Διαρροή στο διαδίκτυο από πρακτικά συνεδρίασης κατά την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για στρατιωτική επέμβαση στην Συρία, ήταν ο λόγος που ο Ερντογάν διέταξε τον αποκλεισμό του YouTube, λίγες μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές και μια ημέρα μετά την δικαστική απόφαση που όριζε να αρθούν οι περιορισμοί στο twitter. 

Ads

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η ηχογράφηση που δημοσιοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, από το YouTube αφορά μια εμπιστευτικού χαρακτήρα συνεδρίαση, στην οποία ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και ο αρχηγός της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MİT,) Χακάν Φιντάν εξετάζουν το σενάριο μιας μυστικής επιχείρησης που θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια τουρκική στρατιωτική απάντηση στη Συρία.

Υπενθυμίζεται ότι ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ, εντός των συνόρων της Συρίας, αποτελεί τουρκικό έδαφος βάσει της Συνθήκης της Άγκυρας, και η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα επιχειρήσει με αφορμή την προστασία του τάφου επέμβαση στην Συρία. 

Στην ηχογράφηση ακούγεται μία συζήτηση σε εμπιστευτικού χαρακτήρα συνεδρίαση για την κατάσταση στη Συρία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, η συνάντηση πραγματοποιείτο στο γραφείο του υπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου. Αναφέρει επίσης ότι το υπουργείο έχει δώσει εντολή για εσωτερική διερεύνηση της υπόθεσης μετά την διαρροή και ερευνά αν την πιθανότητα να τοποθετήθηκαν «κοριοί».

Ads

Ο Ερντογάν κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι για ακόμη μια φορά προσπαθεί να τον ρίξει πραξικοπηματικά, ενώ ο αρχηγός του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η διαρροή απέδειξε ότι το κράτος «ποδοπατείται» επειδή η κυβέρνηση είναι ανίκανη.

Παρά την απαγόρευση που διατάχθηκε χθες από την τουρκική αρχή τηλεπικοινωνιών (ΤΙΒ), ο ιστότοπος YouTube παραμένει προσβάσιμος σήμερα στην Τουρκία, ενώ η απαγόρευση προκάλεσε κύμα αντιδράσεων σε ΗΠΑ και ΕΕ.

Νομπελίστες εναντίον του Ερντογάν

«Η κατάσταση στην Τουρκία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο με μια τάση να καταστεί φρικτή» είπε την Παρασκευή στον Guardian ο νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόπειρα του Ερντογάν να αποκλείσει την πρόσβαση στο Twitter για τους εκατομμύρια χρήστες στην Τουρκία.

Οι νομπελίστες Γκίντερ Γκρας και Ελφρίντε Γέλινεκ, μαζί με διάσημους συγγραφείς, όπως η Μάργκαρετ Άτγουντ, ο Σάλμαν Ρούσντι και η Ζέιντι Σμιθ μεταξύ άλλων, συστρατεύθηκαν με τους Τούρκους συναδέλφους τους και υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή καταδίκης και «βαθύτατης ανησυχίας για την ελευθερία των λέξεων» στην Τουρκία.

Οι ίδιοι ανταποκρίθηκαν, ειδικότερα, σε μια ακόμη εκστρατεία του «Pen International» (Διεθνής Ένωση Συγγραφέων) και του αγγλικού του τμήματος (English Pen) και υποστηρίζουν ότι τα όσα έγιναν την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία, και εξακολουθούν βεβαίως να συμβαίνουν, συνιστούν «μια απαράδεκτη καταπάτηση του δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου». Καλούν δε τις αρχές να συνέλθουν και να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους «έναντι των διεθνών συνθηκών» που προστατεύουν την ελεύθερη έκφραση από τη λογοκρισία.

Η νέα πρόεδρος του «English Pen» Μορίν Φρίλι σχολίασε στην βρετανική εφημερίδα ότι «η πραγματική ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι ο Ερντογάν , απ’ ό,τι φαίνεται, έχει τη δύναμη να κάνει οτιδήποτε θέλει, οποτεδήποτε θέλει. Γι’ αυτό ακριβώς ανησυχούμε για αυτά που μπορεί να κάνει αργότερα, να φιμώσει όσους του αντιστέκονται και να συντρίψει όσους θεωρεί ότι τον αντιπολιτεύονται».

«Οι κυβερνώντες στην Τουρκία πρέπει να καταλάβουν ότι δημοκρατία δεν είναι μόνο να αποσπάς την πλειοψηφία στις κάλπες. Πέραν αυτού δημοκρατία είναι η κουλτούρα μιας συμμετοχικής και ανοιχτής κοινωνίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας του λόγου για τον καθένα, ανεξαρτήτως του κόμματος που ψηφίζει. Υπάρχει ουσιαστικό έλλειμμα δημοκρατίας στην Τουρκία σήμερα» είπε η συγγραφέας Ελίφ Σαφάκ.

Και η Σαφάκ και ο Παμούκ έχουν διωχθεί για «προσβολή του τουρκισμού» στα βιβλία τους.