Τα αερόστατα με αποτσίγαρα και ακαθαρσίες ήταν το τελευταίο δώρο του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Νότια Κορέα. Από την μεριά τους οι Νοτιοκορεάτες απάντησαν με δικά τους αερόστατα και 200.000 φυλλάδια με καθόλου κολακευτικό περιεχόμενο για τον Κιμ και την αδελφή του. Οι Νοτιοκορεάτες συμπλήρωσαν το προπαγανδιστικό event με επαναλειτουργία μεγάφωνων στην μεθόριο ώστε να μην πλήττουν οι Βορειοκορεάτες υπήκοοι του Κιμ.

Ads
EPA/ROK JCS / HANDOUT SOUTH KOREA

Γεύση από τον πόλεμο της προπαγάνδας πήρα με το που μπήκα στο πούλμαν για να πάω στην αποστρατικοποιημένη ζώνη που χωρίζει την Βόρεια από την Νότια Κορέα. Μια γη ποτισμένη με αίμα περιλαμβανομένων και 186 Ελλήνων νεκρών και 566 τραυματιών. Ο μακαρίτης δημοσιογράφος Γιώργος Καράγιωργας διηγούνταν πως έπεφτε με αλεξίπτωτο και στρατιωτική στολή για να καλύψει ως πολεμικός ανταποκριτής τις περιπέτειες Ελλήνων… πού παρακαλώ; Στην Κορεατική χερσόνησο! Μαζί με το αίμα έχουν ποτίσει τη γη και τα δάκρυα συγγενών διαιρεμένων οικογενειών που ξέμειναν εκατέρωθεν.

Επί έξι -επτά ώρες ο υποχρεωτικός Νοτιοκορεάτης ξεναγός μιλούσε κατά ριπάς για την προπαγάνδα και τις άλλες αμαρτίες του Κιμ και του καθεστώτος του.΄Ωσπου κάποια στιγμή κάνει μια παύση λέγοντας: Σήμερα έχουμε special guest. Μια στρογγυλοπρόσωπη, παχουλή (στην όψη θα την έλεγες και συγγενή του Κιμ) σηκώθηκε και καθώς συστήνεται εξηγεί στα Κορεάτικα ότι είναι φυγάς από την Βόρεια Κορέα . Ο Νοτιοκορεάτης ξεναγός μεταφράζει με τα Κορεάτικα αγγλικά του ότι η φιλοξενούμενη είναι πρόθυμη να απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις.

Η κυρία ήταν ελεγκτής στα τρένα και όταν έφθανε στα σύνορα με την Κίνα έμενε, όπως λέει, έκθαμβη από τα φαντασμαγορικά φώτα σε σύγκριση με την μουντή δική της καθημερινότητα στη Βόρεια Κορέα. Κάπως έτσι άρχισε να κλονίζεται μέσα της αυτό που τους έλεγε ο Κιμ, ότι δηλ. η Βόρεια Κορέα είναι η πιο πλούσια χώρα του κόσμου, ενώ «εμείς δεν είχαμε ζεστό νερό στα σπίτια μας». Διέφυγε μέσου της Κίνας και του Βιετνάμ για να συναντήσει την αδελφή και την μητέρα της, επίσης φυγάδες. Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι με αυτά που κερδίζει στέλνει λεφτά πίσω στους εναπομείναντες συγγενείς της. Με τα πολλά και τα λίγα μας αποχαιρετά και σπεύδει να πάει σε άλλο πούλμαν, διότι η αιματοβαμμένη κάποτε γη, έχει μετατραπεί σήμερα σε τουριστικό προορισμό.

Ads

Μέσα στην αποστρατικοποιημένη ζώνη υπάρχει ένα χωριό στη Νοτιοκορεάτικη περιοχή που είναι κανονικό μας λέει ο ξεναγός (αλλά δεν μας το έδειξαν) και ένα στη Βορειοκορεάτικη μεριά που είναι λέει fake, καθότι εκεί φαίνεται ότι κατοικούν κάποιοι εργάτες που ανάβουν κάθε μέρα τα φώτα την ίδια ώρα το σούρουπο. Τέλος πάντων στην γύρω περιοχή μένουν κυρίως καλλιεργητές τζίνσενγκ το οποίο είναι τονωτικό και συμβάλει στην μακροζωία, εκτός και εάν δεν αντέξεις τον πόλεμο της προπαγάνδας του αδυσώπητου Κιμ και τα κακαρώσεις πρόωρα.

Από το παρατηρητήριο βλέπεις σποραδικά κάποιους ανθρώπους – είναι λέει στρατιώτες- και τα φυλάκια όπου οι φρουρές των δύο πλευρών είναι σε απόσταση αναπνοής. Εκεί σε ένα κτίριο είχε συναντηθεί ο Κιμ Γιόνγκ Ουν με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του.

Σύμφωνα με την φρικιαστική διήγηση σε αυτό εκεί το σημείο στο παρελθόν οι Νοτιοκορεάτες άφησαν κάποια δέντρα να φουντώσουν και οι Βορειοκορεάτες ερμήνευσαν το γεγονός ότι ήθελαν να τους περιορίσουν την θέα. Οπότε που λέτε, ορμούν οι Βόρειοι στρατιώτες με τσεκούρια, όχι για να κλαδέψουν τα δέντρα αλλά για να σκοτώσουν έξι Νοτιοκορεάτες!

Από πάνω στέκει ένα καραφλό βουνό του οποίου τα «μαλλιά» έπεσαν όχι λόγω των συμβάντων που έχουν διαδραματιστεί από κάτω, αλλά επειδή – όπως μας εξηγούν- οι Βορειοκορεάτες έχουν κόψει τα ξύλα για να ζεσταθούν.

Ένα εντυπωσιακό στοιχείο στο όλο σκηνικό της αποστρατικοποιημένης ζώνης είναι τα τρία τούνελ. Οι Νοτιοκορεάτες έχουν καταγγείλει ότι οι Βόρειοι τα κατασκεύασαν για να εισβάλουν μια ωραία πρωία στην Νότιο Κορέα. Η Πιονγκγιάνγκ απαντάει ότι η αποδιδόμενη σ ΄αυτούς κατασκευή των τούνελ είναι Νοτιοκορεάτικη προπαγάνδα. Περπατώντας προς την Βόρεια πλευρά, το τούνελ είναι πολύ κατηφορικό και γυρίζοντας πίσω πολύ ανηφορικό και κάτι παραπάνω από τεστ κοπώσεως. Δεν νομίζω ότι ο Κιμ με την ροπή που έχει στην κατανάλωση τυριού έμενταλ, θα τα έβγαζε πέρα.

Στα σοβαρά τώρα. Εν μέσω μιας παγκόσμιας γεωπολιτικής αναταραχής το θερμόμετρο στην Κορεατική χερσόνησο ανεβαίνει ξανά. Οι δοκιμές πυραύλων στον Βορρά αποκτούν άλλη διάσταση και μια στρατιωτική συμφωνία που είχε υπογραφεί για την κατάσταση στην μεθόριο, κηρύχτηκε και από τις δυο πλευρές νεκρή μετά τον πρόσφατο πόλεμο των αερόστατων.

Μέσα στην αποστρατικοποιημένη ζώνη όμως κρύβεται ένας εκπληκτικός συμβολισμός. Μια μεγάλη περιοχή της έχει μετατραπεί μετά την απουσία οποιασδήποτε δραστηριότητας σε ένα θαυμαστό βιότοπο. Σπάνια είδη φυτών και ζώων βρήκαν εδώ καταφύγιο, ενώ σύμφωνα με ειδικούς επανεμφανίστηκε ακόμα και η εξαφανισμένη ασιατική τίγρης. Αποδεικνύεται πανηγυρικά ότι εκεί που δεν απλώνει το «ξερό» του ο άνθρωπος, με τους πολέμους και την καταστροφή του περιβάλλοντος η φύση εμφανίζεται στα καλύτερά της.

Πιο πάνω βλέπεις ένα κατεστραμμένο από τον πόλεμο βαγόνι τρένου και δίπλα πολύχρωμες κορδέλες των Βουδιστικών προσευχών και ευχών. Πιο πέρα παλιές φωτογραφίες ανθρώπων που θρηνούν πάνω στα συρματοπλέγματα τα χαμένα συγγενικά τους πρόσωπα. Οι Νοτιοκορεάτες δεν ξεχνούν ούτε τις χιλιάδες γυναίκες που μέσα στην απίστευτη μεταπολεμική δυστυχία παρακαλούσαν έξω από τους στρατώνες τους Αμερικανούς να τις εκπορνεύσουν για ένα κομμάτι ψωμί. Εκεί που τα συλλογίζεσαι όλα αυτά σπεύδουν να σου πουλήσουν διάφορα αναμνηστικά μεταξύ των οποίων και χαρτονομίσματα (φαντάζομαι φωτοτυπίες) από την Βόρεια Κορέα. Το χρήμα μπορεί να μετατρέψει και το θάνατο σε θέαμα.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί να είναι μια μοναρχική cult φιγούρα, τα πυραυλάκια όμως δεν τα έχει για να παίζει αλλά για να ασκεί πολιτική. «Χωρίς τα πυρηνικά όπλα θα είχα την τύχη του Καντάφι» είχε δηλώσει κάποια στιγμή. Οι ΗΠΑ επί Τραμπ έκαναν ένα άνοιγμα όταν πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στην Σιγκαπούρη και ο Ντόναλντ είχε δηλώσει: «Αυτός ο Κιμ μου φαίνεται καλό παιδί».

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία τείνει να διαμορφωθούν παγκόσμια δύο στρατόπεδα και ο ψυχρός πόλεμος να μετεξελιχθεί σε πυρηνική αντιπαράθεση. Το παράδειγμα της Κορέας είναι εύγλωττο. Τι να πει κανείς; Να επαναλάβει το απόφθεγμα του Φραγκλίνου Ρούσβελτ ότι δεν υπήρξε ποτέ καλός πόλεμος και κακή ειρήνη; Ποιος θα το ακούσει;

EPA/KCNA EDITORIAL USE ONLY

ΥΓ. Τελευταία κυκλοφόρησε στην Βόρεια Κορέα pop τραγούδι που υμνεί τον Κιμ Γιονγκ Ουν και ο κόσμος το τραγουδάει αυθόρμητα και χαρούμενος. Από την πλευρά τους οι Νοτιοκορεάτες έστειλαν με τα αερόστατα και usb με Νοτιοκορεάτικη pop. Προπαγάνδα με τα μουσικής..