Στο στόχαστρο του ΟΗΕ βρίσκεται η κυβέρνηση του Σουδάν, καθώς κατηγορείται ότι διεξήγαγε εκτεταμένους βομβαρδισμούς στα νότια σύνορά της. Οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν «μεγάλη οδύνη» στους κατοίκους της περιοχής του νότιου Κορντοφάν, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ads

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Σουδάν κατηγορούνται, συγκεκριμένα, ότι έβαλλαν εναντίον ομάδων της περιοχής που υποστηρίζουν τη συνένωση με τον πλούσιο σε πετρέλαιο Νότο, ο οποίος αναμένεται να κηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία του τον επόμενο μήνα. Οι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τη συμφωνία των δύο πλευρών να αποσυρθούν από τη διαφιλονικούμενη πόλη Αμπιέι.

Οι συγκρούσεις που σημειώνονται τον τελευταίο μήνα στην Αμπιέι και το Νότιο Κορντοφάν δημιούργησαν φόβους αναζωπύρωσης της διαμάχης Βορρά-Νότου, παρά την ειρηνευτική συμφωνία του 2005, η οποία άνοιξε το δρόμο για τον τερματισμό δεκαετιών πολέμου. Περίπου 140.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή λόγω των συγκρούσεων.

Παρόλο που το Νότιο Κορντοφάν θα παραμείνει στο Βόρειο Σουδάν, φιλοξενεί πολλές κοινότητες που υποστηρίζουν το Νότο και βρέθηκαν στο πλευρών των νοτίων ανταρτών στο μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο της χώρας.

Ads

“Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τους βομβαρδισμούς, που προκαλούν μεγάλη οδύνη στους πολίτες και θέτουν σε κίνδυνο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων ο εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ στο Σουδάν, Kouider Zerrouk.

Όπως σημείωσε, έγινε ρίψη βομβών κοντά στην έδρα του ΟΗΕ στην Κάουντα, η οποία βρίσκεται πλησίον ενός αεροδιαδρόμου.