Μετά τις αναφορές για πιθανές σπάνιες παρενέργειες από το εμβόλιο της Μoderna, οι Σουηδία, Δανία και Φινλανδία σταματούν τη χορήγηση του εμβολίου στις ηλικίες κάτων των 30. 

Ads

Είχε προηγηθεί χθες η ανακοίνωση από Σουηδία και Δανία, ενώ σήμερα και οι αξιωματούχοι υγείας της Φινλανδίας πήραν την ίδια απόφαση. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Reuters, η Φινλανδία διακόπτει τη χορήγηση σε όσους άνδρες έχουν γεννηθεί από το 1991 και μετά, καθώς υπάρχουν αναφορές για μια σπάνια καρδιαγγειακή παρενέργεια.

Η Σουδηία βασίστηκε σε πρόσφατα δεδομένα που αναφέρουν αύξηση της φλεγμονής του καρδιακού μυός (μυοκαρδίτιδα) και φλεγμονή του περικαρδίου (περικαρδίτιδα). «Η σχέση είναι ιδιαίτερα σαφής όταν πρόκειται για το εμβόλιο Spikevax της Moderna, ειδικά μετά τη δεύτερη δόση» σημείωσε σε ανακοίνωσή της η σουηδική υπηρεσία υγείας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «ο κίνδυνος να επηρεαστεί κάποιος είναι πολύ μικρός».

Στη Δανία, όλοι οι κάτω των 18 ετών δεν θα κάνουν το εμβόλιο της Moderna, σύμφωνα με τις αποφάσεις της υγειονομικής Αρχής της χώρας. Διευκρινίστηκε δε πως όσοι έχουν την πρώτη δόση με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα κάνουν τη δεύτερη με διαφορετικό σκεύασμα.

Ads

«Η μελέτη σε Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία και Δανία διαπίστωσε ότι οι άνδρες κάτω των 30 ετών, στους οποίους είχε χορηγηθεί το εμβόλιο Moderna Spikevax, εμφάνιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με άλλους να εμφανίσουν μυοκαρδίτιδα» δήλωσε ο διευθυντής του ινστιτούτου υγείας της Φινλανδίας, Μίκα Σάλμινεν.

Όπως εξήγησε, η μυοκαρδίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή του καρδιακού μυ (μυοκαρδίου), συνήθως περνάει από μόνη της μέσα σε μερικές ημέρες.