Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε κατ’ επανάληψη αποκλείσει τις πρόωρες εκλογές – τελευταία φορά το έκανε στις 20 Μαρτίου – υποστηρίζοντας ότι θα φέρουν πρόσθετη αβεβαιότητα για τη Βρετανία σε μια εποχή που η χώρα χρειάζεται πολιτική συνέχεια.
Σήμερα όμως απηύθυνε διάγγελμα στον βρετανικό λαό κάνοντας ακριβώς αυτό που είχε διαψεύσει. Προκηρύσσοντας δηλαδή πρόωρες εκλογές. Τι άλλαξε; Και τι είναι αυτό που επιδιώκει η Βρετανίδα πρωθυπουργός;
Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση για τις πρόωρες εκλογές έρχεται μόλις τρεις εβδομάδες μετά την επίκληση του άρθρου 50 για την έξοδο της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ίδια η Μέι υποστήριξε στο διάγγελμά της ότι αποφάσισε να πάει στις κάλπες γιατί η χώρα χρειάζεται πολιτική ενότητα και «ισχυρή και σταθερή ηγεσία» για να κατέβει στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Μήπως όμως επιζητά και κάτι άλλο;
«Η πρωθυπουργός ισχυρίζεται πως προκηρύσσει εκλογές ώστε να ανανεώσει την λαϊκή εντολή που έχει η κυβέρνηση της και, επομένως, να έχει περισσότερη νομιμοποίηση και δύναμη στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», εξηγεί στο tvxs.gr, ο Γιώργος Κύρης, λέκτορας Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.
«Στρατηγικά, όμως, πρόκειται για μια καθαρή προσπάθεια να δυναμώσει την παρουσία των συντηρητικών στο Κοινοβούλιο και, επομένως, στη διαδικασία του Brexit, δεδομένου πως πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν στους συντηρητικούς ένα εντυπωσιακό προβάδισμα έναντι των εργατικών», προσθέτει.
Πράγματι οι… πασχαλινές δημοσκοπήσεις «σταύρωσαν» τους Εργατικούς του Κόρμπιν. Η Μέι απολαμβάνει αυτή τη στιγμή ένα τεράστιο προβάδισμα. Δυο έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο δίνουν στους Συντηρητικούς προβάδισμα πάνω από 20 μονάδες. Εκτιμάται λοιπόν ότι η Μέι θέλει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά αυτά τα ποσοστά.
Τα βρετανικά μίντια μάλιστα συγκρίνουν την προκήρυξη αυτών των εκλογών με εκείνες του 1983 όταν η Θάτσερ αποφάσισε να πάει στις κάλπες 12 μήνες νωρίτερα ώστε να κάνει καλή χρήση του πολέμου των Φώκλαντς.
Σύμφωνα με τον Independent, oι παραλληλισμοί με τις εκλογές του 1983 είναι τρομακτικοί. Τότε η Θάτσερ είχε καταποντίσει τον Μάικλ Φουτ, τον τελευταίο ηγέτη των Εργατικών που κατέβηκε με μια αναμφισβήτητα αριστερή πλατφόρμα. Τώρα το στοίχημα για την Μέι δεν αφορά το αποτέλεσμα αλλά το αν θα καταφέρει να ξεπεράσει την πλειοψηφία της Θάτσερ.
Και παρά τις επικλίσεις της για ενότητα ενώπιον της διαπραγμάτευσης για το Brexit, μοναδικός της στόχος είναι, σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, να βγάλει τους Εργατικούς από τη μέση για μεγάλο χρονικό διάστημα κι αν είναι δυνατόν να τους καταστήσει κόμμα μη εξουσίας.
Στον αντίποδα υπήρξαν εκτιμήσεις ότι η πρόωρη προκήρυξη εκλογών μπορεί να σημαίνει μια προσπάθεια καθυστέρησης του Brexit, για κάποιους πιο τολμηρούς ακόμη και ανατροπής του. Υπάρχει η πιθανότητα να αλλάξει το κλίμα στη χώρα για το Brexit εξαιτίας των εκλογών;
«Το θεωρώ πολύ δύσκολο. Η Βρετανία παραμένει ακόμη σε περίοδο χάριτος – οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ δεν έχουν αρχίσει και ο αντίκτυπος του Brexit δεν είναι σημαντικός. Αυτό είναι ίσως και μια εξήγηση για την απουσία σημαντικών αλλαγών στην κοινή γνώμη σε σχέση με έναν χρόνο πριν», εξηγεί ο Γιώργος Κύρης.
Όσο για την στάση που αναμένεται να κρατήσουν οι Εργατικοί αναφέρει: «αν και οι Εργατικοί δεν έχουν καταφέρει να προωθήσουν μια ομόφωνη πολιτική για το Brexit κι έτσι είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι στάση ακριβώς θα κρατήσουν σε αυτές τις εκλογές, είναι απίθανο να εναντιωθούν στο Brexit συνολικά, μιας και η συντριπτική πλειοψηφία τους πλέον τάσσεται υπέρ της εξόδου, αν και με σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς το πως θα γίνει αυτή η έξοδος και την επόμενη ημέρα για την Βρετανία».
Φαίνεται πως η Μέι θέλει ουσιαστικά να δώσει μάχη εναντίον δυο μετώπων: α) του εσωτερικού στο οποίο ο «εχθρός» είναι ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών, ο Τιμ Φάρον των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών και η Νίκολα Στέρτζον, πρωθυπουργός της Σκωτίας που έχει στα σκαριά το δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας και θέλει να παραμείνει στην ΕΕ και β) του εξωτερικού όπου αντίπαλος είναι οι Βρυξέλλες και οι 27 της ΕΕ και «γήπεδο» οι διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο.
Στο μέτωπο του εξωτερικού, η Μέι με την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών θέλει να επωφεληθεί από το γεγονός ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα είναι έτοιμοι να αρχίσουν τις επίσημες διαπραγματεύσεις για το Brexit, μέχρι το φθινόπωρο. Έτσι με την προσφυγή στις κάλπες κι εφόσον το σχέδιό της πετύχει θα κατέβει στις διαπραγματεύσεις με ισχυροποιημένη τη θέση της στο εσωτερικό.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >