O «θρύλος» του ποδοσφαίρου Πελέ έφυγε από την ζωή βυθίζοντας σε θλίψη τους λάτρεις του ποδοσφαίρου οι οποίοι έχουν δει ή σίγουρα έχουν άκουσει τα αθλητικά του κατορθώματα.

Ads

Ωστόσο, η καριέρα του βραζιλιάνου σταρ ο οποίος αγωνίστηκε στην Σάντος και στην Νιου Γιορκ Κόσμος δημιουργούσε πάντα το ερώτημα γιατί δεν αγωνίστηκε ποτέ στην Ευρώπη.

Ήδη από το 1958 στα γήπεδα της Σουηδίας μόλις στα 18 του χρόνια, ο Πελέ βρέθηκε στο στόχαστρο όλων των κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων που ήθελαν να κάνουν δικό τους τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή εκείνης της εποχής.

Ο Πελέ όμως σύμφωνα με μία εκδοχή φυλακίστηκε στην αμερικανική ήπειρο και λόγω απόφασης του προέδρου της Βραζιλίας, Ζάνιο Κουάδρος.

Ads

Σε έγγραφό του, ο ίδιος ανέφερε: «Προβληματίζομαι για την επαναλαμβανόμενη πρόσληψη Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών από ξένους συλλόγους. Τώρα θέλουν να πάρουν και τον Πελέ. Η εξαγωγή αθλητών δεν μας ενδιαφέρει. Περιμένω μέτρα».

Μερικούς μήνες αργότερα, με απόφαση της κυβέρνησης, ο Πελέ ανακηρύχθηκε ως «επίσημος εθνικός θησαυρός» και έκλεισαν μια για πάντα οι πόρτες προς την Ευρώπη.

Αργότερα, ο Πελέ είπε ότι είχε προτάσεις να παίξει σε ευρωπαϊκούς συλλόγους, μεταξύ των οποίων από τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Ίντερ, αλλά εκείνη την εποχή «δεν υπήρχε αυτή η ανάγκη» για τους μεγάλους παίκτες να μετακομίσουν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Αντίθετα, αποφάσισε να πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες αφού τελείωσε την καριέρα του με τη Σάντος το 1974.

«Δεν θα είχε καμία διαφορά να πάω στην Ευρώπη», είχε πει ο ίδιος.