Οι σφοδρές μάχες, μεταξύ Κούρδων μαχητών  και τζιχαντιστών, μαίνονται στο Κομπάνι, την πόλη που βρίσκεται στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι αεροπορικές επιδρομές των δυτικών δυνάμεων ανάγκασαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να υποχωρήσουν, ωστόσο η μάχη δεν έχει ακόμη κριθεί. Το ερώτημα που γεννάται είναι «γιατί το Κομπάνι αποτελεί τόσο σημαντικό στόχο για το Ισλαμικό Κράτος;». Η απάντηση βρίσκεται στα κέρδη από το λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Ads

Η συμμαχία της Δύσης με επικεφαλής τις ΗΠΑ επισημαίνει πως πρωταρχικός στόχος των αεροπορικών επιδρομών είναι η προστασία συριακών πόλεων και άλλων περιοχών που κινδυνεύουν να πέσουν στα χέρια των τζιχαντιστών. Στη συνέχεια η συμμαχία θα χτυπήσει στόχους των τζιχαντιστών που σχετίζονται με το πετρέλαιο και άλλους πλουτοπαραγωγικές πηγές. Ο λόγος αυτής της ιεράρχησης των στόχων, όπως αναφέρει το CNN, είναι πως από διάφορες περιοχές στο συριακό Κουρδιστάν, στο βόρειο τμήμα της Συρίας, το Ισλαμικό Κράτος κερδίζει μεγάλο μέρος των χρημάτων με τα οποία τροφοδοτεί τους πολέμους του.

Μέσω αυτών των περιοχών το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει το λαθρεμπόριο πετρελαίου, προωθώντας παράνομα προς την Τουρκία τον μεγάλο αριθμό βαρελιών που βγάζει από πετρελαιοπηγές και διυλιστήρια που έχει καταλάβει κατά τη διάρκεια του πολέμου σε Συρία και Ιράκ. Οι λαθρέμποροι στα τουρκικά σύνορα δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να προμηθευτούν από τους τζιχαντιστές το φτηνό και λαθραίο πετρέλαιο. Ωστόσο όπως υπογραμμίζει το CNN το λαθρεμπόριο στα σύνορα της Τουρκίας είναι μόνο μία από τις πηγές χρηματοδότησης, που εξασφαλίζουν εκατομμύρια δολάρια το μήνα για το Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σημαντικά έσοδα προέρχονται και από το «οργανωμένο έγκλημα» εντός των περιοχών που καταλαμβάνει, ενώ αναφορές έχουν υπάρξει και για πώληση αρχαιοτήτων από τη Συρία.

Σύμφωνα με το CNN οι τζιχαντιστές απαιτούν χρήματα από τους πολίτες των περιοχών που καταλαμβάνουν επιβάλλοντας «φόρο» σε κάθε δραστηριότητα, ενώ πολλές είναι και οι πληροφορίες για λεηλασίες τραπεζών, μικρότερων και μεγαλύτερων. Μόνο από αυτές τις λεηλασίες εκτιμάται πως το Ισλαμικό Κράτος εξασφάλισε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Ads

Οι μάχες στο Κομπάνι, την τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας, μαίνονται. Οι αεροπορικές επιδρομές της δυτικής συμμαχίας ανάγκασαν τους τζιχαντιστές να υποχωρήσουν έξω από τις πύλες του Κομπάνι. Ωστόσο αναλυτές υπογραμμίζουν πως οι αεροπορικές επιδρομές δεν είναι ικανές να σώσουν την πόλη την οποία υπερασπίζονται οι Κούρδοι μαχητές παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε όπλα. Σημειώνεται πως ο στρατιωτικός εξοπλισμός των Κούρδων στην περιοχή υπολείπεται κατά πολύ του εξοπλισμού των τζιχαντιστών, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους όλμους και άρματα μάχης. Μεταξύ άλλων, οι αναλυτές επισημαίνουν την ανάγκη για μια μεγάλη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση ή από Άραβες ή από Τούρκους.