Για τον κίνδυνο επανάληψης της «Μεγάλης Ύφεσης», λόγω της ανισότητας και της χρηματοπιστωτικής αστάθειας, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κι εκπέμπει sos.

Ads

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Peterson, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επιχείρησε να κάνει έναν παραλληλισμό του σήμερα με το παγκόσμιο κραχ του 1929, τονίζοντας ότι έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διαπιστώνει τάσεις στη διεθνή οικονομία ανάλογες με το 1920, γεγονός το οποίο οφείλεται κυρίως στην εισοδηματική και οικονομική ανισότητα.

Ως παράδειγμα, μάλιστα, επικαλέστηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το πλουσιότερο 10% ελέγχει το 50% του εθνικού πλούτου.

«Αυτή η αναλογία αποτυπώνεται στην πλειονότητα των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όπου η εισοδηματική και οικονομική ανισότητα έχει φθάσει, ή πλησιάζει, σε επίπεδα ρεκόρ», επισήμανε.

Ads

Προειδοποίησε και για τον εμπορικό προστατευτισμό, ενώ τόνισε και τον κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών και έντονης μεταβλητότητας στις αγορές.

«Αυξανόμενη αστάθεια είναι το κύριο χαρακτηριστικό με το οποίο ξεκινά η νέα δεκαετία… Η υπερβολική ανισότητα εμποδίζει την ανάπτυξη και μπορεί να εντείνει τον εθνικισμό και τις πολιτικές συγκρούσεις», επισήμανε.