Ότι οι οφειλές της Ουκρανίας στη Μόσχα για το φυσικό αέριο μπορούν να απειλήσουν τις προμήθειες της Ευρώπης, προειδοποίησε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, τους ηγέτες της ΕΕ. Στο μεταξύ, αρνητικοί εμφανίζονται οι φιλορώσοι αυτονομιστές, να εγκαταλείψουν τα κυβερνητικά που έχουν καταλάβει στην ανατολική Ουκρανία, παρά το τελεσίγραφο του Κιέβου, που τους δίνει διορία 48 ωρών για να αποχωρήσουν πριν προχωρήσει σε δυναμική επέμβαση.

Ads

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε, επίσης, ότι η Ρωσία μπορεί να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, εάν η χώρα δεν καταφέρει να αποπληρώσει τις παροχές της. Όπως, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ο υπεύθυνος Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πέσκοφ, ο ρώσος πρόεδρος«εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία του» προς τους ευρωπαίους ηγέτες για τα αυξανόμενα χρέη της Ουκρανίας».

Σημειώνεται ότι αγωγοί που διέρχονται από την Ουκρανία μεταφέρουν φυσικό αέριο σε αρκετές χώρες της ΕΕ, ενώ έχουν εκφραστεί φόβοι ότι η κατάσταση στην περιοχή θα οδηγήσει σε προβλήματα όσον αφορά τη ροή του φυσικού αερίου.

Ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι θα ληφθούν «ειδικά» μέτρα, χωρίς, όμως, να προχωρήσει σε λεπτομέρειες σχετικά με το ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά. Ειδικότερα, σε επιστολή του προς ευρωπαίους ηγέτες, ζήτησε να υπάρξουν έκτακτες συνομιλίες για τη σταθεροποίηση της ουκρανικής οικονομίας. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται να αποθηκεύσει 11,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, αξίας 5,5 δισ. δολαρίων, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δεν θα διακοπεί η ροή φυσικού αερίου.

Ads

Σύμφωνα με τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom, το χρέος της Ουκρανίας για το φυσικό αέριο είναι μεγαλύτερο του 1,4 δισ. ευρώ.

ΝΑΤΟ: Η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία ως πρώτο βήμα για να αρχίσει διάλογος σχετικά με την ουκρανική κρίση.

Ο Ράσμουσεν ανέφερε ότι περίπου 40.000 ρώσοι στρατιώτες είναι συγκεντρωμένοι κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, «όχι για γυμνάσια αλλά έτοιμοι για μάχη». Ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Τσεχική Δημοκρατία, ότι οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική δράση εκ μέρους της Ρωσίας θα έχει σοβαρές συνέπειες και θα οδηγήσει σε αυστηρές οικονομικές κυρώσεις.

Αρνούνται να παραδωσουν τα κυβερνητικά κτήρια οι φιλορώσοι

Μετά το τελεσίγραφο του Κιέβου, σύμφωνα το οποίο, εάν δεν παραδοθούν τα κτίρια στην ανατολική Ουκραία, οι φιλορώσοι θα βρεθούν απέναντι στην κρατική βία, οι φιλορώσοι αυτονομιστές αρνούνται να τα εγκαταλείψουν.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, δήλωσε ότι δεν θα ασκηθούν διώξεις σε όσους παραδόσουν τα όπλα και εγκαταλείψουν τα κτίρια. Παρόλ΄ αυτά, εκπρόσωποι των φιλορώσων αυτονομιστών στην πόλη Λουγκάνσκ, απέρριψαν την πρόταση. «Δεν αποδεχόμαστε τους όρους που παρέχονται από τις ουκρανικές αρχές. Υπόσχονται επιείκεια με αντάλλαγμα να παραδώσουμε τα όπλα μας. Αυτό δεν είναι κατάλληλο για εμάς»,  τόνισε ένας εκπρόσωπός τους, σύμφωνα με το Euronews.

Στο Ντόντετσκ, τα οδοφράγματα ενισχύονται, παρά τις ελπίδες του πρώτου αντιπροέδρου της ουκρανικής κυβέρνησης  ότι οι αυτονομιστές θα αποχωρήσουν. Ένα, από τα κυβερνητικά κτίρια που τελούν υπό κατάληψη είναι το πρώην αρχηγείο της KGΒ.

Πολιτικά στελέχη στην ανατολική Ουκρανία θέτουν ως προαπαιτούμενο, για την εκτόνωση της έντασης, τη χορήγηση αμνηστίας στους αυτονομιστές.