Η Ρωσία πρόκειται να αποσυνδεθεί προσωρινά από το παγκόσμιο διαδίκτυο, κάποια στιγμή πριν την 1η Απριλίου, χωρίς όμως να έχει αποκαλύψει το πότε. Πρόκειται για τέστ της κυβερνο-άμυνας της χώρας έναντι κυβερνο-επίθεσης.

Ads

Για το ζήτημα προωθήθηκε στη ρωσική Βουλή ένα προσχέδιο νόμου που ορίζει τις αναγκαίες τεχνολογικές αλλαγές, ώστε η Ρωσία να μπορεί να λειτουργήσει τελείως ανεξάρτητα το διαδίκτυό της από τις παγκόσμιες διαδικτυακές υποδομές. Ο νόμος με την ονομασία «Εθνικό Πρόγραμμα Ψηφιακής Οικονομίας», μεταξύ άλλων, ζητά από τους εγχώριους παρόχους πρόσβασης στο Ίντερνετ, να διασφαλίσουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν αποκομμένα, σε περίπτωση έξωθεν κυβερνο-επίθεσης.

Τι σημαίνει όμως αυτό; Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα δεδομένα που κυκλοφορούν στο ρωσικό διαδίκτυο, θα παραμένουν αποκλειστικά εντός της χώρας, αντί να δρομολογούνται μέσω ξένων διαδικτυακών κόμβων και δικτύων.

Οι πάροχοι της Ρωσίας αν και δίνουν την συναίνεσή του για το τεστ, εκφράζουν την ανησυχία ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση στην κίνηση δεδομένων στο ρωσικό διαδίκτυο.

Ads

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πιθανό ότι η ρωσική κυβέρνηση, πέρα από την κυβερνο-άμυνα, έχει ως απώτερο στόχο να δημιουργήσει ένα σύστημα ευρείας online λογοκρισίας, αντίστοιχο με αυτό που έχει ήδη στήσει η Κίνα.