Τη θέσπιση ενός υποχρεωτικού μοντέλου ανακατανομής προσφύγων σε ολόκληρη την ΕΕ προανήγγειλε κατά την ομιλία του από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου σήμερα Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι η ώρα για φόβο, αλλά για θαρραλέα μέτρα» και πως «Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία δεν μπορούν να αφεθούν μόνες τους».

Ads

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης, ο κ. Γιούνκερ πρότεινε συγκεκριμένα την ανακατανομή συνολικά 160.000 προσφύγων σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρώπης των 28. Ενδεικτικά, η σχετική αναφορά (με πηγή την ιστοσελίδα της Κομισιόν) έχει ως εξής: «Ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε να εγκριθεί η σχετική πρόταση από τους υπ. Εσωτερικών της ΕΕ στις 14 Σεπτεμβρίου: Πρόταση για επείγουσα μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από Ελλάδα, Ουγγαρία και Ιταλία: μετά την αλματώδη αύξηση της παράνομης διέλευσης των συνόρων στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο, αλλά επίσης και στην διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, τους τελευταίους μήνες, απαιτείται η ανάληψη άμεσης δράσης. Η Επιτροπή προτείνει τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων που έχουν σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας από την Ιταλία (15.600 άτομα), Ελλάδα (50.400) και Ουγγαρία (54.000). Η μετεγκατάσταση θα γίνει με υποχρεωτική κατανομή χρησιμοποιώντας αντικειμενικά και ποσοστικά κριτήρια (40% του πληθυσμού, 40% του ΑΕΠ, 10% του μέσου όρου παλαιότερων αιτήσεων ασύλου, 10% του ποσοστού ανεργίας). Εφαρμόζεται για εθνικότητες των αιτούντων άσυλο με πανευρωπαϊκό δείκτη αναγνώρισης από 75% και πάνω. Αυτή η πρόταση έρχεται να συμπληρώσει την πρόταση της Κομισιόν από τον Μάιο για μετεγκατάσταση 40.000 ανθρώπων με σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας από την Ιταλία και την Ελλάδα προς άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό προτεινόμενο αριθμό σε 160.000».

Και ένας σχετικός πίνακας, επίσης από τη σελίδα της Κομισιόν, με την κατανομή ανά χώρα:

image

Ads

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη συνθήκη Σένγκεν ο κ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε: «Η Σένγκεν δεν θα καταργηθεί από αυτήν την Κομισιόν».

Ολόκληρη η ομιλία Γιούνκερ στο Ευρωκοινωβούλιο

Αναφερόμενος περαιτέρω στην προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα, δεν μπορούμε να ωραιοποιούμε τα πράγματα: Η κατάσταση της ΕΕ δεν είναι καλή. Υπάρχει μία έλλειψη Ευρώπης και μία έλλειψη ενότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ιστορικής δικαιοσύνης» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ιστορία της Ευρώπης λέγοντας: «Ξεχάσαμε ότι μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, 60 εκατομμύρια άνθρωποι έγιναν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη; Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να γνωρίζουμε και δεν πρέπει να ξεχνούμε, πως η παροχή ασύλου είναι από τις σημαντικότερες αξίες στο Διεθνές Δίκαιο».

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αφήσει και σαφείς αιχμές κατά του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε καταληφθεί από ένα έντονα ξενοφοβικό παραλήρημα, αναφερόμενος στο ζήτημα των προσφύγων: «Μπορούμε να χτίσουμε τείχη και φράχτες, όμως φανταστείτε να ήσασταν εσείς στη θέση των προσφύγων που προσπαθούν να διαφύγουν με τα παιδιά τους από τη βαρβαρότητα: Κανένα τείχος, κανένας φράχτης, κανένα σύνορο δεν θα σας σταματήσει».

Απάντησε όμως έμμεσα και στην πρόσφατη δήλωση του Κύπριου υπουργού Εσωτερικών για «α λα καρτ» διαλογή προσφύγων, λέγοντας: «Δεν διαλέγουμε μεταξύ μουσουλμάνων, χριστιανών ή εβραίων, η ήπειρος αυτή έχει πολύ άσχημη εμπειρία στη “διαλογή” βάσει θρησκείας. Δεν υπάρχει θρησκεία, φιλοσοφία, ή πεποίθηση, όταν πρόκειται για τη διάσωση προσφύγων, είναι άνθρωποι».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα, είπε ότι η ΕΕ έχει επιδείξει ελάχιστη αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες. «Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουγγαρία δεν μπορούν να αφεθούν μόνες τους να αντιμετωπίσουν αυτό το τεράστιο έργο», είπε ο κ. Γιούνκερ.

Διαβάστε επίσης: