Η τιμωρία «μαμούθ» που επέβαλλε το δικαστικό σώμα του Club Financial Control Body της UEFA στη Μάντσεστερ Σίτι – διετής αποκλεισμός από τα Κύπελλα Ευρώπης και πρόστιμο 30 εκατ. ευρώ – για σοβαρές παραβάσεις του FFP, έπεσε σαν… κεραυνός σε όλο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, λίγα 24ωρα πριν από την επανέναρξη των «16» του Champions League, όπου δεσπόζει το ζευγάρι των «πολιτών» κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ads

Η περσινή νταμπλούχος Αγγλίας προανήγγειλε πως θα καταθέσει έφεση στο CAS, ωστόσο οι κατηγορίες που τη βαραίνουν, μετά την έρευνα του αρμόδιου τμήματος του CFCB, είναι πολύ σοβαρές. Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος (και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου) Ιβ Λετέρμ, είχε προτείνει από τον περασμένο Μάιο την τιμωρία της Σίτι και την παραπομπή της υπόθεσης ενώπιον του δικαστικού σώματος του CFCB.

Η έρευνα της UEFA ξεκίνησε από τον Μάρτιο του 2019, μετά από αντίστοιχη έρευνα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» τον Νοέμβριο του 2018 (που διέρρευσε αργότερα και στα Football Leaks), σύμφωνα με την οποία η Μάντσεστερ Σίτι προσκόμισε «φουσκωμένα» και παραποιημένα οικονομικά στοιχεία για τα έσοδά της, κατά τον έλεγχο του FFP.

Με βάση τα στοιχεία που διέρρευσαν, ο ιδιοκτήτης της αγγλικής ομάδας, Σεΐχης του Αμπού Ντάμπι, Μανσούρ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν, ήταν εκείνος που ουσιαστικά χρηματοδοτούσε την κεντρική χορηγία της «Etihad» κι ως εκ τούτου, δεν υπήρχαν επί της ουσίας έσοδα (επί του ποσοστού που επιβάλουν οι κανονισμοί του FFP), αλλά απευθείας χρηματοδότηση από τον πανίσχυρο Άραβα επιχειρηματία.

Ads

Επιπλέον, σύμφωνα με τα έγγραφα, από τη χορηγία 81,2 εκατ. ευρώ της περιόδου 2015-16 (για τη φανέλα, το γήπεδο και την ακαδημία της ομάδας), μόλις τα 9,6 εκατ. ευρώ προήλθαν από την «Etihad» και τα υπόλοιπα ήταν απευθείας χρηματοδότηση μέσω του «Abu Dhabi United Group», το οποίο ανήκει στην οικογένεια Μανσούρ και κατέχει το 77% των μετοχών του συλλόγου.

Στην εν λόγω έρευνα του «Der Spiegel», ένα από τα βασικά έγγραφα που στοιχειοθέτησαν την υπόθεση, ήταν το email του οικονομικού διευθυντή της Μάντσεστερ Σίτι, Χόρχε Τσουμίγιας, το οποίο είχε επιβεβαιώσει τους παραπάνω αριθμούς, αναφέροντας «παρακαλώ σημειώστε πως από τα 67,5 εκατ. λίρες (σ.σ. 81,2 εκατ. ευρώ), μόνο τα 8 εκατ. λίρες (9,6 εκατ. ευρώ) προέρχονται από την “Etihad”». Το γερμανικό περιοδικό μάλιστα, ανέφερε στο δημοσίευμα του 2018, πως μέχρι το 2012 ο αγγλικός σύλλογος είχε επενδύσει με αυτή τη «διαδρομή», το ποσό των 127,5 εκατ. λιρών (153,5 εκατ. ευρώ) στα ταμεία του συλλόγου.

Η διοίκηση της Σίτι είχε αντιδράσει μετά από το γερμανικό δημοσίευμα, επισημαίνοντας πως «υπάρχει μία εχθρική προς εμάς διαδικασία, η οποία ωστόσο αγνοεί ένα ολοκληρωμένο σύνολο, αδιάσειστων αποδεικτικών στοιχείων».

Μετά τη σημερινή «καμπάνα», τα πρόστιμα που έχει κληθεί να πληρώσει η Μάντσεστερ Σίτι τα τελευταία χρόνια στην UEFA, φτάνουν πλέον τα 60 εκατ. ευρώ. Τα 20 εξ αυτών τα πλήρωσε το 2014, ξανά για παραβάσεις των κανονισμών του FFP.

Οι «κόκκινες κάρτες» της UEFA

Η Σίτι, πάντως, δεν είναι η μοναδική ομάδα που τιμωρήθηκε από την UEFA. Η Μίλαν έπαθε το ίδιο, όταν τιμωρήθηκε για το FFP με αποκλεισμό από τις διασυλλογικές διοργανώσεις της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας την τρέχουσα περίοδο. Οι Ρουμάνοι της Κλουζ επίσης αναγκάστηκαν να υποστούν τη μέγιστη ποινή για τον ίδιο λόγο. Ο αποκλεισμός από την Ευρώπη ήταν οδυνηρός, καθώς έκλεισε τον μεγαλοπρεπή κύκλο αυτής της ημι-άγνωστης ομάδας από την Τρανσυλβανία, που ήταν αρκετά ικανή για να ανατρέψει τις ιεραρχίες του ρουμανικού ποδοσφαίρου μεταξύ δύο δεκαετιών: τρεις τίτλοι μεταξύ 2007 και 2012 και εμφανίσεις του Champions League. Αλλά η Κλουζ επέστρεψε ως πρωταγωνίστρια, ξανακερδίζοντας τον τίτλο. 

Η Ντνίπρο έκανε μια φανταστική σεζόν το 2014-15, όταν έφτασε σε έναν ιστορικό τελικό κατά της Σεβίλλης στο Europa League. Οι Ουκρανοί δεν ολοκλήρωσαν την έκπληξη, ενώ στη συνέχεια έπρεπε να αντιμετωπίσουν, με κάθε έννοια, τη σκληρή πραγματικότητα. Μεταξύ μισθών και άλλων εξόδων εκτός των κανόνων, αποκλείστηκαν από τα ευρωπαϊκά Κύπελλα το επόμενο έτος του πρώτου και μοναδικού ηπειρωτικού τελικού στην Ιστορία τους.

Η σεζόν 2016-17 ήταν… θανατηφόρα για τη Γαλατασαράι, έναν ιστορικό σύλλογο που βασανίστηκε από προβλήματα. Είκοσι πρωταθλήματα στην Τουρκία και το Κύπελλο UEFA το 2000, ούσα η τελευταία ομάδα της γειτονικής χώρας με ανάλογο επίτευγμα. Χρόνια επενδύσεων και επιτυχίες, μισθοί που μπορούσαν να προσελκύσουν κορυφαίους παίκτες: Ντρογκμπά, Σνάιντερ, Ποντόλσκι, αλλά και προπονητές του διαμετρήματος των Μαντσίνι και Πραντέλι. Στη συνέχεια, όμως, κατάρρευση. Οι δαπάνες για την υποστήριξη των φιλοδοξιών δεν ήταν εφικτές, ο σύλλογος βρέθηκε σε δυσχερή θέση κι έχοντας να αντιμετωπίσει πολλά χρέη, πλήρωσε με τη μέγιστη των ποινών της UEFA τον Δεκέμβριο του 2016.

Σε δύσκολη θέση, προφανώς, βρέθηκαν ακόμη και μικρότεροι σύλλογοι ή ομάδες που για διάφορους λόγους «συρρικνώθηκαν». Μεταξύ των λαμπρών «αποκλεισμένων» δεν δύναται να ξεχαστεί ο Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου, η τελευταία ανατολική ομάδα που κατάκτησε το Champions League και η οποία τιμωρήθηκε το 2014, μαζί με δύο από τις ομάδες της Μόσχας (ΤΣΣΚΑ, Ντιναμό) και την ελβετική Σιόν, ενώ στις 19/4/2018 το τίμημα πλήρωσε και ο Παναθηναϊκός.