Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, δεξί χέρι μέχρι σήμερα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε την παραίτησή του τόσο από την πρωθυπουργία, όσο και από την προεδρία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Ο Ερντογάν «τελείωσε» τον Νταβούτογλου με συνοπτικές διαδικασίες, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για ρήξη μεταξύ των δύο ισχυρών ανδρών του AKP και του τουρκικού κράτους.
Τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο ανδρών πύκνωσαν το τελευταίο διάστημα καθώς από τη μία αφαιρέθηκαν πολλές εξουσίες από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος Αχμέτ Νταβούτογλου, και από την άλλη φαίνεται ο Νταβούτογλου να κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι του Ερντογάν, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας λόγω της στάσης του έχει αρχίσει να χάνει τους υποστηρικτές που είχε κυρίως στις ΗΠΑ.
Η διαμάχη μεταξύ των δύο ηγετών επεκτείνεται σε έναν ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη έως τις διώξεις επικριτών της κυβέρνησης, που έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα στη χώρα, κοινωνικά και οικονομικά. Οι δύο άνδρες αντιπαρατέθηκαν δημόσια ως προς το θέμα της κράτησης δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της δίκης τους, μέτρο προς το οποίο εναντιώθηκε ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Παράλληλα «ο Νταβούτογλου εμφανίζεται να έχει ένα αληθινό ενδιαφέρον για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Πιστεύει ότι αυτό συνάδει με τα συμφέροντα ασφαλείας της Τουρκίας. Δεν πιστεύουμε ότι ο Ερντογάν είναι το ίδιο ένθερμος για αυτό», ανέφερε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.
Το έναυσμα για την οριστική ρήξη δόθηκε με την απόφαση της περασμένης εβδομάδας της ηγεσίας του AKP, και ενώ ο Νταβούτογλου βρισκόταν στο εξωτερικό, να αφαιρέσει από τον πρωθυπουργό την εξουσία του διορισμού των τοπικών ηγετικών στελεχών του κόμματος ήταν το έναυσμα για να έλθει στην επιφάνεια η σύγκρουση των δύο ανδρών.
Η αποχώρηση Νταβούτογλου ανοίγει το δρόμο για την εδραίωση των υπερεξουσιών του Ερντογάν στην ηγεσία της χώρας και ενισχύει την πολιτική κρίση στην Τουρκία, που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με την αναζωπύρωση των συγκρούσεων με τους Κούρδους, το συριακό, την προσφυγική κρίση και τις επιθέσεις των τζιχαντιστών. «Αύριο το πρωί, η τουρκική πολιτική θα εισέλθει σε μία περίοδο όπου το προεδρικό σύστημα θα έχει ντε φάκτο εγκαθιδρυθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Φουάτ Κεϊμάν, διευθυντής του Istanbul Policy Center. «Όποιο και να είναι το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, είναι σαφές ότι αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος θα έχει περισσότερες εξουσίες επί της κυβερνήσεως», δήλωσε ο Οζγκούρ Αλτούγκ, οικονομολόγος της BGC στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται δυσαρεστημένος από το γεγονός πως ο Αχμέτ Νταβούτογλου διαπραγματεύτηκε σχεδόν μόνος του τη συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας, αλλά και από την εκπεφρασμένη βούληση του Νταβούτογλου να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους κούρδους αντάρτες του PKK.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ορίσει διάδοχό του τον πανεπιστημιακό – ειδικό σε θέματα Μέσης Ανατολής – Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είχε διατελέσει σύμβουλός του και υπουργός Εξωτερικών, ποντάροντας στην ευπείθεια και την υποταγή του. Ωστόσο ο Αχμέτ Νταβούτογλου ενίσχυσε σταδιακά τη θέση του στην τουρκική πολιτική σκηνή και διαπραγματευόμενος μία κρίσιμη συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, οδήγησε στη χθεσινή σημαντική και ιστορικού χαρακτήρα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.
Από την εκλογή του στην προεδρία, ο Ερντογάν δεν έχει κρύψει την επιδίωξή του να αναθεωρήσει το Σύνταγμα για να επιβάλει προεδρικό καθεστώς στην Τουρκία. Αυτό σχέδιο είχε δημόσια την υποστήριξη του Νταβούτογλου, όμως στην πράξη δεν επέδειξε και καμία σπουδή για την υλοποίησή του. «Θα περιμένουμε να ωριμάσει το θέμα αυτό», είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό ο Νταβούτογλου, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Ερντογάν, που δεν κρύβει την ανυπομονησία του να εξασφαλίσει τις υπερεξουσίες που έχει βάλει στόχο.
«Δεν μετανιώνω για την αποχώρησή μου»
Ενώπιον των δημοσιογράφων, όπου και ανακοίνωσε την οριστική αποχώρησή του από την πρωθυπουργία και την προεδρία του AKP, ο Αχμέτ Νταβούτογλου υπεραμύνθηκε των πεπραγμένων της θητείας του και δήλωσε πως «δεν θα εκστομίσει ούτε μια λέξη κατά του Ερντογάν, τη φιλία του οποίου εκτιμά πάνω από όλα». «Η τιμή του προέδρου μας είναι και δικιά μου τιμή», είπε και αναφέρθηκε σε «αγώνες που έδωσαν μαζί χέρι – χέρι».
Παράλληλα κάλεσε το κόμμα του, το AKP, να αποφύγει τυχόν διαιρέσεις. «Μην τόλμησει κανείς να ανοίξει τις πύλες του διχασμού», είπε και πρόσθεσε πως «ουδείς πρέπει να ανησυχεί γιατί θα συνεχίσει μία ισχυρή κυβέρνηση του AKP και ο ίδιος θα εξακολουθήσει να δίνει τη μάχη ως βουλευτής». «Πήρα το καταπίστευμα από τον ηγέτη μας Ταγίπ Ερντογάν και ο Θεός είναι μάρτυρας ότι δούλεψα με νύχια και με δόντια από τότε που ανέλαβα», δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως στόχος του ήταν πάντα η ενότητα του AKP.
«Ποτέ δεν ζήτησα θέσεις και αξιώματα. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία δεν θα σκεφτόμουν να είμαι υποψήφιος πρόεδρος [του AKP]. Η περίοδός μου ήταν περίοδος επιτυχιών. Δεν τίθεται θέμα αποτυχίας, ούτε μετανιώνω για κάτι. Δεν έκανα ποτέ πίσω σε αυτά που πιστεύω. Δεν έκανα παζάρια, δεν ζήτησα θέσεις και αξιώματα. Υπάρχει ένα ρητό: Προτού βγεις στο δρόμο διαλέγεις τους συνοδοιπόρους σου. Τη στιγμή που αυτοί δεν είναι μαζί μου θέλω να μου ξεκαθαρίσουν τη θέση τους», είπε.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >