Σε γεωπολιτικό, διπλωματικό και συμμαχικό θρίλερ εξελίσσεται η απόρριψη, από τις ΗΠΑ, της πρότασης Πολωνίας να στείλει μαχητικά της MiG-29 στην Ουκρανία, μέσω αμερικανικής αεροπορικής βάσης στη Γερμανία, με το αιτιολογικό ότι η πρόταση εγείρει «σοβαρές ανησυχίες» για ολόκληρη τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, σε ένα ακομη διάγγελμά του την Τετάρτη, ζήτησε την ταχύτερη επίλυση του ζητήματος της μεταφοράς των Mig-29 από την Πολωνία στην Ουκρανία. «Είμαστε ευγνώμονες στην Πολωνία για την εναλλακτική λύση – για την ετοιμότητα να παράσχει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία. To θέμα είναι η μεταφορά τους. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει αμέσως να λυθεί».
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει επίσημη απόφαση της Πολωνίας να μεταφέρει τα αεροσκάφη στην κατάλληλη αμερικανική βάση. Η συμφωνία μεταξύ της αμερικανικής πλευράς και της Πολωνίας έχει επιτευχθεί. «Αλλά την ίδια στιγμή, ακούμε ότι η πρόταση της Πολωνίας φαίνεται να είναι παράλογη. Αυτό λένε στην Ουάσιγκτον. Πότε θα ληφθεί λοιπόν η απόφαση;» είπε ο Ζελένσκι.
«Ακούστε: είμαστε σε πόλεμο. Αυτό δεν είναι πινγκ πονγκ. Πρόκειται για ανθρώπινες ζωές. Σας ζητάμε για άλλη μια φορά να το λύσετε γρήγορα, στείλτε μας αεροσκάφη», είπε.
Οι Αμερικανοί δεν είναι το ίδιο ενθουσιώδεις. Το αμερικανικό Πεντάγωνο βρίσκεται σε επαφή με την πολωνική κυβέρνηση για το θέμα, αλλά η πρόταση της Βαρσοβίας δείχνει την «πολυπλοκότητα» της μεταφοράς των μαχητικών στην Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.
Η πολωνική κυβέρνηση έχει προτείνει τη μεταφορά όλων των MiG-29 στην αεροπορική βάση Ramstein της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στη Γερμανία με σκοπό η κυβέρνηση των ΗΠΑ να τα παράσχει στη συνέχεια στην Ουκρανία. Σε αντάλλαγμα η Πολωνία ζήτησε μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη για να αντικαταστήσουν τα MiG-29.
Όμως ο Κίρμπι εκτίμησε ότι η ιδέα, όπως διατυπώθηκε από την Πολωνία, ήταν πολύ επικίνδυνη, καθώς οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιδιώκουν να αποφύγουν μια καθαρή σύγκρουση μεταξύ της συμμαχίας και της Ρωσίας.
Τις αμερικανικές ανησυχίες έσπευσαν να συμμεριστούν οι Πολωνοί, οι οποίοι ξεκαθάρισαν την Τετάρτη, ότι οποιαδήποτε προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία πρέπει να γίνει μέσω του ΝΑΤΟ.
Η Βαρσοβία έκανε αυτήν την αιφνιδιαστική προσφορά την Τρίτη εν μέσω επανειλημμένων εκκλήσεων από τον Ουκρανό πρόεδρο για περισσότερα πολεμικά αεροσκάφη, ώστε να αναπληρωθεί η κατεστραμμένη από τους Ρώσους αεροπορία της χώρας του. Το πολωνικό σχέδιο πρότεινε να παραδοθούν τα ρωσικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 σε μια βάση των ΗΠΑ στο Ramstein της Γερμανίας και στη συνέχεια να αναπτυχθούν στην Ουκρανία.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε ότι η προοπτική των αεροσκαφών να πετάξουν από μια βάση των ΗΠΑ
και του ΝΑΤΟ «σε αμφισβητούμενο εναέριο χώρο εγείρει σοβαρές ανησυχίες για ολόκληρη τη συμμαχία του ΝΑΤΟ».
«Θα συνεχίσουμε να διαβουλεύουμε με την Πολωνία και τους άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ για αυτό το ζήτημα και τις δύσκολες υλικοτεχνικές προκλήσεις που παρουσιάζει, αλλά δεν πιστεύουμε ότι η πρόταση της Πολωνίας είναι βάσιμη. Δεν είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι υπάρχει ουσιαστικό σκεπτικό πίσω από αυτό», δήλωσε σαφώς ο Κίρμπι.
Τα δυτικά ΜΜΕ επιμένουν ότι ένα σημαντικό μέρος της αεροπορίας της Ουκρανίας παραμένει ανέπαφο από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά ότι τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες και καμία δεν ελέγχει τον εναέριο χώρο πάνω από τη χώρα.
Η Μόσχα, αντίθετα, έχει δηλώσει από μέρες, πως ό,τι απέμεινε από την ουκρανικά πολεμική αερορία δεν είναι επιχειρησιακά λειτουργικό, αφού καταστράφηκε όλο το ηλεκτρονικό σύστημα αεράμυνας.
Ο στόλος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας αποτελείται από παλαιωμένα αεροσκάφη MiG-29 και Sukhoi-27 της σοβιετικής εποχής, και βαρύτερα αεροσκάφη Sukhoi-25. Αυτά είναι και τα μόνα αεροπλάνα που οι Ουκρανοί πιλότοι θα μπορούσαν να πετάξουν αμέσως χωρίς επιπλέον εκπαίδευση.
Και ενώ η Ουκρανία έχει εντείνει τις εκκλήσεις προς τους δυτικούς συμμάχους να της προμηθεύσουν στρατιωτικά αεροσκάφη, η παροχή πολεμικών αεροσκαφών στο Κίεβο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι η υποστήριξη της αεροπορίας της Ουκρανίας θα θεωρηθεί από τη Μόσχα ως εμπλοκή στη σύγκρουση και, συνεπώς, ως αφορμή για πιθανά αντίποινα.
Το ΝΑΤΟ έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί άμεση σύγκρουση με τη Μόσχα, μια πάνοπλη πυρηνική δύναμη, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέρριψε το ενδεχόμενο αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία για να πολεμήσουν, κάτι που το
Πεντάγωνο είπε ότι θα ισχύει για στρατεύματα στο έδαφος ή στην αέρα, ή ακόμη και κάθε τύπου στρατιωτικής πτήσης.
Έτσι, όταν η Πολωνία ανακοίνωσε την προσφορά της, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον «ξαφνιάτηκε».
«Από όσο γνωρίζω, δεν είχε προηγηθεί διαβούλευση μαζί μας ότι σχεδίαζαν να μας δώσουν αυτά τα αεροπλάνα», είπε η Νούλαντ σε ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. «Οπότε νομίζω ότι ήταν μια κίνηση – έκπληξη από τους Πολωνούς», είπε.
Ενώ αρκετοί νομοθέτες πίεζαν ώστε τα μαχητικά να μεταφερθούν εσπευσμένα στην Ουκρανία, η Νούλαντ αρνήθηκε να δεσμεύσει την Ουάσιγκτον. «Θα συνεχίσω να μεταφέρω την πολύ ισχυρή διακομματική άποψη αυτής της επιτροπής, ότι αυτά τα αεροπλάνα πρέπει να φτάσουν στην Ουκρανία», είπε στο σώμα. «Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη εδώ και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των Συμμάχων και ακόμη και εντός της διοίκησης».
Νωρίτερα την Τρίτη, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι η χώρα του θα σταθεί στο πλευρό της Πολωνίας εάν παραδώσει τα αεροσκάφη, σημειώνοντας ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την «άμεση συνέπεια» της απόφασής της. «Και έτσι θα προστατεύαμε την Πολωνία, θα τους βοηθήσουμε με οτιδήποτε χρειαστούν», δήλωσε ο Γουάλας.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι έπιασε το μήνυμα δηλώνοντας, ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την παράδοση επιθετικών όπλων πρέπει να λαμβάνεται ομόφωνα από τα μέλη του ΝΑΤΟ. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε σε θέση να δώσουμε όλο το στόλο των μαχητικών μας στο Ramstein, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε οποιεσδήποτε κινήσεις μόνοι μας γιατί δεν είμαστε μέρος αυτού του πολέμου», είπε.
Πάντως, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει πυραύλους Patriot στην Πολωνία για να «αντιμετωπιστεί προληπτικά κάθε πιθανή απειλή για τις δυνάμεις των ΗΠΑ, των Συμμάχων και του εδάφους του ΝΑΤΟ».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >