Χιλιάδες διαδηλωτές αποδοκίμασαν τον νέο πρόεδρο της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ στην παρέλαση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας καθώς και στην τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων, τις πρώτες επίσημες εκδηλώσεις στις οποίες παρέστη αφότου ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου την 31η Αυγούστου.

Ads

Πέρα από τη Μπραζίλια και το Ρίο ντε Ζανέιρο, διαδηλώσεις έγιναν σε πάνω από δέκα άλλες πολιτειακές πρωτεύουσες, με τους συμμετέχοντες να φωνάζουν συνθήματα όπως «έξω ο Τέμερ», «σφετεριστή» ή «εκλογές τώρα». Υπενθυμίζεται πως ο Τέμερ ανέλαβε καθήκοντα προέδρου μετά την «σκοτεινή» καθαίρεση της Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία αποπέμφθηκε κατηγορούμενη για παραποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων από μια τη συμμαχία της δεξιάς αντιπολίτευσης και του Τέμερ, του μέχρι πρότινος αντιπροέδρου της.

Οι διαδηλωτές, όπως και η πρώην πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ κατά τη διάρκεια της δίκης της στη Γερουσία, κατήγγειλαν το κοινοβουλευτικό «πραξικόπημα» εναντίον της και διαμαρτυρήθηκαν για τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που προωθεί η νέα κυβέρνησ.

Υπό τον ήχο αποδοκιμασιών, του συνθήματος «έξω ο Τέμερ» αλλά και επευφημιών από μέρος του κοινού, ο Τέμερ κήρυξε την έναρξη των εορτασμών για τη βραζιλιάνικη εθνική γιορτή σε κεντρική λεωφόρο της Μπραζίλιας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και πολλούς υπουργούς του. Στη συνέχεια πήγε στο Ρίο ντε Ζανέιρο για την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων. Μέσα στο στάδιο, χιλιάδες άνθρωποι φώναξαν «έξω ο Τέμερ», όπως είχε συμβεί και την 5η Αυγούστου, στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ads