήταν 21 ετών τη μέρα εκείνη. Πολλοί από τους πρώτους κρατούμενους ήταν γύρω στα 20.
Ο φωτογράφος, υποπλοίαρχος Σον Έκλαντ, επέστρεψε αργότερα στον κόλπο του Γκουαντάναμο ως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων για το Γραφείο Στρατιωτικών Επιτροπών και σήμερα υπηρετεί στο αεροπλανοφόρο Dwight D. Eisenhower.
Τον τρίτο μήνα των επιχειρήσεων στο στρατόπεδο X-Ray, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού είχε εφοδιάσει κάθε κρατούμενο με ένα παραδοσιακό κάλυμμα για το κεφάλι, γνωστό ως κούφι.
4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2002, PHOTOGRAPH BY PETTY OFFICER FIRST CLASS SHAWN P. EKLUND

Ο  Λοκ, στρατιωτικός φωτογράφος, δήλωσε πρόσφατα ότι καταλαβαίνει το λόγο για τα μέτρα ασφαλείας. Τα δεσμά για τους καρπούς και τα πόδια ώστε να μην μπορούν οι κρατούμενοι να κινηθούν, τα μαντήλια και τις ωτοασπίδες για να μην μπορούν να συνωμοτήσουν, τις ιατρικές μάσκες για να προφυλαχθούν από την πιθανή μετάδοση της φυματίωσης.

Παρ’ όλα αυτά, είπε, ότι οι τεχνικές στέρησης των αισθήσεων του θύμισαν την προηγούμενη εκπαίδευσή του ως αεροπόρου στο πρόγραμμα επιβίωσης αιχμαλώτων πολέμου.

Οι πράκτορες της C.I.A. αργότερα επαναχρησιμοποίησαν πρακτικές αυτού του προγράμματος για να ανακρίνουν και να βασανίζουν ύποπτα ανώτερα μέλη της Αλ Κάιντα. Τελικά αυτές οι ανακρίσεις άρχισαν μήνες αργότερα, αφού εκατοντάδες κρατούμενοι είχαν μεταφερθεί στον Κόλπο του Γκουαντάναμο.

Εκδήλωση για το Γκουαντάναμο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την Τρίτη 2 Απριλίου ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου διοργανώνει μια έκθεση έργων τέχνης των πρώην κρατουμένων του Γκουαντάναμο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Τα έργα αυτά ήταν μέχρι πρότινος απόρρητα αλλά το Αμερικανικό Πεντάγωνο ήρε την απαγόρευση την οποία είχε επιβάλει η κυβέρνηση Τράμπ, καθιστώντας δυνατή αυτή την έκθεση, που υπογραμμίζει τη σημασία της επιθυμίας του κάθε ανθρώπου για καλλιτεχνική έκφραση και ελευθερία. Την έκθεση έχει επιμεληθεί ο Mansoor Adayfi, που θα είναι παρών στα εγκαίνια της, στις 2/4 στις 18:00 (τοπική ώρα).

Μετά την τελετή εγκαινίων, θα προβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το νέο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου «142 χρόνια». Περισσότερα για το ντοκιμαντέρ εδώ