Το σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για προσάρτηση του 30% της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης είχε ανακοινωθεί ότι θα έμπαινε σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου. Προς το παρόν, όμως μπαίνει στον «πάγο».

Ads

Ένα πλήθος παραγόντων οφείλεται για αυτή τη μεταστροφή, σύμφωνα με τις διεθνείς αναλύσεις. Οι κύριοι λόγοι είναι η έλλειψη σταθερής δέσμευσης των ΗΠΑ, η αντίθεση που υπάρχει στους κόλπους του ισραηλινού στρατού και της εβραϊκής διασποράς σε όλο τον κόσμο αλλά και το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού στο εσωτερικό του Ισραήλ που συνοδεύεται από οικονομική δυσπραγία. Τα δυο τελευταία είναι εξάλλου και τα ζητήματα που κυρίως απασχολούν την κοινή γνώμη της χώρας. 

Αναφορικά με τον Ισραηλινό στρατό, αξιωματούχος που μίλησε ανώνυμα ανέφερε ότι κορυφαίοι στρατηγοί έχουν ζητήσει ανοιχτά να μην προχωρήσει το σχέδιο της μονομερούς προσάρτησης και σημείωσε ότι στην πραγματικότητα ο στρατός απεύχεται μία κατάρρευση της Παλαιστινιακής Αρχής γιατί αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναλάβουν εκ νέου τον έλεγχο και την καθημερινή διαχείριση όλων των παλαιστινιακών περιοχών. Από την πλευρά της, η εβραϊκή διασπορά φοβάται «κατάρρευση» του Ισραήλ, κυρώσεις από την ΕΕ, αντιδράσεις από τους Δημοκράτες στις ΗΠΑ.

Η θέση των ΗΠΑ βαρύνει ιδιαίτερα. Οι διαθέσιμες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τζάρεντ Κούσνερ, ανώτερος σύμβουλος και γαμπρός του Τραμπ και παράλληλα ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το «ειρηνευτικό σχέδιο» των ΗΠΑ (τη λεγόμενη κατά την αμερικανική κυβέρνηση «Συμφωνία του Αιώνα»), φέρεται να φοβάται ότι μία τέτοιου είδους κίνηση από το Ισραήλ θα τίναζε το σχέδιο στον αέρα και θα έφερνε προβλήματα έως και διακοπή των σχέσεων των ΗΠΑ με τις χώρες του Κόλπου. Θα έθετε εν ολίγης σε κίνδυνο όλες τις συμφωνίες που οι Αμερικανοί έχουν χτίσει με τις αραβικές χώρες. 

Ads

Παράλληλα εντός της Αμερικανικής κυβέρνησης υπάρχουν διαφωνίες για το θέμα που τις τελευταίες ημέρες εξετάζεται ενδελεχώς. Τα μηνύματα προς τον Νετανιάχου είναι να μην βιάζει τα πράγματα. Ωστόσο, δεδομένου ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ για το σχέδιο προσάρτησης αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του, ο Νετανιάχου βρίσκεται στα καρφιά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν έχει διαμηνύσει στο Τελ Αβίβ ότι αν ο Τραμπ δεν επανεκλεγεί το Νοέμβριο, οι Δημοκρατικοί δεν θα επιτρέψουν να προχωρήσει το σχέδιο της προσάρτησης. Παράλληλα το τμήμα της αμερικανικής κυβέρνησης που βρίσκεται κοντά στις απόψεις Φρίντμαν πιστεύει ότι οι αραβικές χώρες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις ΗΠΑ και χρειάζονται την υποστήριξη του Ισραήλ περισσότερο από ότι αυτό τις χρειάζεται. 

Ο ίδιος ο Νετανιάχου τι θέλει; Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές ίσως δεν θέλει ούτε ο ίδιος να προχωρήσει σε προσάρτηση αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Το σχέδιο της προσάρτησης αποτελούσε μέρος της εκλογικής του ατζέντας. Επιπλέον, όπως σημειώνουν άλλοι παρατηρητές είναι λογικό ο Νετανιάχου να βιάζεται να προχωρήσει όσο ο Τραμπ βρίσκεται στην εξουσία. 

Οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν, αναφορικά με την μη ανακοίνωση του σχεδίου της προσάρτησης ότι πρόκειται για καθυστέρηση και όχι αναστολή του σχεδίου. Και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει παρά τις καθυστερήσεις που ενδέχεται να υπάρξουν. Γι’ αυτό και η Χαμάς έχει απευθύνει έκκληση για αραβική ενότητα ενάντια στα σχέδια του Ισραήλ. «Το ερώτημα δεν αφορά στο αν θα συμβεί αλλά στο ποτέ θα συμβεί. Και το σημαντικότερο και πιο περίπλοκο ερώτημα είναι το πως θα συμβεί και με ποιους όρους», αναφέρει σε ανάλυση του, ο Μάργουαν Μπισάρα στον Al Jazeera. 

Σύμφωνα με τον Μπισάρα εξάλλου, το ίδιο το «ειρηνευτικό σχέδιο» του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή δεν είναι τίποτα άλλο από μία επιχείρηση αποικισμού, πράγμα που γίνεται εμφανέστατο από την πολιτική του Νετανιάχου. «Πρόκειται για μία σουρεαλιστική διαδικασία που απλώς χρησίμευσε στους Ισραηλινούς ως κάλυψη για την ολοένα και βαθύτερη εδραίωσή τους στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ». 

«Έχοντας εξασφαλίσει την έγκριση του Τραμπ, ο Νετανιάχου θα προχωρήσει σε προσάρτηση παρά τις προειδοποιήσεις για διεθνείς αντιδράσεις, παρά την κατάρρευση της λύσης των δυο κρατών και της διάβρωσης του λεγόμενου “δημοκρατικού εβραϊκού κράτους”. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα απορρίψει πιθανότατα κάθε προειδοποίηση βασιζόμενος στην άνευ όρων υποστήριξη των ΗΠΑ. Με την Ουάσιγκτον στο πλευρό του, το Ισραήλ ενεργεί εδώ και καιρό υπό καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας. Η προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και συριακών Υψωμάτων του Γκολάν είναι τέτοια παραδείγματα. Οι όποιες διεθνείς πιέσεις τελικά υποχώρησαν αφού η κυβέρνηση Τραμπ αναγνώρισε αυτές τις προσαρτήσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μπισάρα. 

Εκτιμά ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στοχεύει σε μία σταδιακή προσάρτηση των τριών κύριων οικιστικών τμημάτων που γειτνιάζουν με τον Ιορδάνη ποταμό καθώς κάτι τέτοιο θα του ανοίξει τον δρόμο για συνολικό και μόνιμο έλεγχο στην ιστορική Παλαιστίνη. Αλλά δεν θα σταματήσει εκεί, θα ενοποιήσει και θα προσαρτήσει δεκάδες μικρότερους οικισμούς εντός της Δυτικής Όχθης, όπως έκανε το Ισραήλ και στη Γαλιλαία.