Η Ρωσία πρέπει να απαλλαγεί από τον σταλινισμό εκτιμά ο τελευταίος Σοβιετικός ηγέτης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ με αφορμή την έκδοση του τελευταίου του βιβλίου με τίτλο «Παραμένω αισιόδοξος».

Ads

«Θα ήθελα να εκφράσω την υποστήριξη μου προς εκείνους που θεωρούν σωστό ότι πρέπει να απαλλαγούμε από τον σταλινισμό», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Γκορμπατσόφ, σύμφωνα με το TASS.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραδέχθηκε ότι, όταν ήταν νέος, ήταν σταλινικός, λέγοντας ότι η απόρριψη από τον ίδιο της ιδεολογίας του σταλινισμού «ήταν μια διαδικασία».

Στο βιβλίο του ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αναφέρει ότι και οι δύο του παππούδες είχαν διωχθεί επί Στάλιν και περιγράφει τα βασανιστήρια που υπέστη ο ένας εξ αυτών.

Ads

Το βιβλίο του Γκορμπατσόφ θα κυκλοφορήσει στις 16 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο, πρόκειται για την πρώτη επίσημη αυτοβιογραφία του που θα απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

Στο βιβλίο αναφέρει πολλές προσωπικές ιστορίες, τις απόψεις του για τους σημερινούς ηγέτες, για τα γεγονότα που έχουν σχέση με την «Περεστρόικα», για την Κριμαία και για τις δυτικές χώρες.