Την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να επιλύσει «όλα τα εκκρεμή ζητήματα στο Αιγαίο, σεβόμενη τα κοινά δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα των δυο χωρών, με βάση το Διεθνές Δίκαιο», εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ακόμα, εξέφρασε την ελπίδα να καταστεί το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και χαρακτήρισε το 2010 ξεχωριστή χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ads

Ο Τούρκος πρόεδροςτάχθηκε υπέρ μιας λύσης για το Κυπριακό μέχρι το τέλος του χρόνου, εκτιμώντας ότι οι συνομιλίες Χριστόφια – Ερογλου δεν μπορούν να συνεχίζονται επ’ αόριστον.

Επισήμανε ότι οι Τουρκοκύπριοι απέδειξαν τη βούλησή τους να συμφωνήσουν όταν αποδέχθηκαν το σχέδιο Ανάν το 2004 και υποστήριξε ότι είναι αυτοί που έχουν υποστεί τις συνέπειες από τη διαιώνιση του προβλήματος, ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να τερματισθεί ο αποκλεισμός των Τουρκοκυπρίων που, όπως είπε, θα επιτρέψει την ενσωμάτωσή τους στη διεθνή κοινότητα.