Το απολίθωμα του μεγαλύτερου- και βαρύτερου- γνωστού ελασμόσαυρου κατάφεραν να ανασκάψουν, μετά από επίμονες προσπάθειες οι επιστήμονες.

Ads

Όπως αναφέρει το National Geographic, το προϊστορικό θαλάσσιο ερπετό είχε βάρος που έφτανε μέχρι και τους 15 τόνους και είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα απολιθώματα προϊστορικών όντων που έχουν βρεθεί ποτέ στην Ανταρκτική.

Οι ελασμόσαυροι αποτελούν μια από τις «οικογένειες» των πλησιοσαύρων, που περιελάμβαναν κάποια από τα μεγαλύτερα θαλάσσια πλάσματα της Κρητιδικής. Οι ερευνητές θεωρούν πως το απολίθωμα ανήκει στην κατηγορία Aristonectes, με κύρια χαρακτηριστικά τους πιο κοντούς λαιμούς και τα μεγάλα κρανία.

Η ανασκαφή του ήταν μια πολύ δύσκολη διαδικασία, λόγω του καιρού και των γενικότερων δυσκολιών.

Ads

Το συγκεκριμένο δείγμα παρουσιάζει επιπλέον ενδιαφέρον επειδή χρονολογείται κοντά στο τέλος της Κρητιδικής- «μόλις» 30.000 χρόνια πριν την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, περίπου 66 εκατ. χρόνια πριν. Για να μπορέσει να επιζήσει ένα τόσο μεγάλο πλάσμα σε εκείνη την περιοχή του Νοτίου Ημισφαιρίου, θα έπρεπε πραγματικά να σφύζει από από ζωή- και έτσι προκύπτει πως ο θαλάσσιος κόσμος ήταν μια χαρά μέχρι το γεγονός που προκάλεσε τη μαζική εξαφάνιση.