Στο Μπίρμενσντορφ, μια ήσυχη κωμόπολη 5.900 κατοίκων κοντά στη Ζυρίχη, οι πρόσφυγες δεν επιτρέπεται να ακολουθούν τα χνάρια των ντόπιων και των επισκεπτών για να περιηγηθούν. Κατασκευάζεται ήδη ένα νέο, ξεχωριστό μονοπάτι για εκείνους, που τους οδηγεί απευθείας στους χώρους διαμονής τους, ώστε να μην ενοχλούν και να μην προβληματίζουν με την παρουσία τους. Πόσο αυτό θυμίζει τα «εβραϊκά γκέτο» του παρελθόντος;

Ads

Με αφορμή την επικείμενη έλευση 19 επιπλέον ατόμων για αναζήτηση ασύλου, οι τοπικές αρχές αποφάσισαν ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να ακολουθούν ειδική διαδρομή, διασχίζοντας μια μικρή δασική έκταση και αποφεύγοντας να περάσουν από τον κεντρικό δρόμο. «Χάρη στο νέο μονοπάτι που θα φτιάξουμε, οι νέοι πρόσφυγες θα κατευθύνονται από το σταθμό του τραίνου απευθείας στα τροχόσπιτα όπου θα διαμένουν χωρίς να πλησιάζουν καθόλου στην κατοικημένη περιοχή», επεσήμανε η Annegret Grossen, επικεφαλής των κοινωνικών υπηρεσιών της κωμόπολης.

Όταν, την άνοιξη του 2010, η τοπική διοίκηση του Μπίρμενσντορφ ανακοίνωσε την απόφασή της να παράσχει άσυλο σε επιπλέον πρόσφυγες, οι περισσότεροι κάτοικοι αντέδρασαν. Ως βασικά επιχειρήματα πρόβαλαν αφενός τη μη δυνατότητα φιλοξενίας μεγαλύτερου αριθμού μεταναστών στην περιοχή και αφετέρου το υψηλό κόστος που θα επέφερε η έλευση περισσότερων προσφύγων, το οποίο θα ανέστειλε την ανάπτυξη της κωμόπολης.
 

Έτσι, όχι μόνο ανάρτησαν επιγραφή με τη φράση «Όχι εδώ!», αλλά, στη συνέχεια, αμφισβήτησαν και τη νομιμότητα της απόφασης, καταθέτοντας σαράντα προσφυγές στο δικαστήριο, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν.

Ads

Η συνέχεια στο INSIDER εδώ