Το twitter προσφεύγει στο δικαστήριο του Ντελαγούεαρ εναντίον του Ίλον Μασκ για την ακύρωση της συμφωνίας εξαγοράς της εταιρείας ύψους 44 δις από τον επιχειρηματία. Η εταιρεία κατηγορεί τον Μασκ ότι κορόϊδεψε την εταιρεία και αποχώρησε, ενώ προσπαθεί να καταρρίψει παράλληλα την επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε ο επιχειρηματίας για να ακυρώσει την συμφωνία.

Ads

Αναλυτικά τα όσα περιέχει η αγωγή εναντίον του Μασκ

Το νομικό έγγραφο των 62 σελίδων ξεκινά κατευθείαν με μια παρουσίαση του πώς συμπεριφέρθηκε Ίλον Μασκ σε όλη τη διάρκεια της υπόθεσης. Επιπλέον, αναφέρει ότι ο Μασκ σύνηψε μια δεσμευτική συμφωνία τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους και αποχωρεί επειδή «η συμφωνία που υπέγραψε δεν εξυπηρετεί πλέον τα προσωπικά του συμφέροντα».

 «Έχοντας δημιουργήσει ένα δημόσιο θέαμα για να βάλει το Twitter στο παιχνίδι, και έχοντας προτείνει και στη συνέχεια υπογράψει μια φιλική προς τον πωλητή συμφωνία συγχώνευσης, ο Μασκ προφανώς πιστεύει ότι – σε αντίθεση με κάθε άλλο μέρος που υπόκειται στο δίκαιο των συμβάσεων του Ντέλαγουερ – είναι ελεύθερος να αλλάξει γνώμη, να κοροϊδέψει την εταιρεία, να διαταράσσει τις λειτουργίες της, να καταστρέφει την αξία των μετόχων της και να απομακρύνεται» επισημένεται.

Ads

Το υπόλοιπο έγγραφο είναι γεμάτο κατηγορίες για παράλογες απαιτήσεις και ασυνεπή συμπεριφορά που το Twitter περιγράφει ως «μοντέλο κακής πίστης». Κατηγορεί επίσης τον Μασκ ότι αντιμετωπίζει τη διαδικασία ως «αστείο». Όπως αναφέρει ο Guardian η έλλειψη σεβασμού για τον Μασκ είναι τόσο έντονη που προκαλείται το ερώτημα για το πώς θα αντιδράσει το προσωπικό του Twitter στο γεγονός ότι η μήνυση προσπαθεί στην πραγματικότητα να αναγκάσει τον Μασκ να αγοράσει την εταιρεία.

Το έγγραφο αναφέρει ότι το Twitter έχει «δικαίωμα σε συγκεκριμένη εκτέλεση» των υποχρεώσεων του Μασκ στο πλαίσιο της συμφωνίας, ένας νομικός όρος που σημαίνει ότι απαιτείται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Tesla να αγοράσει την εταιρεία για τα 54,20 δολάρια ανά μετοχή που είχε υπογράψει.

«Ο Musk και οι οντότητές του θα πρέπει να διαταχθεί να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους να εργαστούν για την ικανοποίηση των λίγων όρων πουμένουν γιατο κλερίσιμο της συμφωνίας» συμηειώνεται.

Το Twitter απορρίπτει τους λόγους που ο Μασκ ακύρωσε την συμφωνία

Σε γενικές γραμμές, ο Μασκ έχει παρουσιάσει τρεις λόγους που τον οδήγησαν στην ακύρωση της συμφωνίας: πρώτον ότι το Twitter παραβίασε τη συμφωνία αποτυγχάνοντας να παράσχει επαρκείς πληροφορίες για λογαριασμούς ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, δεύτερον ότι το Twitter έχει παραποιήσει τον πραγματικό αριθμό των λογαριασμών ανεπιθύμητης αλληλογραφίας στην αμερικανική χρηματοπιστωτική αρχή και τρίτον ότι η εταιρεία παραβίασε τη συμφωνία καθώς δεν συμβουλεύτηκε τον Μασκ κατά την απόλυση ανώτερων υπαλλήλων πρόσφατα.

Το Twitter αναφέρει στην αγωγή σχετικά ότι «παρέδωσε στον Musk τις πληροφορίες που ζήτησε» και αφιερώνει σημαντικά κομμάτια της αγωγής σε πληροφορίες που σχετίζονται με τους λογαριασμούς ανεπιθύμητης αλληλογραφίας (λογαριασμοί που λειτουργούν από μηχανήματα σχεδιασμένοι να χειραγωγούν τους χρήστες ή να διαταράσσουν τις αλληλεπιδράσεις τους στην πλατφόρμα). Επίσης, τονίζεται: «Εξαρχής, τα αιτήματα πληροφοριών των κατηγορουμένων σχεδιάστηκαν για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τη συμφωνία».

Σχετικά με την υποτιθέμενη παραποίηση λογαριασμών ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, το Twitter λέει ότι ο Μασκ απέτυχε να αποδείξει ότι οι λογαριασμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 5% της βάσης χρηστών που φτάνει τους 229 εκατομμυρία στο σύνολο. Επιπλέον, αναφέρεται σε δικηγόρους του Μασκ που δηλώνουν ότι ο πελάτης τους «πιστεύει ακράδαντα» ότι οι εκτιμήσεις ανεπιθύμητων μηνυμάτων του Twitter είναι λανθασμένες.

Η εταιρεία απαντά ότι το να πιστεύει κανείς ότι κάτι συμβαίνει δεν αποτελεί απόδειξη και ότι δεν αποτελεί λόγο ακύρωσης της συμφωνίας.

Όσον αφορά την κατηγορία της απόλυσης εργαζομένων χωρίς να έχει συμβουλευτεί η εταιρεία τον Μασκ, το Twitter αναφέρει ότι οι δικηγόροι του Διευθύνοντος Συμβούλου της Tesla ειδοποιήθηκαν για απολύσεις δύο στελεχών και δεν προέβαλαν αντίρρηση. Προσθέτει ότι ο ίδιος ο Μασκ είχε πει στο προσωπικό του Twitter σε ένα Q&A ότι θα έπρεπε να υπάρξει «κάποιος εξορθολογισμός» του αριθμού προσωπικού στην εταιρεία.

Παραβιάσεις της συμφωνίας από τον Μασκ

Επιπροσθέτως, στην αγωγή το Twitter καταγγέλλει πολλαπλές παραβιάσεις της συμφωνίας από τον Μασκ.

Συγκεκριμένα, ισχυρίζεται ότι ο επιχειρηματίας έσπασε τη συμφωνία με πολλούς τρόπους. Παρουσιάζονται πολλά στοιχεία για την παραβίαση της δέσμευσης του Μασκ στη συμφωνία να μην στέλνει tweets που «υποτιμούν» την εταιρεία ή τους εκπροσώπους της. Επίσης, αναφέρονται αρκετά παραδείγματα απαξιωτικών tweets, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής ενός emoji στον CEO του Twitter, Parag Agrawal.

Η μήνυση προσθέτει ότι ο Μασκ παραβίασε τη συμφωνία, για παράδειγμα: αποτυγχάνοντας να ολοκληρώσει τις «εύλογες» προσπάθειές για τη συγχώνευση και αρνήθηκε τη συγκατάθεσή σε καίριες επιχειρησιακές αποφάσεις, όπως ένα νέο καθεστώς αμοιβών για το βασικό προσωπικό. Ως αποτέλεσμα, ισχυρίζεται το Twitter, ο Μασκ δεν μπορεί να τερματίσει τη συμφωνία ούτως ή άλλως.

«Η συμφωνία συγχώνευσης προβλέπει ότι εάν οι εναγόμενοι παραβιάζουν ουσιωδώς τις υποχρεώσεις τους βάσει της συμφωνίας, δεν μπορούν να ασκήσουν οποιοδήποτε δικαίωμα καταγγελίας που θα μπορούσαν διαφορετικά να έχουν» υπογραμμίζεται στην αγωγή.

Η μήνυση περιέχει επίσης στοιχεία για ένταση μεταξύ του Agrawal και του Musk σχετικά με το εάν το αφεντικό της Tesla εκπληρώνει από την πλευρά του την συμφωνία. Κάποια στιγμή, όταν το Twitter ζήτησε επίσημα από τον Μασκ να προχωρήσει στη χρηματοδότηση της συμφωνίας, έστειλε ένα μήνυμα στον Agrawal και τον οικονομικό διευθυντή του Twitter: «Οι δικηγόροι σας χρησιμοποιούν αυτές τις συνομιλίες για να προκαλέσουν προβλήματα», πριν προσθέσει, «αυτό πρέπει να σταματήσει».

Επιπλέον, αναφέρεται πως η πτώση του χρηματιστηρίου και των μετοχών της Tesla – μια βασική πηγή χρηματοδότησης για τη συμφωνία – ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο ο πολυδισεκατομμυριούχος πάγωσε την διαδικασία.

«Ο Μασκ δρα ενάντια σε αυτή τη συμφωνία από τότε που η αγορά άρχισε να γυρίζει και έχει παραβιάσει επανειλημμένα τη συμφωνία συγχώνευσης» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει ο Guardian το Twitter ζήτησε από το δικαστήριο του Ντέλαγουερ να προγραμματίσει μια τετραήμερη δίκη στα μέσα Σεπτεμβρίου για την υπόθεσή, με την ελπίδα να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία και να εκπληρωθεί η προθεσμία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας στις 24 Οκτωβρίου.